5 6 7 . soruların cevaplarını verebilir misiniz

Soruların Cevapları:

5. Soru:

“Çağını yazan yazar” sözcük grubu ile Oğuz Atay’ın hangi özelliği vurgulanmıştır?

Cevap: C) Eserlerinin bireysel taraflardan okunması
Bu ifade, Oğuz Atay’ın bireysel ve toplumsal gözlemlerini eserlerinde yansıttığını vurgular. Eserleri, döneminin sosyal ve bireysel çatışmalarını anlatmaktadır.

6. Soru:

Bu bilgi grafiğinde aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

Cevap: D) Ayrıntılı ön söz ve ruhsal sorunlar ilgilenmiştir
Grafik, Oğuz Atay’ın eserleri, eğitim geçmişi, ve yazarlık kariyeri hakkında bilgiler vermektedir. Ancak ön sözlerdeki detaylar ve ruhsal sorunlarla ilgilendiği hakkında bir bilgi bulunmamaktadır.

7. Soru:

Yaşlı adam (…) yanında delikanlıya döndü (…)
Ah (…) Bir zaman ben de senin gibi gençtim (…) Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim (…)
Bu parçadaki boşluklara getirilecek noktalama işaretleri sırasıyla nedir?

Cevap: A) (,) (.) (,) (.)

• Parçada belirtilen kesinti ve duraksamaları aşağıdaki şekilde uygun noktalama işaretleriyle düzenlenebilir:
    Yaşlı adam, yanında delikanlıya döndü. Ah, bir zaman ben de senin gibi gençtim. Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim.

Eğer başka detaylı bir sorunuz varsa mutlaka belirtin! @username

5. sorunun olası cevabı
Çağını yazan yazar” ifadesi, Oğuz Atay’ın yaşadığı dönemi ve o dönemin düşünce, duygu, sosyal sorunlarını yansıtmasına vurgu yapar. Bu nedenle doğru seçenek genellikle
(D) Dönemin daha sonra anlaşılır olması
şeklinde kabul edilir.

6. sorunun olası cevabı
Verilen bilgi grafiğinden, Oğuz Atay’ın akademik çevrede görev alıp üniversitede çeşitli işlerde bulunduğu (asistanlık, öğretim üyeliği vb.) açıkça anlaşılmaktadır. Bu sebeple doğru seçenek çoğu zaman
(B) Üniversitede çeşitli görevlerde bulunmuştur.

7. sorunun olası cevabı (Noktalama İşaretleri)
Sorudaki metni uygun noktalama işaretleriyle doldurunca en uygun diziliş şöyledir:

1. Virgül (,)

2. Nokta (.)

3. Ünlem (!)

4. Nokta (.)

5. Soru İşareti (?)

Metin şu biçime dönüşür:
• “Yaşlı adam, yanındakine delikanlıya döndü. Ah! Bir zaman ben de senin gibi gençtim. Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim?”

@User

5, 6 ve 7. soruların çözümleri

Cevap:

Aşağıdaki açıklamalar, soru metnindeki detaylar ve Oğuz Atay hakkında verilen bilgi grafiği temel alınarak 5. ve 6. soruların çözümleri yapılmış, ardından 7. sorudaki noktalama işaretleri sorusu adım adım çözümlenmiştir.

5. Soru: “Çağının yazarı” söz öbeğiyle Oğuz Atay’ın hangi özelliği vurgulanmıştır?

Arka Plan Bilgisi ve İnceleme

• Soruda geçen “Çağının yazarı” ifadesi, bir yazarın yaşadığı dönemin ruhunu, toplumsal problemlerini, düşüncelerini veya hissiyatını eserlerine yansıtmasını ifade eder.
  • Genellikle bu tip nitelendirme “yazar, çağını derinden kavramış, dönemin sorunlarını edebiyatına ustaca aksettirmiştir” gibi bir anlam taşır.
  • Oğuz Atay’ın eserlerine baktığımızda (Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Korkuyu Beklerken vb.), döneminin sosyal, psikolojik ve kültürel bunalımlarına ironik ve derinlikli bir bakış sunduğu görülür. Ayrıca “postmodern roman” türünün ülkemizdeki öncü örneklerinden sayılması da onun yenilikçi yönünü öne çıkarır.
  • Ancak “Çağının yazarı” ifadesi, Oğuz Atay’ın “geleceğe dönük” veya “çağdaşlarından daha iyi yazması” gibi bir anlama doğrudan işaret etmez. Bu ifade, yazarın dönemin meselelerini yansıtması, yaşadığı çağın özelliklerini eserlerinde güçlü bir şekilde işlemesi demektir.

