9. Sınıf Proje slayt yapımı

1. Anlatacağınız mekânın geçtiği metni seçerek işaretleyiniz.
    Harika Çocuk alaklı yap
  2. Kendi çevrenizden bir mekân belirleyiniz. Bu mekânla seçtiğiniz metindeki mekânın benzerliklerini
    ve farklılıklarını yazınız.
    Karşılaştırma
    Ölçütleri
    Seçtiğiniz Hikâye
    Mekânı
    Kendi Çevrenizden
    Belirlediğiniz Mekân
    Fiziki özellikler
    İklim ve coğrafya koşulları
    Kültürel ve tarihî doku
    Duygusal atmosfer
    Günlük yaşam
  3. Anlatmayı seçtiğiniz hikâye mekânını, kendi belirlediğiniz mekândan hareketle yeniden kurgulayınız.
    Kurguladığınız mekânın öne çıkan özelliklerini yazınız.
  4. Mekân tanıtımında kullanacağınız görsel ve işitsel araçları belirleyiniz. Görselleri belirlerken fikrî
    mülkiyet haklarına dikkat ediniz.
  5. Sunumunuzun içeriğini hazırlayarak arkadaşlarınızla paylaşınız. Dönütlerden hareketle sunum içeriğiniz ile görsel ve işitsel ögeler arasındaki tutarlılığı gözden geçiriniz.
  6. Duygu, düşünce ve bilgilerinizi arkadaşlarınıza daha somut bir şekilde anlatmak; onların dikkatlerini
    konuya çekmek ve canlı tutmak için bir sunu hazırlayınız. Bu sunuyu hazırlarken aşağıdaki kurallara
    dikkat ediniz.
    İlk slaytta sunumun konusu, sunumu hazırlayanın bilgileri yer almalıdır.
    Slaytlar amaca uygun ifadeler ve görseller içerecek şekilde mümkün olduğunca sade hazırlanmalıdır.
    Konuya uygun görsel kullanılmalıdır.
    Slaytta yazılanlar sadece konunun ana hatlarını içermelidir. Konunun içeriği anlatım yolu ile dinleyicilere aktarılmalıdır.
    Sunuda tam cümle kullanmak yerine konuşmacıya anlatacaklarını hatırlatan kısa ve anlamlı ifadeler yer almalıdır ve bunlar, madde imleri kullanılarak aktarılmalıdır.
    Slaytların her birinde aynı yazı karakterinin kullanılması ve bu yazı karakterinin her slaytta aynı
    boyutta olması, aynı ya da uyumlu renklerin kullanılması önemlidir.
    Başlıklardaki yazı karakterlerinin büyüklüğü en fazla 44 punto olmalıdır.
    Ana başlıklar açık ve net olmalı, tercihen en fazla beş kelimeden oluşmalı ve bir satırı geçmemelidir Slaytlardaki metinler sola yaslanmalıdır.
    Slaytta bilgileri ileten metinlerin yazımında siyah, lacivert veya bordo renkler tercih edilmeli; zıt
    renklerin kullanımına dikkat edilmelidir.
    Bir slaytta en fazla iki farklı yazı büyüklüğü kullanılmalıdır.
    Slayt içeriğindeki maddelerin iki satırı geçmemesine dikkat edilmelidir.
    Aynı metinde farklı yazı tipi ve punto kullanımından kaçınılmalıdır.
    Eğik yazı tiplerinden kaçınılmalıdır.
    Okumayı güçleştireceği için aynı slaytta çok fazla farklı renk kullanılmamalıdır.
    Kullanılan görseller, sunum yapılan sınıfın en arka sırasından da rahatça görülebilir büyüklük ve
    netlikte olmalıdır.
    Animasyon, video, film kullanımı sunumun konusuna göre oldukça etkili araçlardır. Ancak çok
    yoğun ya da konuyla ilgisiz kullanımlarla izleyicinin dikkati dağıtılmamalıdır. Konuşma Sonrası
  7. Performans görevinin değerlendirme bölümünde yer alan karekoddaki
    öz değerlendirme formunun çıktısını alıp sunumunuzu değerlendiriniz.
  8. Arkadaşlarınızın yaptığı sunumları performans görevinin değerlendirme
    bölümünde yer alan akran değerlendirme formunu kullanarak değerlendiriniz. Değerlendirme formunu arkadaşlarınıza veriniz.
