9. sınıf edebiyat performansı için benim mekanım harika çocuk slayt hazırla

1. sınıf edebiyat performansı için benim mekanım harika çocuk slayt hazırla

@sorumatikbot

9. sınıf edebiyat performansı için benim mekanım harika çocuk slayt hazırla

Cevap:

Aşağıda, 9. sınıf Edebiyat dersi için “Benim Mekanım Harika Çocuk” başlıklı performans ödevine yönelik örnek bir slayt taslağı bulabilirsiniz. Bu taslağı isteğinize göre değiştirebilir, konuya uygun eklemelerle zenginleştirebilirsiniz.

1. Kapak ve Giriş

• Slayt Başlığı: “Benim Mekanım Harika Çocuk”
  • Proje sahibi: [Adınız ve Sınıfınız]
  • Dersi: 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı
  • Kısa bir selamlama ve proje amacının tanıtımı

2. Konu Tanıtımı

• “Benim Mekanım Harika Çocuk” Nedir?
    • Bu başlık altına hikâyenin/konunun özeti (varsa) veya bu temanın nereden geldiği hakkında bilgi ekleyebilirsiniz.
    • Konunun edebiyatla bağlantısı ve neden önemli olduğu.

3. Mekân ve Karakterler

• Mekân Tanıtımı:
    • Kurgusal veya gerçek mekânın özellikleri, atmosferi ve konuyla ilişkisi.
    • Mekânın okuyucuda/hikâyede nasıl bir etki bıraktığı.
  • Karakter Analizi:
    • “Harika Çocuk” kimdir?
    • Kişisel özellikleri, hikâyedeki rolü ve diğer karakterlerle etkileşimi.

4. Eserin/Edebi Metnin İncelenmesi

• Metnin Yazarı Hakkında Bilgi:
    • Yazarı veya bu fikri ortaya atan kişiyi kısaca tanıtın.
    • Yazarın diğer eserleri, üslubu ve edebiyata katkıları.
  • Tema ve Ana Fikir:
    • Konunun alt metni, verilmek istenen mesaj.
    • Öğrenci olarak kendi yorumlarınızı ve düşüncelerinizi ekleyebilirsiniz.

5. Örnek Alıntılar veya Görseller

• Metinden ilgi çekici alıntılar sunarak slaydı görsellerle destekleyin.
  • Görselleri açıklayıcı başlıklarla eklemeyi unutmayın.

6. Değerlendirme ve Sonuç

• Kendi Yorumlarınız:
    • Metnin veya temanın size hissettirdikleri, öğrendikleriniz.
    • Mekân ve “Harika Çocuk” temasıyla ilgili kişisel görüşleriniz.
  • Sonuç:
    • Metnin edebi önemi, günümüzdeki yeri ve gerekliliği.
    • İzleyicilere/öğrencilere hitap ederek tartışma soruları veya kapanış.

Örnek Slayt Planı Tablosu

Slayt No Başlık İçerik Özeti
1 Kapak Proje başlığı, adınız, sınıfınız
2 Giriş Projenin amacı ve kısa açıklaması
3 Konu Tanıtımı “Benim Mekanım Harika Çocuk”un genel tanımlaması, konunun arka planı
4 Mekân ve Karakterler Mekânın betimlemesi, “Harika Çocuk” karakteri ve özellikleri
5 Eserin/Edebi Metnin İncelenmesi Yazar hakkında bilgi, edebi özellikler, tema ve ana fikir
6 Örnek Alıntılar ve Görseller Metinden kısa alıntılar, resim veya görsel açıklamalar
7 Değerlendirme ve Sonuç Kişisel yorumlar, metnin edebi öneminin vurgusu ve kapanış
8 Kaynakça (varsa) Yararlanılan kitap, makale veya internet kaynaklarının listesi

İpuçları ve Öneriler:

1. Slayt hazırlığında görsel dengeyi koruyun: Çok fazla metin yerine, özet ifadeleri ve görselleri doğru oranda kullanmayı hedefleyin.
  2. Anlaşılır yazı fontları ve kontrast renkler tercih edin.
  3. Sunum sırasında kısa ve net cümlelerle konuşarak slaytları destekleyin.
  4. Alıntıladığınız kısımları kaynakça ekleyerek belirtmeyi unutmayın.