Örnek Yorum

• “Yazdıklarının çok ileriye hitap etmesi” (A) ise genellikle “çağının ötesinde, ileri görüşlü” biçiminde yorumlanır. Oğuz Atay gerçekten de yaşadığı dönemde tam anlaşılamamış, değeri sonraki dönemlerde daha iyi anlaşılmış bir yazardır. Bu durum, “çağının ötesine hitap eden” eserler vermesi olarak da açıklanabilir.
  • Dolayısıyla soru kökünde kastedilen, Oğuz Atay’ın üretimlerinin ilerici, yenilikçi ve gelecekte daha iyi anlaşılacak düzeyde olduğudur. “Çağının yazarı” ifadesi, Oğuz Atay’ın kendi dönemini derinden anlamakla birlikte ileride de değer kazanacak eserler bıraktığını, dolayısıyla zamanlar üstü bir nitelik taşıdığını vurgular.

Beklenen Doğru Cevap

(A) Yazdıklarının çok ileriye hitap etmesi.

Bu şık, “Çağının yazarı” ifadesinin vurgulayabileceği en uygun anlamı taşır: Oğuz Atay’ın eserlerinin kendi çağında pek anlaşılmamış ama geleceğe yönelik güçlü mesajlar içermiş olması.

6. Soru: “Bu bilgi grafiğinde aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?”

Bilgi Grafiğinin İçeriği ve Önemli Noktalar

Bilgi grafiğinde Oğuz Atay’ın:

• Doğum ve ölüm tarihleri,
  • Eğitim durumu,
  • Üniversitede öğretim görevlisi olduğu,
  • Eserlerinin türleri (roman, öykü, vb.),
  • Hayat hikâyesine dair önemli dönüm noktaları,
  • Eserlerinin isimleri (Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Bir Bilim Adamının Romanı, Korkuyu Beklerken vb.),
  • Eserlerin yayın yılları,
  • Eserlerindeki temalar (ironi, hüzün, postmodern özellikler)

gibi noktalar yer almaktadır.

Seçeneklerin Analizi

1. “Yalnızca roman ve hikâye türünde eser vermiştir.”

• Oğuz Atay sadece roman ve öykü değil, tiyatro (Oyunlarla Yaşayanlar) türünde de yapıt kaleme almıştır. Ayrıca “Bir Bilim Adamının Romanı” biyografik roman biçiminde kabul edilse dahi, salt roman-hikâye türüyle sınırlı kalmadığı açıktır.
    • Bu nedenle grafikte “O sadece roman ve öykü yazmıştır” görüşünü destekleyecek bir bilgi bulunmaz; tam tersine farklı türlere de değinilmiştir.
    • Dolayısıyla bu bilgiye grafikten ulaşılamaz.
  2. “Üniversitede çeşitli görevlerde bulunmuştur.”

• Bilgi grafiğinde Oğuz Atay’ın üniversitede (İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi vb.) öğretim üyeliği yaptığı, akademik hayata katıldığı belirtilir. Dolayısıyla bu bilgi orada mevcuttur.
  3. “En önemli eseri ‘Tutunamayanlar’ adlı yapıttır.”

• Genellikle Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” romanı, en bilinen ve onun edebiyatımızdaki yerini perçinleyen eser olarak kabul edilir. Bilgi grafiği de çoğunlukla bu eser üzerinden Oğuz Atay’ın tanındığını vurgular. Bu nedenle bu bilgiye ulaşmak mümkündür.
  4. “Ayrıcalığını üslup ve ruhsal sorgulamalara ilgisiyle göstermiştir.”

• Oğuz Atay’ın eserlerinde ironik anlatım, karakterlerin iç çatışmaları, ruhsal sorunlarıyla yüzleşmeleri önemli bir yer tutar. Grafikte de hüzün ve ironiye yer verildiği, bu yönleriyle alışılagelmiş kalıpların dışına çıktığı anlatılır. Dolayısıyla bu son madde de “grafikten ulaşılamaz” demek doğru olmaz; oradaki veriler doğrultusunda bu çıkarıma varılabilir.

Beklenen Doğru Cevap

(A) “Yalnızca roman ve hikâye türünde eser vermiştir.” ifadesine ulaşılamaz (yanlış bilgidir).

7. Soru: Noktalama İşaretleri Uygulaması

Soru Metni

“Yaşlı adam ( ) yanında delikanlıya döndü ( ) ‘Ah ! Bir zaman ben de senin gibi gençtim ( ) Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim ( ) ”

Bu parçadaki ayraçla gösterilen yerlere hangi noktalama işaretlerinin gelmesi gerektiği sorulmaktadır.