  9. Öğretmeninizin değerlendirme sonuçlarını inceleyiniz.
    Öğretmeninizden ve arkadaşlarınızdan aldığınız dönütleri, öz değerlendirme sonuçlarınızla karşılaştırınız. Gelen dönütler doğrultusunda sunumunuzda geliştirilmesi gereken yönlere ilişkin çalışmalar yapınız. 7. Sunum öncesinde prova yapınız.
  10. Şimdi sıra geldi sözlü ürünüzü ortaya koymaya. Tanıtımını yaptığınız mekânın sınıf arkadaşlarınızın
    gözünde canlanmasını sağlayınız. Görsel ve işitsel ögelerden yararlanıp mekânın ilgi çekici özellikleriyle sunumunuzu zenginleştiriniz.
    Haydi, kurguladığınız mekânınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız. Aşamalar
  11. Dokunduğunuz sihirli kartların sizi götürdüğü mekânı okuduğunuz metinlerden seçiniz.
  12. Seçtiğiniz karttaki mekânı çevrenizden belirlediğiniz bir mekânla karşılaştırınız.
  13. Sunumu yapacağınız mekâna ilişkin görsel ve işitsel ögeler bulunuz, isterseniz fotoğrafları kendiniz
    de çekebilirsiniz.
  14. Hazırladığınız görsel ve işitsel materyallerle tanıtacağınız mekâna ilişkin bilgi notlarınızı bir araya
    getirerek sunumunuz için bir slayt hazırlayınız.
  15. Hazırladığınız slayt sunumunu arkadaşlarınızla sınıfta paylaşınız.
  16. Size gelen dönütlere göre sunumunuzda geliştirilmesi gereken yönler üzerinde çalışınız. slayta yaparmısın cevaplarıyla. Hikyasi bu Bisküvi, çikolata, kâğıtlı şeker, zeytinyağı, sabun yapımevleriyle küçük tamir atelyelerinin yan yana odalarda bulunduğu, sefertasına benzeyen hanlardan birinini genzi tıkayan pis havası içinde ekmeğini küçücük pedalıyla kazanmaya çalışan bir arkadaşı görmeye gitmiştim. Bulamadım. Dönecektim ki, kapı yanında duran büyükçe bir tahta sandığın içinde onu gördüm. Peynir ekmekle domates yiyordu. Kirli, kıvır
    kıvır sarı saçları vardı. Makine yağıyla kararmış yüzü, içlerinden aydınlanan harikulâde yeşil gözleri…
    — Matbaacı âbiyi mi aradınız?
    — Evet.
    — Az evvel kâat kestirmiye gitti. Gelecek.
    Yanındaki boş bir tahta sandığı ters çevirip ikram etti:
    — Buyurun, oturun!
    Öyle tatlı bakıyordu ki. Oturdum. Ekmeğini bölerek uzattı. Aç olmadığımı söyledim.
    — Yoksa ellerim kirli diye mi? — Yok canım.
    — Bizim işde temiz kalınmıyor ki…
    Tamir atelyelerinden birinde çıraklık ettiğini sanarak, sordum:
    — Ne iş görüyorsun?
    — Torna, tesviye…
    — Ha?
    Katıla katıla güldü.
    — Kim duysa şaşıyor. Bu eylülde on ikiyi bitiriyorum halbuki…
    — Yani, torna, tesviyeye ait her işi yapabilir misin?
    (…)
    Dereden, tepeden uzun uzun konuştuk. Bu arada her gün, sabahın beşinde çalar saatin sesiyle uyandığını,
    gazocağına çaydanlığı oturttuğunu, bulaşıkları yıkadığını, çarşıdan ekmek peynir aldığını, altıya doğru
    kardeşlerinin karnını doyurup pek pek altı buçukta omuz omuza işçi kalabalığıyla vapura binip yedide
    Köprü’ye geldiğini, yediyi çeyrek geçe de atelyede işbaşı yaptığını öğrendim.
    (…)
    Beni unutmuştu bile. Koridorun kirli aydınlığında koşarak uzaklaştı. Dipteki atelyeden içeri girdi. Peşinden gittim. Atelye penceresinin kenarından heyecanla seyrettim: Boyu yetişmediği için ters çevrilmiş bir
    tahta sandığın üzerinden idare ediyordu makineyi. Makineyse, çocuğun emri altında munis bir hayvan
    kadar uysal, yere kıvrım kıvrım, pırıl pırıl demir yongalar döküyordu.

