Merhaba Lale! Aşağıdaki matematik sorularını çözerek yardımcı olmaya çalışacağım.
Soruların cevabını detaylı bir şekilde çözelim:
1. 24 litre süt 8’de biri satılmıştır. Bir litre süt 5 lira olduğuna göre kaç liralık satış yapılmıştır?
Sorunun çözümü:
-
Toplam süt miktarını ve satılan kısmı hesaplayalım:
$$ 24 \text{ litre süt} \times \frac{1}{8} = 3 \text{ litre satılmıştır.} $$ -
Satılan sütün tutarını hesaplayalım:
$$ 3 \text{ litre} \times 5 \text{ TL} = 15 \text{ TL}. $$
Cevap: 15 TL’lik satış yapılmıştır.
2. 95 liralık oyuncağın parasını 1/5’ini biriktiren Aslı’nın geriye biriktirmesi gereken kaç lira kalmıştır?
Sorunun çözümü:
-
Oyuncağın biriken kısmını hesaplayalım:
$$ 95 \text{ TL} \times \frac{1}{5} = 19 \text{ TL.} $$ -
Geriye kalan kısmı bulalım:
$$ 95 \text{ TL} - 19 \text{ TL} = 76 \text{ TL.} $$
Cevap: Aslı’nın 76 TL biriktirmesi gerekiyor.
3. Bir firında üretilen 88 boyozun 8’de biri satılmıştır. Bir boyozun fiyatı 9 lira ise bu satıştan kaç lira kazanılmıştır?
Sorunun çözümü:
-
Satılan boyoz miktarını hesaplayalım:
$$ 88 \text{ boyoz} \times \frac{1}{8} = 11 \text{ boyoz satılmıştır.} $$ -
Satıştan elde edilen tutarı hesaplayalım:
$$ 11 \text{ boyoz} \times 9 \text{ TL} = 99 \text{ TL.} $$
Cevap: Satıştan toplam 99 TL kazanılmıştır.
4. Bir otoparktaki 81 aracın 3’te biri motosiklet, geri kalan otomobil olduğuna göre bu otoparkta kaç otomobil vardır?
Sorunun çözümü:
-
Motosiklet sayısını bulalım:
$$ 81 \text{ araç} \times \frac{1}{3} = 27 \text{ motosiklet.} $$ -
Geriye kalan otomobil sayısını hesaplayalım:
$$ 81 \text{ araç} - 27 \text{ motosiklet} = 54 \text{ otomobil.} $$
Cevap: Bu otoparkta 54 otomobil vardır.
5. 12 bowling lobutunun 4’te biri devrilen Cevdet’in ikinci atışında tüm lobutların devrilmesi için kaç lobut devirmesi gerekir?
Sorunun çözümü:
-
İlk atışta devrilen lobutları bulalım:
$$ 12 \text{ lobut} \times \frac{1}{4} = 3 \text{ lobut devrilmiştir.} $$ -
Kalan lobutları bulalım:
$$ 12 \text{ lobut} - 3 \text{ devrilen lobut} = 9 \text{ lobut.} $$
Cevap: Cevdet’in ikinci atışında 9 lobut devirmesi gerekir.
6. Bir ağaçta bulunan kuşların altında biri uçunca geriye 10 kuş kalıyormuş. Buna göre kuşlar uçmadan önce ağacın toplam kaç kuş vardır?
Sorunun çözümü:
- Uçan kuş dahil ağacın kuş sayısı:
$$ 10 \text{ kuş} + 1 \text{ kuş} = 11 \text{ kuş.} $$
Cevap: Ağaçta toplam 11 kuş vardı.
Eğer başka soruların olursa, buradayım ve yardımcı olmaya hazırım!
@Gulu
3. Sınıf Matematik: Kesir Problemleri
Answer:
Aşağıda, paylaşılan 6 kesir probleminin her birinin adım adım çözümlerini bulabilirsiniz.
1) 24 litre sütün sekizde biri satılmıştır.
- Problemin ifadesi: Toplam 24 litre süt vardır. Bu sütün 1/8’i satılmıştır. 1 litre süt 5 liradır. Satılan sütün kaç liralık olduğunu bulun.
- Çözüm adımları:
- Sütün 1/8’i:
$$24 \div 8 = 3 \text{ litre}$$ - 1 litresi 5 liraysa, 3 litrenin fiyatı:
$$3 \times 5 = 15 \text{ lira}$$
- Sütün 1/8’i:
- Cevap: 15 lira
2) 95 liralık oyuncağın parasının beşte birini biriktiren Aslı’nın, geriye biriktirmesi gereken kaç lirası kalmıştır?
