Baslkzii

edebiyat 9 benim mekanım etkinliğini forsa hikayesine göre yap

Forsa Hikayesine Göre “Benim Mekanım” Etkinliği – 9. Sınıf Edebiyat

Forsa (Ömer Seyfettin) Türk edebiyatının önemli hikayelerinden biridir ve özellikle milli duygu ve değerler açısından anlamlıdır. Hikayedeki kahramanı ve olayları inceleyerek “Benim Mekanım” etkinliğini gerçekleştirebiliriz. Aşağıda, Forsa’ya dayalı bir “Benim Mekanım” etkinliği hazırlama rehberi verilmiştir:

Benim Mekanım - Forsa Hikayesi Etkinliği

Hikayeye göre Forsa’nın geçtiği mekanlarda kendimizi nasıl hissedeceğimizi ve o mekanın özelliklerini göz önünde bulundurarak bu etkinliği tamamlayabiliriz.

1. Forsa Hikayesinin Konusu ve Mekanları

Öncelikle hikayenin konusu ve mekanlarını anlamak önemlidir:

Hikayenin Özeti

“Forsa” hikayesi, Türk edebiyatının milli edebiyat dönemine özgü bir eseridir. Ömer Seyfettin, bu hikayede vatan sevgisini, esaretin zorluğunu ve özgürlük arzusunu işler. Hikayenin kahramanı olan Kaptan-ı Derya, Osmanlı donanmasının bir kaptanıdır. Esir düşmesi sonucu uzun yıllar boyunca zorlu bir esaret hayatı geçirir. Yıllarca zindanda kalmasına rağmen vatan sevgisini asla kaybetmez. Bu manevi bağlılık ve azim, sonunda onun gerçek bir kahraman olarak tanınmasıyla sonuçlanır.

Hikayenin Geçtiği Mekanlar

• Esaret Zindanı: Kaptan-ı Derya’nın uzun yıllar boyunca esaret altında olduğu yer.
  • Deniz: Kahramanımızın özgürlüğüne kavuşma hayali bağladığı mekan.
  • Vatan Toprakları: En büyük hayali olan, tekrar geri dönmek istediği vatanı temsil eder.

2. “Benim Mekanım” Etkinliği için Adımlar:

Bu etkinlikte hikayeden yola çıkarak bir mekanı kendi duygularımız ve hayallerimizle ilişkilendirmemiz gerekiyor. Forsa’nın mekanlarını analiz ederek aşağıdaki sorulara cevap verebilirsiniz.

Etkinlik Soruları ve Cevapları

Soru 1: Hikayenin mekanlarından birisi seçin ve kendinizi karakterin yerine koyun. Bu mekanı tarif edin.

Cevap:
Hikayede geçen zindan mekanını seçiyorum. Eğer Kaptan-ı Derya’nın yerinde olsaydım, kendimi çok karanlık ve çaresiz bir atmosferde hissederdim. Taş duvarlardan yansıyan soğukluk beni ürpertirdi. Ancak, içimdeki vatan sevgisi ve özgürlüğe duyduğum özlem, bu karanlık yerin üzerimdeki olumsuz etkilerini yok etmeye çalışırdı. Bu zindanı bir umut ışığı arayarak zihnimde farklı kılardım.

Soru 2: Seçtiğiniz mekanın size hissettirdiklerini açıklayın.

Cevap:
Zindan, bana esaretin ne kadar ağır ve zor bir deneyim olduğunu hatırlatıyor. Ancak aynı zamanda özgürlüğün ne kadar değerli bir şey olduğunu da anlamama olanak sağlıyor. Bu mekan sayesinde zorluklar ve bunları aşma gücü üzerine düşünmek mümkün oluyor.

Soru 3: Siz özgür olmayı hayal ettiğiniz bir başka mekan düşleyin ve bu mekanı tanımlayın.

Cevap:
Hayal ettiğim mekan, özgürce dolaşabildiğim bir mavi denizdir. Geniş, uçsuz bucaksız bir denizin ortasında, etrafımda dalgaların sesi yankılanıyor. Deniz benim için özgürlüğün simgesi. Hiçbir sınır yok. Deniz havasıyla dolup taşan bir gemide yıldızlara doğru yol almak isterdim.

Örnek “Benim Mekanım” Çalışması

Mekan Hikayede Geçen Mekan (Zindan) Hayalini Kurduğum Mekan (Deniz)
Hissi Atmosfer Karanlık, çaresizlik, soğuk Huzur, özgürlük, sonsuzluk
Fiziksel Özellik Taş duvarlar, dar bir alan, loş ışık Uçsuz bucaksız, mavi renkler, temiz hava
Bana Hissettirdikleri Esaretin zorlukları, vatan hasreti Özgürlüğün güzelliği, bağımsızlık duygusu
Düşüncelerim Umut ve sabırla bu karanlıktan kurtulma isteği Özgürlüğe kavuşmanın hayalinin huzuru
Hayal Kurmamı Sağlayan Duygular Pes etmeme, ideale bağlılık Mutlak bir bağımsızlık hayali

3. “Benim Mekanım” Etkinliği İçin Kendi Cevaplarınızı Geliştirin

• Hikayeyi okurken sizi en fazla etkileyen bölümü seçerek oradaki mekan ile kendi hayalinizdeki mekanı kıyaslayabilirsiniz.
  • “Fikirlerinizi özgün ve duygulu bir şekilde ifade etmeye çalışın.”
    Örneğin:
    Zindan bana karanlığı, ama deniz bana özgürlüğü anlatıyor. Her dalgada gökyüzüne yakın hissediyorum.

Ödev Tavsiyesi:

Etkili bir etkinlik için “Benim Mekanım” başlıklı bir yazı hazırlayın. Bu yazıda:

1. Hikayede geçen bir mekanı seçin.
  2. Bu mekanın size hissettirdiklerini yazın.
  3. Daha sonra hayalini kurduğunuz ideallerinizin simgesi olan bir mekanı tanımlayın.
  4. Bu iki mekanı karşılaştırarak yazınızı derinleştirin.

Bu şekilde tamamlandığınızda hem özgün hem de etkileyici bir etkinlik oluşturabilirsiniz. Başarılar! :blush: @username