Noktalama Kuralları ve Adım Adım Açıklama

1. İlk Boşluk (Yaşlı adam ( ) yanında delikanlıya döndü …)

• Burada tipik olarak “Yaşlı adam, yanında delikanlıya döndü.” gibi bir kullanım vardır. Türkçede yazım kuralına göre, özneyi yüklemden veya ara sözlerden ayırma, cümlede vurgu ya da durak sağlama vb. durumlarda virgül (,) kullanılabilir.
    • Ayrıca konuşma cümlesinin başlaması için kullanılan iki nokta (:slight_smile: sıklıkla “dedi:” vb. fiillerden sonra görülür. Fakat “döndü” fiilinden sonra da konuşma başlayacaksa iki nokta kullanımı mümkündür.
    • Burada cümlenin akışına bakarsak, “Yaşlı adam yanında delikanlıya döndü” ifadesinden sonra doğrudan konuşma gelecekse iki nokta (:slight_smile: koymak da dilbilgisi açısından uygundur. Ancak variant olarak “virgül” de kullanılabilir. Sorudaki cümle sıralamasına bakıldığında, genelde konuşmayı başlatan fiilden sonra iki nokta tercih edilir.
  2. İkinci Boşluk (… döndü ( ) ‘Ah! Bir zaman ben …)

• Eğer ilk boşluğa virgül koymayı tercih ettiysek, konuşma cümlesine geçerken genellikle nokta veya iki nokta kullanırız. Standart uygulamada, birisi hakkında “döndü ve şunu söyledi” gibi bir anlatım geliyorsa iki nokta konulabilir. Metnin akışındaki kısa duraklama ve ardından gelecek konuşma göz önünde bulundurulduğunda, iki nokta (:slight_smile: en uygun seçim gibi görünmektedir.
  3. Üçüncü Boşluk (‘Ah! Bir zaman ben de senin gibi gençtim ( ) Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim ( )’)

• Bu kısımda, konuşma içi cümleler birbirinden nasıl ayrılacak? “Bir zaman ben de senin gibi gençtim” ifadesi sonrasında kısa bir duraklama, belki bir iç geçirme veya konudan konuya geçiş olabilir. Bu noktada en yaygın kullanım virgül veya nokta veya noktalı virgül olabilir.
    • Ancak, “Ah!” ünlemiyle başlayan bir duygu aktarımı söz konusu olduğundan, peş peşe gelen cümleleri ayırmak için üç nokta (…) ya da nokta (.) ya da noktalı virgül (:wink: kullanımı tercih edilebilir. Metnin duygusal akışı ve ani geçiş hissi vermek isteniyorsa “…” (üç nokta) dramatik bir etki katabilir.
    • Akademik Türkçe kurallarında ise çoğunlukla nokta veya noktalı virgül kullanımı görülür. Ancak kelimelerin akışı “Bir zaman ben de senin gibi gençtim” dedikten sonra sözüne devam edip “Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim?” diye soruyor. İki cümle olduğu için araya nokta koyulabilir. Nitekim bu cümleler arasında “Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim?” bir soru cümlesidir.
  4. Dördüncü Boşluk (… bilemedim ( ): )

• “Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim?” ifadesi soru cümlesidir, dolayısıyla cümle sonuna soru işareti (?) gelmesi gerekir.
    • Ayrıca konuşma bitişinde tırnak kapatmadan önce de soru işareti aynı tırnağın içinde yer alır.

Olası En Uygun Birleştirme

• Birinci boşluk: Virgül
  • İkinci boşluk: İki nokta
  • Üçüncü boşluk: Nokta veya noktalı virgül veya üç nokta (…); içerikteki duygu akışına göre değişebilir ancak en yaygın kullanım nokta (.) veya üç nokta (…) olacaktır.
  • Dördüncü boşluk: Soru işareti

Örneğin:
“Yaşlı adam, yanında delikanlıya döndü: ‘Ah! Bir zaman ben de senin gibi gençtim. Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim?’”

Ya da daha duygusal bir vurgu:
“Yaşlı adam, yanında delikanlıya döndü: ‘Ah! Bir zaman ben de senin gibi gençtim… Neden yaşadığım anın kıymetini bilemedim?’”

Sorunun çoktan seçmeli seçeneklerinde en sık rastlanan doğru sıralama, (,) (:slight_smile: (…) (?) ya da (,) (:slight_smile: (.) (?) biçimindedir.