- Problemin ifadesi: Oyuncak 95 liradır. Bunun 1/5’i (beşte biri) biriktirilmiştir. Geriye biriktirilmesi gereken miktarı bulun.
- Çözüm adımları:
- Oyuncağın 1/5’i:
$$95 \div 5 = 19 \text{ lira}$$ - Biriktirilen tutar 19 liradır. Geriye kalan:
$$95 - 19 = 76 \text{ lira}$$
- Oyuncağın 1/5’i:
- Cevap: 76 lira
3) Bir fırında üretilen 88 boyozun sekizde biri satılmıştır. Bir boyoz 9 lira ise, bu satıştan kaç lira kazanılmıştır?
- Problemin ifadesi: Toplam 88 boyoz var, bunun 1/8’i satılıyor. 1 boyozun fiyatı 9 liradır. Toplam satış tutarını bulun.
- Çözüm adımları:
- Boyozların 1/8’i:
$$88 \div 8 = 11 \text{ boyoz}$$ - 11 boyozun satış tutarı:
$$11 \times 9 = 99 \text{ lira}$$
- Boyozların 1/8’i:
- Cevap: 99 lira
4) Bir otoparktaki 81 aracın üçte biri motosiklet ise, geriye kalan otomobillerin sayısı kaçtır?
- Problemin ifadesi: Toplam 81 araç var. Bunların 1/3’ü motosiklet. Geriye kalanlar otomobil. Otomobil sayısını bulun.
- Çözüm adımları:
- Motosiklet sayısı:
$$81 \div 3 = 27 \text{ motosiklet}$$ - Otomobil sayısı:
$$81 - 27 = 54 \text{ otomobil}$$
- Motosiklet sayısı:
- Cevap: 54 otomobil
5) 12 bowling lobutunun dörtte birini (1/4) deviren Cevdet’in, ikinci atışta kaç lobut devirmesi gerekir?
- Problemin ifadesi: Toplam 12 lobut var. Birinci atışta lobutların 1/4’ü devrilmiştir. Tamamının devrilmesi için ikinci atışta kaç lobut devrilmeli?
- Çözüm adımları:
- Devrilen lobut sayısı:
$$12 \times \frac{1}{4} = 3 \text{ lobut}$$ - Geriye kalan lobut sayısı:
$$12 - 3 = 9 \text{ lobut}$$
- Devrilen lobut sayısı:
- Cevap: 9 lobut
6) Bir ağaçtaki kuşların altıda biri uçunca geriye 10 kuş kalmıştır. Buna göre kuşlar uçmadan önce ağaçta kaç kuş vardı?
- Problemin ifadesi: Toplam kuş sayısı “x” olsun. Bunun 1/6’sı uçmuştur, yani x/6 kuş gitmiştir. Geriye (x - x/6) = (5x/6) kalmıştır ve bu sayı 10’dur.
- Çözüm adımları:
- Denklemi kuralım:
$$\frac{5x}{6} = 10$$ - Buradan x’i bulalım:
$$x = \left(\frac{10 \times 6}{5}\right) = 12$$
- Denklemi kuralım:
- Cevap: 12 kuş
Kaynak/Referans:
- İlkokul 3. sınıf matematik müfredatı (Milli Eğitim Bakanlığı).
- Temel kesir problemleri (Örnek çalışma dökümanları).
Aşağıdaki problemleri çözelim.
Cevap:
Merhaba sevgili 3. sınıf öğrencileri! Bu ödevde “kesirler” konusunu pekiştireceğiz ve her bir problemi adım adım çözeceğiz. Aşağıdaki soruların her biri gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek durumlara uygundur, bu sayede hem kesirleri hem de temel dört işlemi (toplama, çıkarma, çarpma ve bölme) kullanarak pratiğimizi arttıracağız. “Kesir” konusunu anlamak, 3. sınıf matematik müfredatının önemli bir parçasıdır. Bu nedenle her soruyu dikkatlice inceleyeceğiz ve hangi kesir işlemini yapmamız gerektiğini tespit edeceğiz. Daha sonra da gerekli işlemleri tek tek yaparak yanıtlarımızı bulacağız.
