9.sınıf turk dılı ve edebıyatı sayfa 194 te kı benım mekanım etkınlıgını Harika çocuk metnıne gore sunum hazırlamanı ve slayt oluşturmanı ıstıyorum
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı – Sayfa 194: “Benim Mekanım” Etkinliği İçin “Harika Çocuk” Metnine Göre Sunum ve Slayt Hazırlama
Başlamadan Önce: “Benim Mekanım” etkinliği, öğrencinin kendini ifade etmesine ve mekân tasvirlerini yaratıcı bir şekilde analiz etmesine olanak sağlayan bir çalışmadır. Bu doğrultuda aşağıda, “Harika Çocuk” metnine dayanarak etkinlik için kullanabileceğiniz detaylı bir slayt ve sunum içeriği oluşturulmuştur.
Harika Çocuk Metni ile “Benim Mekanım” Etkinliği:
“Harika Çocuk” metni üzerinden mekân analizleri yaparken şu adımları izleyebilirsiniz:
-
Metnin Özeti ve Ana Düşüncesi:
- Özet: “Harika Çocuk” metni sıradışı bir yeteneğe sahip, olağanüstü genç bir bireyin çevresel koşullarını ve içinde büyüdüğü kültürel ortamı anlatır. Karakterin günlük yaşamını şekillendiren mekân detayları hem bireyin kimliğini hem de yaşadığı dugular setini yansıtır.
- Ana Düşünce: Mekân sadece fiziksel bir alan değil; bireyin yaşantısıyla iç içe geçmiş, duygusal bir bağ kurduğu bir çevredir.
-
Etkinlikte İşlenecek Mekân Teması:
- Harika çocuk nerede büyüdü? Bu mekân onu nasıl etkiledi?
- Bahsedilen mekânda hangi unsurlar karakterin büyümesinde ve yeteneklerini geliştirmesinde etkili oldu?
Slayt İçeriği Adım Adım:
Sunumunuzu aşağıdaki başlıklara ve içeriklere göre düzenleyebilirsiniz.
SLAYT 1: Başlık ve Tanıtım
- Başlık: Harika Çocuk Metni – Benim Mekanım Etkinliği
- Alt başlık: Mekânın Duygu ve Kimlik Üzerindeki Etkisi
- Görsel: Çocuk odası, sakin bir köy manzarası ya da karakterin yaşadığı evin bir çizimi (tematik görsellerle destelenmelidir).
SLAYT 2: “Harika Çocuk” Metninin Özeti ve İçeriği
-
Metnin Özeti:
“Harika Çocuk”, baş karakterin büyüdüğü çevreyi ve onun olağanüstü yetenekler kazanmasındaki rolünü ele alır. Mekânın detayları karakterin duygu dünyasının derinliklerini yansıtır. -
Anahtar Noktalar:
- Harika Çocuk’un yaşadığı yerin özellikleri (maddi ya da manevi anlamları vurgulayın).
- Mekânın yarattığı atmosfer ve karakterin bu atmosferle oluşan bağları.
SLAYT 3: “Benim Mekanım” Etkinliğinin Tanımı
- Tanım:
- Benim Mekanım etkinliği, bir mekânın öğrenci ya da karakter üzerindeki etkilerini anlamayı ve açıklamayı hedefler.
- Harika Çocuk’un yaşadığı mekân, onun dünyaya bakış açısını, yeteneklerini ve kişisel gelişimini büyük ölçüde etkiler.
SLAYT 4: Harika Çocuk’u Şekillendiren Mekân Detayları
Mekân Unsuru | Etki |
---|---|
Evin Konumu | Sessiz ve izole bir alan, karakterin iç dünyasına odaklanmasını sağlar. |
Mekânın Sade Yapısı | Karakterin yeteneklerine yoğunlaşmasını kolaylaştırır. |
Doğal Çevre | Çocuk kendini doğada keşfetme imkanına sahip olmuştur. |
Sanatsal Unsurlar | Evde içsel duygu dünyasını geliştiren resim ve müzik öğelerinin olması. |
Not: Metnin geçen yer adını ve tipik çevresel tasvirleri metni okuyarak net bir şekilde belirtmelisiniz.
SLAYT 5: Mekânın Kimlik Oluşumundaki Rolü
- Mekân ve Karakter Etkileşimi:
Harika Çocuk’un yaşadığı çevre, onun düşünme biçimini şekillendirmiştir. Sessiz, sade ve anlamlı ayrıntılarla dolu bir mekân, çocuğun kendini keşfetmesine olanak sağlamış ve onun bir dahi olarak ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur.
SLAYT 6: Harika Çocuk’tan “Benim Mekanım” Analizi
- Benzerlikler:
- Karakterin çevresinden aldığı dersler ve günlük hayattan anlar.
- Derinlemesine Analiz:
- Çocuğun yaşadığı evden, odadan ya da çevreden kendinizle ilişkilendirebileceğiniz unsurları seçerek mekanın ruhani bağını açıklayın.
SLAYT 7: Görsel Tablolar ve Destekleyici Unsurlar
Bu slaytta mekânın tasvirlerini görselleştirin:
- Karakterin yaşadığı alanı betimleyen çizimler, fotoğraflar veya grafikler.
- Örneğin, Harika Çocuk’un yalnız bir odasında piyano çalarken canlandırıldığı bir sahneyi resmedin.
SLAYT 8: Mekânın Eğitim ve Gelişimdeki Etkisi
- Derinleşme:
“Harika Çocuk” felsefesiyle çalışmak için:- Mekânların birey üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini karşılaştırın.
- Bireylerin sosyal ya da yaratıcı yönlerinin gelişmesi için mekân düzeninin öneminden söz edin.
SLAYT 9: Kapanış
-
Sonuç:
Mekân, bireyin ruhsal ve entelektüel yaratım sürecini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Harika Çocuk’un başarı hikayesinin merkezinde yaşadığı mekânın etkisi açıkça görülmektedir. -
Alıntı:
“Bir mekânın ruhunu anlamak, bireyin kendi ruhunu anlamasıdır.”
Önerilen Kullanılabilecek Sunum Yazılımı
- Google Slides
- PowerPoint
- Canva
Eğer metni tekrar okumanız gerekiyorsa veya ayrıntılarına hakim değilseniz, metni baştan anlamaya çalışarak bu adımları daha iyi oturtabilirsiniz. Sunumu hazırlarken sade bir arka plan ve öne çıkan görsellerle etkili bir görsel tasarım oluşturmayı unutmayın. Metni yaratıcılığınıza bağlı olarak daha güçlü hale getirebilirsiniz.
Harika Çocuk Metnine Dayalı Bir Sunumu Tamamladıktan Sonra Çalışmayı Sergilemek İçin:
- Konuşma tarzınıza uygun bir şekilde ton ve vurgu ile sunumu yapın.
- Slaytta belirttiğiniz her başlığı sırasıyla açıklayın.