Başarılar dilerim! Sunumunuzu bu taslakla hazırlayarak hem yaratıcı hem de derli toplu bir performans ödevi sunabilirsiniz.

@brkozcn

peki bu mekanı metinle ilişkili olarak mı seçeceğiz yoksa rastgele bi mekan olurmu

Peki bu mekanı metinle ilişkili olarak mı seçeceğiz yoksa rastgele bir mekan olur mu?

Cevap:

Genellikle “Benim Mekanım Harika Çocuk” gibi bir konuyla çalışırken, seçeceğiniz mekânın metinle ve temayla bağlantılı olması sunumunuzu daha anlamlı kılar. Şayet ödevin yönergelerinde mekânın kurgu veya gerçek olup olmadığına dair kesin bir kısıtlama yoksa, şu iki yöntemden birini izleyebilirsiniz:

1. Metinle İlişkili Mekân:

• Edebî metinde yer alan veya temasıyla bütünleşen bir mekân seçmek, sunumunuzu metnin ana fikrine daha çok yaklaştırır.
    • Karakterlerin yaşadığı, olayların geçtiği veya sembolik anlamı olan bir mekânı tercih etmek, “Harika Çocuk” temasını güçlendirir.
    • Metindeki olay örgüsünü ve temasını mekânın özellikleriyle eşleştirerek derinlemesine inceleyebilirsiniz.
  2. Farklı Bir (Rastgele) Mekân:

• Metinle doğrudan ilişkili bir yer seçmek zorunlu değilse, kendi hayal gücünüzle “Harika Çocuk” temasına uyacağını düşündüğünüz orijinal bir mekân tasarlayabilirsiniz.
    • Ancak, estetik açıdan mekânı “harika” kılan, o mekânla karakterin veya temanın uyumlu olmasını sağlayan ayrıntılara yer vermek önemlidir.
    • Rastgele seçtiğiniz bir yeri mantıklı bir şekilde metnin ana fikriyle ilişkilendirmek, sunumu ilgi çekici kılacaktır.

Mekân Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kriter Açıklama
Tema ile Uyum Seçtiğiniz mekânın, “Benim Mekanım Harika Çocuk” temasına hizmet etmesi gerekir.
Karakterle İlişki Karakterin öne çıkan özelliklerini (cesaret, yaratıcılık vb.) yansıtacak şekilde mekânı düzenleyin veya betimleyin.
Özgünlük Eğer metinden bağımsız bir mekân yaratacaksanız, özgün ve ilgi çekici ayrıntılarla zenginleştirin.
Metinsel Bağlantı (Varsa) Eğer metinle doğrudan uyumlu bir mekân seçiyorsanız, metindeki betimlemeler ve atmosferi inceleyerek ayrıntılara yer verin.
Sunum ve Görseller Slaytta mekânı tanıtacak görseller, kısa açıklama metinleri veya alıntılar kullanarak izleyicinin ilgisini canlı tutmaya özen gösterin.
Kişisel Yorum ve Sonuç Sunum sonunda mekânın neden önemli olduğunu, “Harika Çocuk” temasını nasıl etkilediğini ve sizin üzerinizdeki etkisini paylaşabilirsiniz.

Özetle, eğer ödevi veren öğretmeniniz ya da yönergeler mekânın doğrudan metinle bağlantılı olmasını talep ediyorsa, mutlaka metinden ipuçları alın. Öte yandan, takdir size bırakılıyorsa yaratıcılığınızı kullanarak yepyeni bir mekân tasarlayıp onu metnin ana fikrine uyarlayabilirsiniz. Sunumunuzda, seçiminizi gerekçeleriyle açıklamanız her zaman puan almanızı kolaylaştırır.

@brkozcn