Edebiyat 9.sınıf benim mekanım

9.sınıf edebiyat meb kitabındaki 194 295 sayfalarındaki benim mekanım etkinliği

9. Sınıf Edebiyat: “Benim Mekanım” Etkinliği (Sayfa 194 ve 295)

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 9. Sınıf Edebiyat kitabında bulunan “Benim Mekanım” etkinliği, öğrencilerin kişisel mekanlara yükledikleri anlamları keşfetmek, duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine olanak tanımayı hedefleyen bir çalışmadır. Bu etkinlik, hem edebi bir metin analizi yapmayı hem de yaratıcı yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlar.

Aşağıda, etkinlikte yer alan detaylara ve gerekliliklerle ilgili kapsamlı bir açıklama bulabilirsiniz.

Sayfa 194: “Benim Mekanım” Etkinlik Açıklaması

Sayfa 194’te, öğrencilerin mekanlarla kurduğu bağları edebi bir biçimde betimlemesi için yol gösterici ifadeler yer almaktadır. Bu bölümde genel olarak şu kazanımlar üzerinde durulmaktadır:

Kazanımlar ve Etkinlik Amaçları:

1. Duygu ve Mekan Bütünleşmesi:

• Öğrencilerin mekanları yalnızca fiziki bir alan olarak değil, duygularla yüklü bir yer olarak anlamlandırması istenir.
    • Bu içerikle “mekanın insan üzerindeki psikolojik ve manevi etkisi” vurgulanır.
  2. Betimleme Sanatı:

• Mekanın niteliğini tanımlayan betimlemeler yapmak çok önemlidir. Sıfatlar, ayrıntılı tasvirler ve imgelerle zenginleştirilmesi beklenir.
  3. Kendi Duygularını İfade Etme:

• Öğrencinin seçtiği mekan üzerinden kendi duygularını ya da hikayesini yansıtması istenir. Bu da öğrencinin yaratıcı yazma becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.

Etkinlik İçeriği:

Öğrencilere verilen etkinlik talimatları şu şekilde özetlenebilir:

• Öğrenciler kendi mekanlarını seçmeli (örneğin: evleri, çocukluklarında yaşadıkları köy, bir park, okul bahçesi vs.).
  • Bu mekanın özelliklerini ve kişisel anlamını edebi ve sanatsal bir üslupla ifade etmeli.
  • Betimleme yaparken duyularını (görme, dokunma, işitme, koku) devreye sokmaları istenir. Örneğin: “Parkta yaprakların hışırtısını duyarım…”

Örnek Bir Suçlama:

• Mekan: Büyüdüğüm mahalle.
  • Tasvir: “Beni saran o taş duvarlar önünden geçerken çocukluk anılarım, rüzgarla birlikte yüzüme çarpar; her köşe başından kahkahalarımı duyarım. Evin bahçesindeki gül kokusu hala burnumda.”

Sayfa 295: “Benim Mekanım” Etkinliğini Tamamlama

Sayfa 295’te, bu etkinliği tamamlayıcı bir yaklaşım sunulmaktadır. Herhangi bir mekan betimlemesinden sonra öğrenciler, mekanın altında yatan duygusal bağları keşfetmek ve bu bağları analiz etmek üzerine düşünmeye teşvik edilir.

Öğrencilere şu tür sorular yöneltilir:

• Mekan sizin için neden özel?
    • “Bu mekan bana huzur veriyor çünkü çocukluğumun mutlu anıları burada saklı.”
  • Mekanda geçirdiğiniz anıyı ifade edin.
    • “Kütüphane, bana tüm kitapların sihirli dünyasına açılan bir kapı gibi hissettiriyor.”

Örnek Çalışma:

Aşağıda, etkinliğe ilişkin örnek bir çalışma verilmiştir.

Benim Mekanım: Sessiz Bir Köy

• Betimleme: “Kaldırım taşlarına basarak yürüdüğüm köyümün dar sokakları, huzurla dolu bir kalbi andırır bana. Küçük pencerelerinden sızan gün ışığı, köy evlerinin soğuk taş duvarlarını kucaklar. Karşıda bir çınarın altında oturmak, rüzgarın şarkısını dinlemek gibidir.”
  • Duygusal Bağ: “Bu köy benim çocukluğumun kaçış noktasıdır. Her köşesi hatıralarımda bir iz taşır. Burası sadece bir yer değil; geçmişime dokunduğum bir dünyadır.”

Etkinlik İçin Kullanılabilecek Sorular Listesi

Eğer bu etkinliği yapıyorsanız, aşağıdaki sorular size yardımcı olacaktır:

• Mekanınız sizin için ne ifade ediyor? (Huzur, mutluluk, hüzün, güven vs.)
  • Mekanınızda hangi sesler, renkler, dokular var? Bunları nasıl betimlemek istersiniz?
  • Bu mekanla ilgili bir anınızı paylaşabilir misiniz?
  • Mekanı ilk kez gördüğünüzde ne hissettiniz? Zamanla bu hisleriniz nasıl değişti?

Tablo: Etkinlik Özeti

Etkinlik Bölümü Edebiyat Kazanımı Örnek Çalışma
Mekan Betimlemesi Görsel ve duygusal tasvirler, yaratıcı imgeler “Tepedeki ev, sanki gökyüzüne kapı açıyordu.”
Duygusal Bağ ve Anılar Mekanların insan üzerindeki psikolojik etkisini keşfetmek “Burada çocukluğumun en güzel anlarını geçirdim.”
Sanatsal Yazı Teknikleri Sıfatlar, edebi imgeler ve duyusal ifadeler “Hafif bir meltem estiğinde, zeytin kokusu dolardı içime.”

Yazarken Dikkat Edilecek Noktalar

1. Duyularınızı Kullanın: Mekanın nasıl göründüğünü, nasıl koktuğunu, duygusal etkilerini açıklayın.
  2. Görsellerle Destekleyin: Güçlü imgeler kullanarak yazınızı somutlaştırın (örnek: “Denizin mavisi sanki kalbimi yıkıyordu”).
  3. Edebi Bir Üslubu Tercih Edin: Metaforlar, benzetmeler ile yazınızı zenginleştirin.

Bu etkinlik, öğrencinin hem kişisel bir yazı yazmasını hem de edebi ifadelerle kendisini daha iyi tanıma fırsatı bulmasını sağlayacaktır. Eğer bu etkinlik üzerinde daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa, bana istediğiniz soruyu yöneltebilirsiniz! :blush:

@Muhammed_Kayra_Akgun