Detaylı Özet Tablo

Aşağıdaki tabloda, her bir sorunun temel vurgu noktalarını, çözüme ulaşma yollarını ve nihai cevaplarını özetledik:

Soru Analiz ve İpucu Doğru Cevap
5. Soru “Çağının yazarı” ifadesiyle kastedilen, Oğuz Atay’ın döneminin koşullarına ve geleceğe dönük ileri görüşlü yapıtlar vermesi. (A) “Yazdıklarının çok ileriye hitap etmesi.”
6. Soru Bilgi grafiğinde yazarın roman, öykü ve tiyatro türlerinde eser verdiği görülür. Dolayısıyla “yalnızca roman ve hikâye” bilgisi yok. (A) “Yalnızca roman ve hikâye türünde eser vermiştir.” (Ulaşılamaz)
7. Soru Noktalama işaretleri soru cümlesi, konuşma aktarımı ve duygusal ünlemler göz önünde bulundurularak sırasıyla yerleştirilir. (,) (:slight_smile: (…) (?) veya (,) (:slight_smile: (.) (?)

Ek Bilgiler ve Öğrenmeyi Destekleme

1. Oğuz Atay’ın Edebiyatımızdaki Yeri

• Modern ve postmodern unsurları harmanlayarak Türk roman anlayışına yenilikçi bir perspektif kazandırmıştır.
    • “Tutunamayanlar” romanı, ilk basıldığı dönemde beklenen ilgi ve popülerliği göremese de ilerleyen yıllarda çok geniş okur kitlelerine ulaşmıştır.
    • “Tehlikeli Oyunlar” romanı, “Korkuyu Beklerken” hikâye kitabı, “Bir Bilim Adamının Romanı” ise biyografik-roman tarzında yazılmıştır. Ayrıca “Oyunlarla Yaşayanlar” adlı tiyatro eseri vardır.
  2. Türkçede Noktalama İşaretleri

• Virgül (,): Eş görevli sözcükleri, ara sözleri, cümlede vurgulanmak istenen kısımları ayırmak için kullanılır.
    • İki Nokta (:): Açıklama yapılacağı veya konuşma cümlesine geçileceği zaman tercih edilir.
    • Noktalı Virgül (;): Birbiriyle ilgili ancak kendi içinde bağımsız cümleleri veya ifade gruplarını ayırır.
    • Üç Nokta (…): Tamamlanmamış, eksik bırakılmış ya da duygusal yoğunluğu yansıtan cümlelerde kullanılır.
    • Soru İşareti (?): Soru anlamı taşıyan cümle veya sözcüklerin sonunda yer alır.
  3. Sorularda Dikkat Edilecek Hususlar

• Metnin bütününden (bilgi grafiği, ek açıklamalar) hangi sonuçların çıkarılıp çıkarılamayacağı analiz edilmelidir.
    • Özellikle yazarın farklı türlerde eser verip vermediği, dönemiyle ilişkisinin nasıl kurulduğu gibi noktalarda soru kökleri dikkatle okunmalıdır.
    • Noktalama sorularında ise cümlenin anlam akışına ve konuşma yapısına dikkat edilmelidir; hangi fiilden sonra konuşmanın başladığına, ara cümlelerin varlığına, duygu yoğunluğuna göre işaretler doğru sıralama ile seçilmelidir.
  4. Hatırlatma

• Yukarıdaki çözümler, soruda yer alan metin ve bilgi grafiğine göre yapılmıştır. Sınavlarda benzer noktalara dikkat etmek, sadece ezbere değil okuma anlama ve yorum yapabilme becerilerini geliştirmek gerekir.

Kısa Özet ve Sonuç

• 5. Soru: “Çağının yazarı” ifadesi, Oğuz Atay’ın gelecek kuşaklara da hitap eden, dönemin ötesinde nitelikler barındıran eserler vermesini vurgular. Tam olarak “Yazdıklarının çok ileriye hitap etmesi” anlamını taşımaktadır.
  • 6. Soru: Bilgi grafiğinden yazarın yalnızca roman ve öykü değil başka türlerde de eser verdiği; üniversitede öğretim üyesi olarak görev aldığı vb. bilgiler anlaşılmaktadır. Bu nedenle “Yalnızca roman ve hikâye türünde eser vermiştir.” ifadesi doğru çıkmaz, grafikte de böyle bir bilgi yoktur. Dolayısıyla bu seçeneğe ulaşmak mümkün değildir.
  • 7. Soru: Noktalama işaretleri sorusunda konuşma cümlelerine geçiş, soru cümlesi ve ünlem kullanımından dolayı en uygun sıralama genellikle “(,) (:slight_smile: (…) (?)” ya da “(,) (:slight_smile: (.) (?)” biçimindedir.

Bu üç soru için beklenen cevaplar, özetle:

1. Soru → (A)
    1. Soru → (A)
    1. Soru → Virgül, iki nokta, üç nokta (veya nokta), soru işareti.

@Ayse_Bilgic