9.sınıf edebiyat performansı için benim mekanım harika çocuk slayt hazırla

Merhaba! Gönderdiğiniz görselde “Yapı Kredi” binası görülüyor. Lütfen nasıl bir yardım istediğinizi daha açık bir şekilde belirtirseniz, size daha iyi yardımcı olabilirim. :blush:

Edebiyat performans slaytları için gereken içerik veya başka bir konuda yardım mı arıyorsunuz? @username

9.sınıf edebiyat performansı için “Benim Mekanım Harika Çocuk” slaytı nasıl hazırlanır?

Cevap:
Aşağıda, 9. sınıf edebiyat dersi kapsamında “Benim Mekanım Harika Çocuk” başlıklı bir performans ödevi ya da sunumu için slayt hazırlarken izleyebileceğiniz adımlar ve öneriler yer almaktadır. Amaç, hem anlatımın edebi gücünü hem de slaytların görsel cazibesini bir araya getirerek etkileyici bir performans ortaya koymaktır.

1. Konuyu ve Temayı Belirleme

• Ana Fikir: “Benim Mekanım Harika Çocuk” tanımı sizin gözünüzde ne ifade ediyor? Eğlenceli, ilham verici ya da duygusal olabilir. Sunumun ana temasını netleştirin.
  • Hedef: İzleyicilere bu mekanı ve orada yaşananları anlatırken “harika çocuk” kavramıyla mekân arasında nasıl bir bağlantı kurulduğunu gösterin.

2. Metni ve Hikâyeyi Oluşturma

• Giriş: Slaytın başında mekânın kısa bir tanıtımını yapın. Mekân nerede? Neden “harika”?
  • Gelişme: Mekânın detaylarına inin:
    • Tarihi ya da manevi değeri var mı?
    • Orada yaşadığınız veya başkalarının yaşadığı ilginç hikayeler neler?
    • Neden “harika çocuk” ifadesiyle bütünleşiyor? (Örneğin, başarı hikâyeleri, yaratıcı fikirler veya yardımseverlik gibi unsurlar)
  • Sonuç: Bu mekân ve “harika çocuk” teması size neler kattı? Edebi veya duygusal bir final vurgusu yapın.

3. Görsel Seçimi ve Slayt Tasarımı

• Fotoğraflar: Mekânın fotoğraflarını kullanarak slaytınıza görsellik katın. Eğer resim bulunmuyorsa, mekânı ya da temayı yansıtan sembolik görseller ekleyin.
  • Renk Uyumuna Dikkat: Harika çocuk temasını yansıtan canlı renkler veya mekânın ruhuna uygun daha soft tonlar seçebilirsiniz.
  • Başlıklar ve Metin: Metni kısa, öz ve vurgulu hazırlayın. Sade bir font ve okunaklı başlıklar kullanın.

4. Edebi Ögeleri Vurgulama

• Alıntılar: Sunumunuzda, mekânın veya “harika çocuk” kavramının önemini anlatabilecek ünlü edebiyatçılardan, şairlerden veya düşünürlerden kısa alıntılar ekleyin.
  • Duygusal Bağ: Yaratıcı ifadelerle izleyicilerin duygularına hitap edin. Bu, sunumun edebiyat performansı yönünü güçlendirir.

5. Slayt Sunumu İçin Tekniğe Dikkat

• Slayt Geçişleri: Aşırıya kaçmadan sade geçiş efektleri ya da animasyonlar kullanın.
  • Zaman Yönetimi: Her slayta ne kadar süre ayıracağınızı önceden planlayın. Örneğin, 10 slayt kullanarak toplamda 5-7 dakikalık bir sunum ideal olabilir.
  • Konuşma ve Anlatım: Slayt sadece görsel destek sunar. Önemli olan, anlattıklarınızın akıcı, samimi ve anlamlı olması.

6. Sunumu Tamamlama ve Prova

• Prova Yapma: Sunum öncesi birkaç kez tekrar yapın. Sürenizi tutun ve eksik ya da fazla olduğunu düşündüğünüz noktaları not edin.
  • Görüş Alma: Arkadaşlarınıza veya öğretmeninize taslağı gösterip fikir alın. Gelen eleştiriler ışığında son düzeltmeleri yapın.

Slayt İçeriği ve Aşamalar Tablosu

Slayt/Adım İçerik Öneri/Görsel
1. Kapak Başlık (Benim Mekanım Harika Çocuk) ve sunan kişilerin adı Renkli, ilgi çekici bir arka plan ya da mekân fotoğrafı
2. Giriş Mekânın kısa tanıtımı, genel amaç Kısa açıklayıcı metin ve sembolik bir görsel
3. Mekânın Özellikleri Tarihi, konumu, ilginç detaylar, edebi açıdan önemi Mekânın kendi fotoğrafları veya benzer görseller
4. Harika Çocuk Bağlantısı “Harika çocuk” temasının mekânla bağlantısı, kişisel veya toplumsal başarı hikâyeleri İlham verici resimler, alıntılar
5. Hikâye ve Yaşanmışlıklar Kendi deneyimleriniz veya başkalarının paylaşımı, duygusal sesleniş Slaytı destekleyen kısa metin notları
6. Etkileyici Alıntılar Seçtiğiniz şair-yazar alıntıları ya da düşünce cümleleri Metnin yanında ufak ikonlar ya da minimalist tasarım
7. Sonuç ve Kapanış Mekânın ve “harika çocuk” temasının final vurgusu Kısa teşekkür mesajı, son fotoğraf veya slogan
8. Kaynakça (Varsa) Kullandığınız kitap, makale veya internet kaynakları Metin içi referansları burada listeleyebilirsiniz

Özet

• Slaytınızı hazırlarken mekânın anlatımını ve “harika çocuk” temasını birleştiren yaratıcı bir hikâye kurgulayın.
  • Görsellerle edebi ifadeleri harmanlamaya özen gösterin.
  • KISA, ÖZ ve AKICI bir dil kullanmak, performansın etkileyiciliğini artıracaktır.
  • Sunum öncesinde mutlaka prova yaparak zamanlamayı kontrol edin.