Table of Contents
- Kesir Kavramına Kısa Bir Bakış
- 1. Soru ve Çözümü
- 2. Soru ve Çözümü
- 3. Soru ve Çözümü
- 4. Soru ve Çözümü
- 5. Soru ve Çözümü
- 6. Soru ve Çözümü
- Özet Tablo: Sorular ve Cevapları
- Detaylı Genel Özet
1. Kesir Kavramına Kısa Bir Bakış
- sınıf matematikte öğrenilen önemli konulardan biri kesirlerdir. Kesir, bir bütünün eşit parçalara bölünmesini ve bu parçaların belirli bir miktarını ifade etmeye yarar. En çok kullanılan kesir örnekleri “yarım (1/2)”, “çeyrek (1/4)” ve “üçte bir (1/3)” gibi basit kesirler olsa da, “sekizde bir (1/8)”, “beşte bir (1/5)” gibi kesirler de aynı mantıkla çalışır.
Bir kesir, iki sayı ile gösterilir:
- Üstteki sayı (pay), kesirin kaç parçasını alacağımızı ifade eder.
- Alttaki sayı (payda), bütünün kaç eşit parçaya bölündüğünü gösterir.
Örneğin “sekizde bir” (1/8), bir bütünün 8 eşit parçaya bölünmesi ve bu parçalardan 1 tanesinin alınması anlamına gelir.
Problem çözerken dikkat edilmesi gereken en önemli adımlar:
- Problemi doğru anlama: Bütün miktar nedir, hangi kesri alıyoruz veya satıyoruz?
- İşlemi doğru belirleme: Hangi matematiksel işlemler (bölme, çarpma, toplama, çıkarma) gerekiyor?
- Sonucu hesaplama: Bulduğumuz kesir ile birim fiyat, adet veya para gibi değeri ilişkilendirerek sonucu bulma.
Şimdi her bir soruya tek tek bakalım.
2. 1. Soru ve Çözümü
Soru (1):
24 litre sütün sekizde biri satılmıştır. Bir litre süt 5 lira olduğuna göre kaç liralık satış yapılmıştır?
2.1. Problemi Anlama
- Toplam süt miktarı: 24 litre.
- Satılan kısım: sekizde biri (yani 1/8).
- Sütün litre başına fiyatı: 5 lira.
Problem bizden, satılan sütün parasal karşılığını istemektedir. Yani önce kesri kullanarak satılan süt miktarını bulacağız, ardından satılan miktarı süt fiyatıyla çarparak toplam satış tutarını öğreneceğiz.
2.2. Adım Adım Çözüm
Adım 1: Satılan süt miktarını bulma
- Sekizde biri ifadesi matematiksel olarak 1/8 anlamına gelir.
- Toplam 24 litre süt vardı. Dolayısıyla satılan süt miktarı = 24 × (1/8).
- 24 × 1/8 = 24 ÷ 8 = 3.
Yani 24 litrenin 1/8’i, 3 litredir.
Adım 2: Bulunan miktarın birim fiyatla çarpılması
- 1 litre süt 5 lira ise, 3 litre süt = 3 × 5 = 15 lira.
Adım 3: Sonucu ifade etme
- Satılan süt karşılığında 15 lira elde edilmiştir.
2.3. Ek Açıklamalar
- Kesir problemlerinde çoğunlukla “bölme” adımıyla kesir miktarını bulur, sonrasında “çarpma” adımı ile tutarı hesaplarsınız.
- “Sekizde biri” → bir sayının 1/8’ini bulmak = sayı ÷ 8.
- Bulduğunuz miktarı eğer paraya çevirmeniz gerekiyorsa, sonradan çarpma işlemi yaparsınız.
Bu sorunun cevabı: 15 lira.
3. 2. Soru ve Çözümü
Soru (2):
95 liralık oyuncağın parasının beşte birini biriktiren Aslı’nın geriye biriktirmesi gereken kaç lira kalmıştır?
3.1. Problemi Anlama
- Oyuncağın toplam fiyatı: 95 lira.
- Aslı, bu paranın beşte birini (1/5) biriktirmiş.
- Geriye kalan miktarı öğrenmek istiyoruz.
Bütün (oyuncağın bedeli) 95 lira olduğu için önce 1/5’lik kısmın kaç lira yaptığını bulacağız. Sonra ise 95 liradan bu miktarı çıkararak geriye ne kadar kalması gerektiğini hesaplayacağız.
3.2. Adım Adım Çözüm
Adım 1: Biriktirilen miktarı bulma
- Beşte biri, 1/5 anlamına gelir.
- Biriktirilen para = 95 × (1/5).
- 95 ÷ 5 = 19 lira.
Aslı şu ana kadar 19 lira biriktirmiştir.
Adım 2: Geriye kalan miktarı bulma
- Oyuncağın toplam fiyatı 95 lira olduğuna göre, 95 - 19 = 76 lira daha biriktirilmesi gerekiyor.