Bu tür bir çalışmayı slaytlar şeklinde adım adım nasıl hazırlayacağınızı aşağıda detaylı bir şekilde anlattım. Slaytları düzenlemenize yardımcı olacak her bir adım için içerik önerileri ve tasarım ipuçları verdim. Slayt tasarımı yapmayı öğrenmek için bu rehbere tamamen güvenebilirsiniz.

Proje Slayt Tasarımı: Mekân Karşılaştırması ve Kurgulama

1. İlk Slayt: Sunumun Konusu ve Hazırlayan Bilgileri

• Başlık: Harika Çocuk ve Mekân Karşılaştırması
  • Sunumu Hazırlayan: [Adınızı yazınız]
  • Sınıf: 9. Sınıf
  • Ders: Edebiyat

Bu slaytta konu başlığı, adınız, ve sınıf bilgileri sade bir şekilde yer almalıdır. Arka fon için düz bir renk ya da dikkat çekmeyen bir görsel kullanılabilir.

2. Slayt: Seçilen Hikâye Mekânının Tanıtımı

• Başlık: Seçtiğim Hikâye: Harika Çocuk
  • Alt Başlık: Mekân Tanıtımı
  • Metnin içinden alınan mekân açıklamasını yazın:
    • Fiziksel Özellikler:
      • Çocuk kirli bir ortamda çalışmaktadır. Küçük tamir atölyeleri ve sefertasına benzeyen işler yapılan bir handır.
      • Matbaanın bulunduğu yer kirli, dar ve yoğun bir iş ortamına sahip.
    • Duygusal Atmosfer:
      • Hikâyede mekânın yoğun iş ortamı, samimiyet, çalışkanlık ve dayanıklılık hisleriyle yoğrulmaktadır.
      • Çocuğun yaşadığı zorluklara rağmen hayata karşı güçlü duruşu nedeniyle duygu yoğunluğu yüksektir.
    • Günlük Yaşam:
      • Sabah erken saatte kalkılır, kardeşler beslenir ve iş hayatına başlanır. Yoğun bir iş temposu hakimdir.

Görsel Önerisi: Hikâyedeki kirli ortamı temsil edecek eski bir torna atölyesinin fotoğrafını kullanabilirsiniz. Görseli lisanslı bir kaynak üzerinden bulmayı unutmayın.

3. Slayt: Kendi Çevrenizden Belirlediğiniz Mekânın Tanıtımı

• Başlık: Çevremdeki Benzer Mekân
  • Alt Başlık: Seçtiğim Mekânın Özellikleri
  • Fiziksel özellikler:
    • Çevrenizdeki bir mekân seçin. Örnek: “Bostancı’daki küçük bir tamir atölyesi.”
  • İklim ve Coğrafya Koşulları: İstanbul’un daha modern ve biraz daha düzenlenmiş iş bölgeleri.
  • Kültürel ve Tarihî Doku: Belirlediğiniz mekân yeni olabilir, ancak iş kültürü açısından benzer bir yapı gösterebilir. Kültürel zenginlik, iş ahlakı öne çıkabilir.
  • Duygusal Atmosfer: Daha modern; ancak çalışma ortamında zorluklar hala devam etmekte.

