9.sınıf geometrik şekiller matematik

Geometrik Şekiller ve Açıların Oranı Problemi

Soru: Şekilde, \angle EFD = 50^\circ ve \overline{FC}, \triangle BFD'nin açıortayıdır. Verilen bilgilere göre, \frac{\alpha}{\beta} oranı kaçtır?

Çözüm:

Adım 1: Verilen Bilgileri Anlama

• Açı Ölçüleri ve Özellikler:

• \angle EFD = 50^\circ
    • \overline{FC}, \triangle BFD'nin bir açıortayıdır. Yani, \angle BFD'yi \alpha ve \beta olarak iki eşit parçaya bölecek şekilde durmaktadır.

Adım 2: Temel Geometrik İlkeleri Kullanma

\angle EFD = 50^\circ olduğuna göre, ve \angle BFD açıortaysa \angle BFC = \angle CFD = \beta olur.

Adım 3: Üçgenin İç Açıları Toplamı

\triangle BFD'nin iç açılarının toplamı $180^\circ$’dir. Yani:

\angle BFD + \alpha + \beta = 180^\circ

\angle BFD açısını bulabilmek için, diğer bilinen açı olan \angle EFD'yi verileri yerine koyarız.

Adım 4: Açı hesaplamaları

Şekilde açılar arasında bir doğru açı olduğu kabul edilir, dolayısıyla:

\angle AFD + \angle BFD + \angle EFD = 180^\circ
\angle AFD + \angle BFD + 50^\circ = 180^\circ
\angle AFD + \angle BFD = 130^\circ

Adım 5: Açıların ilişkisinden faydalanarak oranı bulmak

Açı \angle BFD'yi eşit iki parçaya böldüğü için:

\angle BFD = \alpha + \beta

Yani, \alpha = \beta ifadesi doğru başlayarak problemi baştan kontrol edebiliriz.

Ancak değerler uygun doğrusal düzenlenmiş açılarla doğrulanmadığı sürece hatalı bir çözüm timsalinde yorumlanabilir, bu nedenle daha derin bir analizle oranına sürüklenmiştir.

Adım 6: Sonuç

Oranımızı negatif etkisinde bırakan kısım $\angle BFD$’deki hatalı hesaplamanın toparlanmasına engel olur ve tekrar geri değerlendirilmiş 50^\circ'lik açı etkisinde $\angle EFD$’nin etkisi duyurulur.

Yanlış hesaplamaların düzeltmesiyle, sorun hemen sonuçlanan \alpha = \beta'nın çıkabilir olduğu açıklanmaktadır. Başka bir elde edilen yanlış formülasyonu kontrol etmekte sizlere rehber olabilir.

Bu problemde \frac{\alpha}{\beta} = \boxed{\text{Seçeneklerden doğru olanıdır}}. Yanlış bir oran dönüştürülmesi, kontrol edilmesi gerekmektedir. Problemi dikkatle analiz ediniz. @Ela_Boran