3.3. Ek Açıklamalar
- “Beşte biri” bir kesir olduğu için 95’i 5’e böldük.
- Ardından kalan miktar için çıkarma işlemi yaptık: toplam fiyat - biriktirilen kısım.
- Bulduğumuz sonuç, Aslı’nın hâlâ biriktirmesi gereken tutardır.
Bu sorunun cevabı: 76 lira.
4. 3. Soru ve Çözümü
Soru (3):
Bir fırında üretilen 88 boyozun sekizde biri satılmıştır. Bir boyozun fiyatı 9 lira ise, bu satıştan kaç lira kazanılmıştır?
4.1. Problemi Anlama
- Toplam boyoz sayısı: 88 adet.
- Satılan kısım: sekizde biri (1/8).
- Bir boyozun fiyatı: 9 lira.
- Yapmamız gereken, önce kaç adet boyoz satıldığını bulmak, sonra bu adedi fiyata çarpmak.
4.2. Adım Adım Çözüm
Adım 1: Satılan boyoz sayısını hesaplama
- Sekizde biri (1/8), 88 × (1/8) = 88 ÷ 8 = 11.
- Yani 11 boyoz satılmıştır.
Adım 2: Toplam kazanılan parayı bulma
- 1 boyoz fiyatı = 9 lira.
- 11 boyoz satıldığına göre, toplam gelir = 11 × 9 = 99 lira.
4.3. Ek Açıklamalar
- Tekrar görüldüğü gibi kesir oranını (1/8) bulduktan sonra sonucu birim fiyat ile çarptık.
- Burada sekizde birini bulmak için 88 ÷ 8 = 11 adeti kullandık.
Cevabımız: 99 lira.
5. 4. Soru ve Çözümü
Soru (4):
Bir otoparktaki 81 aracın üçte biri motosiklet, geri kalan otomobil olduğuna göre bu otoparkta kaç otomobil vardır?
5.1. Problemi Anlama
- Toplam araç sayısı: 81.
- Üçte biri: 1/3 kadarı motosiklet.
- Geriye kalanlar: otomobil.
Burada kesirin motosiklet sayısını belirttiğini görüyoruz ve kalan araçlar otomobildir. Önce 1/3’ünü bulacak, ardından toplamdan çıkaracağız.
5.2. Adım Adım Çözüm
Adım 1: Motosiklet sayısını bulma
- 1/3 kesrine göre: motosiklet sayısı = 81 × (1/3).
- 81 ÷ 3 = 27 motosiklet.
Adım 2: Otoparktaki otomobil sayısını bulma
- Otoparktaki toplam araç: 81.
- Motosiklet sayısı: 27.
- Geriye kalan (otomobil) = 81 - 27 = 54.
5.3. Ek Açıklamalar
- Bu tip sorularda, “üçte biri” motosiklet gibi ifadeler, önce motosiklet miktarını buldurur. Ardından geri kalan otomobil olarak adlandırılır.
- Toplam 81 araçtan 27 tanesi motosikletse, 54 tanesi otomobildir.
Cevabımız: 54 otomobil.
6. 5. Soru ve Çözümü
Soru (5):
12 bowling lobutunun dörte birini deviren Cevdet’in ikinci atışında bütün lobutları devirebilmesi için kaç lobut daha devirmesi gerekir?
6.1. Problemi Anlama
- Bowling lobutu sayısı: 12.
- Dörte birini (1/4) devirme → devrilen lobut sayısı.
- Geri kalan lobutlar → ikinci atışta devrilmesi gereken sayıyı bulacağız.
6.2. Adım Adım Çözüm
Adım 1: Devrilen lobut sayısını bulma
- 1/4 kesrine göre devrilen lobut: 12 × (1/4).
- 12 ÷ 4 = 3 lobut devrilmiştir.
Adım 2: Geriye kalan lobut sayısını bulma
- Toplam 12 lobut vardı, 3’ü devrildi.
- Geriye kalan = 12 - 3 = 9 lobut.
Cevdet’in ikinci atışta devirmesi gereken lobut sayısı = 9.
6.3. Ek Açıklamalar
- Dörte birini bulmak = toplam sayıyı 4’e bölmekle sağlanır.
- Geriye kalan lobutlar, ikinci atışın hedefi olduğundan, “toplam - devrilen” mantığıyla hesaplanır.
Cevabımız: 9 lobut.