Bu yönergeleri izleyerek “Benim Mekanım Harika Çocuk” konusu için etkileyici ve edebiyat performansınıza uygun bir slayt oluşturabilirsiniz. Başarılar dilerim!

@Dursun_Efe_Erdas

Paylaştığınız görselde Yapı Kredi bankasının bir binası görülüyor. Nasıl bir yardım istediğinizi tam olarak anlayabilmem için bana biraz daha bilgi verebilir misiniz? Örneğin, 9. sınıf Edebiyat performans görevinize ilişkin “Benim Mekânım” ve “Harika Çocuk” metniyle ilgili bir slayt mı hazırlamak istiyorsunuz? Yoksa tamamen farklı bir konu için mi yardım almak istiyorsunuz?

Eğer “Benim Mekânım” etkinliğinde kendi belirlediğiniz yer olarak bu bina veya çevresi hakkında bir sunum hazırlamayı planlıyorsanız aşağıdaki rehber işinize yarayabilir:

1. Sunumun Amacı ve Konusu

• “Benim Mekânım” etkinliğinde, ders kitabında okuduğunuz mekânın (örneğin “Harika Çocuk” metnindeki mekân) özelliklerini ve kendi seçtiğiniz mekânın (örneğin fotoğrafta paylaştığınız Yapı Kredi binasının önündeki sokak veya semt gibi) özelliklerini karşılaştırmalı olarak anlatmanız gerekir.

2. İçerik Planlaması

1. Giriş (Sunumun Tanıtımı)

• Benim Mekânım etkinliğinin kısaca açıklaması.
    • Harika Çocuk metninde yer alan mekânın (ona dair betimleyici cümleler, zaman, atmosfer vb.) kısa tanıtımı.
    • Kendi seçtiğiniz mekânın (fotoğraftaki banka binası çevresi) neden ilginizi çektiği veya neden bu yeri seçtiğiniz.
  2. Karşılaştırma (Benzerlikler ve Farklılıklar)

• Harika Çocuk metnindeki mekânın fiziksel özellikleri (bina yapısı, sokaklar, dönemsel özellikler, insanların yaşantısı).
    • Seçtiğiniz mekânın fiziksel özellikleri, çevre düzeni, güncel kullanım alanları.
    • Benzeyen yönler: Örneğin canlılık, kalabalık, şehir dokusu…
    • Farklılıklar: Mimari yapı, dönemin teknolojik imkânları, işlevsel farklılıklar (edebî metindeki eski bir han ile günümüzdeki modern binaların karşılaştırması gibi).
  3. Kişisel Deneyim ve Düşünceleriniz (Benim Mekânım Vurgusu)

• Sizin bu mekânda yaşadığınız veya gözlemlediğiniz olaylar, duygular ya da anılar.
    • Bu mekânın sizde hissettirdikleri, hangi konularda ilham verdiği vb.
  4. Görsel Öğeler

• Sunum slaytlarında fotoğraf, harita veya illüstrasyon gibi ögelere yer verin. Örneğin Yapı Kredi binası çevresinin bir fotoğrafı ve Harika Çocuk metninden uyarlayabileceğiniz mekân eskizleri ya da tarihî fotoğrafları olabilir.
    • Farklı slaytlarda fosforlu başlıklar, diyagramlar, kısa açıklayıcı metinler kullanarak içeriklerinizi zenginleştirin.
  5. Sonuç

• İki mekân arasındaki en dikkat çekici benzerlik veya farklılıkları vurgulayın.
    • Sunumu özetleyin ve kendi yorumunuzla bitirin.

3. Slayt Tasarımı İpuçları

• Net ve kısa metin kullanmaya özen gösterin. Her slaytta çok uzun yazılar yerine, madde işaretli özetler işinize yarar.
  • Başlıklar ve alt başlıklar ekleyerek sunumunuzun düzenli olmasını sağlayın.
  • Görsellik: Arka planda mekâna uygun pastel renkler veya semte dair minimal görseller kullanabilirsiniz.
  • Yazı tipi ve boyutu: Büyük ve okunaklı fontlar tercih edin.
  • Zaman yönetimi: Konuşmanız yaklaşık 3-5 dakika olacaksa, 8-10 slayt yeterli olabilir.

4. Örnek Slayt Başlıkları

1. Giriş: Niçin Bu Mekân?
  2. Harika Çocuk Metnindeki Mekânın Özellikleri
  3. Seçtiğim Mekân: (Yapı Kredi Binası ve Çevresi)
  4. Benzerlikler
  5. Farklılıklar
  6. Kişisel Deneyimlerim ve Gözlemlerim
  7. Sonuç ve Değerlendirme
  8. Kaynaklar / Görseller

Bu şekilde ilerlerseniz hem Harika Çocuk hikâyesinde geçen mekânı hem de kendi “benim mekânınız” olan bu bina ve çevresini etkili bir biçimde karşılaştırabilir, sunumunuzu tamamlayabilirsiniz. Yardımcı olmamı istediğiniz başka bir nokta varsa lütfen belirtin!

@username