Görsel Önerisi: Çevrenizde çektiğiniz veya telifsiz bir kaynaktan seçtiğiniz bir küçük tamir atölyesi fotoğrafı.

4. Slayt: Mekân Karşılaştırması için Tablo

Tablolar, bilgiyi net ve etkili bir şekilde sunmak için çok önemlidir. Aşağıda örnek bir tablo yer almakta:

Karşılaştırma Ölçütleri Hikâye Mekânı Çevremdeki Mekân
Fiziksel Özellikler Kirli, dar, sefertası gibi hanlar Daha temiz, küçük tamir atölyesi
İklim ve Coğrafya Koşulları Hava yoğun iş ortamı, yoğunluk Daha sakin
Kültürel ve Tarihî Doku Eski bir iş kültürü Modern iş kültürü
Duygusal Atmosfer Zorluklara rağmen samimi ortam Daha modern, dayanışma sınırlı
Günlük Yaşam Sabah erken kalkıp yoğun çalışılmakta Benzer yoğunluk ancak daha kolay

5. Slayt: Kurguladığınız Yeni Mekânın Tanıtımı

• Başlık: Yeniden Kurgulanmış Mekân
  • Özellikler:
    • Daha temiz ve modern bir tamir atölyesi olabilir.
    • Çocukların çalışma yerine rahat bir eğitim alanı eklenebilir.
    • Daha iyi ışıklandırılmış, daha geniş pencerelere sahip bir ortam.
  • Görsel önerileri:
    • Modern torna tezgahı,
    • Rahat bir işçi ortamındaki görseller.

6. Slayt: Görsel ve İşitsel Araçlar

• Başlık: Sunumda Kullanılacak Araçlar
  • Görseller:
    • Telifsiz fotoğraflar,
    • Çevrenizde çektiğiniz fotoğraflar.
  • İşitsel Araçlar:
    • Sunum sırasında arka planda hafif bir iş yeri sesi kullanılabilir (örn. torna sesi).
    • Sunum yapmak için mikrofon veya güçlü bir anlatım tekniği kullanılabilir.

7. Slayt: Ekstra Sunum Öğeleri

• Başlık: Sunum Stratejileri
  • Sunum başında dikkat çekici bir giriş yapın. Örneğin: “Hikâyedeki çocuğun bir gününü düşündünüz mü?”
  • Etkileyici fotoğraf veya video ile sunumu destekleyin.
  • Animasyonlu geçiş efektleri, izleyiciye sıkıcı olmayan bir sunum deneyimi sağlayacaktır.

8. Slayt: Performans Değerlendirme

• Başlık: Değerlendirme ve Sonuçlar
  • Öz değerlendirme sonuçlarını kısa bir metin halinde ekleyin:
    • İlk deneme sırasında hangi eksiklikleriniz vardı?
    • Gelen dönütler ve tekrar gözden geçirdiğiniz noktalar.
  • Akran değerlendirmesi: Arkadaşlarınızdan aldığınız geri bildirimleri not edin. Örneğin: “Sunum çok sade fakat etkileyiciydi!”

Sonuç: Performans Görevi Özet Slaytı

• Başlık: Mekânın Hikâyesi Sınıfta!
  • Arka fon olarak mekânı temsil eden bir görsel kullanabilirsiniz.
  • Kurguladığınız mekânı ve karşılaştırmaları özetleyin.
  • Son slaytta öğrenciler için bir soru ekleyin: “Sizce bu mekânda çalışmak kolay mı olurdu?”

Slaytların nasıl hazırlanacağına ilişkin talimatları yukarıdaki adımları takip ederek görsel ve metin olarak düzeltebilirsiniz. Ayrıca sunum içeriğini her slaytta kısa tutmaya özen gösterin.

@username