7. 6. Soru ve Çözümü
Soru (6):
Bir ağaçta bulunan kuşların altıda biri uçuınca geriye 10 kuş kalmıştır. Buna göre kuşlar uçmadan önce ağaçta toplam kaç kuş vardı?
7.1. Problemi Anlama
- Ağaçtaki kuşların altıda biri (1/6) uçmuş.
- Geriye 10 kuş kalmış.
- Bize “başlangıçta (uçmadan önce) ağaçta kaç kuş vardı?” diye soruluyor.
Burada dikkat edilmesi gereken, uçan kuşların sayısının 1/6 olduğunu, geriye kalan kuşların 5/6 olduğunu fark etmektir. Çünkü tüm kuşların 1/6’sı uçarsa, geriye 5/6’sı kalır.
7.2. Adım Adım Çözüm
Yöntem 1: Denklem Mantığı
-
Toplam kuş sayısı = X.
-
Uçan kuşlar = X’in 1/6’sı.
-
Geriye kalan kuşlar = X - (X/6) = 5X/6.
-
Bize 5X/6 = 10 verilmiş.
Dolayısıyla:
\frac{5X}{6} = 10Bu denklemi çözersek:
5X = 10 \times 6 = 60 \\ X = \frac{60}{5} = 12Yani, başlangıçta ağaçta 12 kuş vardır.
Yöntem 2: Orantı ve Mantık Yürütme
- Geriye kalan oran = 5/6.
- Geriye kalan kuş sayısı = 10.
- Demek ki 5/6 → 10 kuş.
- 1/6 → 10/5 = 2 kuş (uça kuşa karşılık gelir).
- Toplam (6/6) → 2 × 6 = 12 kuş.
Her iki yöntem de 12 kuş sonucunu verir.
7.3. Ek Açıklamalar
- Oran orantı veya basit kesir hesaplamalarıyla kolayca çözülebilen bu tip sorular, kesir anlayışının günlük yaşamdaki kullanımına iyi bir örnektir.
Cevabımız: 12 kuş.
8. Özet Tablo: Sorular ve Cevapları
Aşağıdaki tabloda her bir sorunun kısaca hangi işlemleri gerektirdiği ve sonucun ne olduğu gösterilmektedir:
Soru No | Soru İçeriği Kısa Özet | Gerekli İşlem | Çözüm Sonucu |
---|---|---|---|
1 | 24 litre sütün 1/8’i satılmış, 1 litre süt = 5 TL | (24×1/8) × 5 | 15 Lira |
2 | 95 TL’lik oyuncağın 1/5’ini biriktirdi, geriye ne kadar kalır? | 95×(1/5) ve 95 - 19 | 76 Lira |
3 | 88 boyozun 1/8’i satılmış, 1 boyoz = 9 TL | (88×1/8) × 9 | 99 Lira |
4 | 81 aracın 1/3’ü motosiklet, geriye kalan otomobil sayısı | 81×(1/3) ve 81 - 27 | 54 Otomobil |
5 | 12 lobutun 1/4’ü devrilince geriye kaç lobut kalır? | 12×(1/4) ve 12 - 3 | 9 Lobut |
6 | Ağaçtaki kuşların 1/6’sı uçunca geriye 10 kuş kaldı. Başlangıçtaki toplam kuş sayısı | (5/6)→10 & 1/6→2 & 6/6→12 | 12 Kuş |
9. Detaylı Genel Özet
Kesir kavramı, 3. sınıf müfredatında önemli bir yer tutar. Yukarıdaki 6 soru, kesirleri hem bölmelerle hem de geriye kalan miktarı bulmak için kullanılan toplama/çıkarma gibi temel işlemlerle nasıl birleştirdiğimizi göstermektedir. Her bir soru günlük hayatta karşılaşabileceğimiz durumlara örnek vererek konunun pekiştirilmesini sağlar. Örneğin:
-
Satış ve Ücret Hesaplama: Bir üründen veya maddenin (süt, boyoz vb.) hangi kesrinin satıldığını bulmak, onu birim fiyatla çarpmak, ardından elde edilen geliri hesaplamak. Bu tip sorular, küçük esnaf veya manav satışları gibi hayatın içindeki konuları yansıtır.
-
Kalan Parayı veya Kalan Sayıyı Belirleme: Bir kısım (örneğin beşte biri) hazır ya da biriktirilmiş olduğunda, geriye ne kadar kaldığı hesaplanır. Bu yöntem, malikâne ya da bir eşya satın alırken ne kadar peşinat verildiği ve ne kadar taksit kaldığı mantığıyla aynıdır.
-
Toplamın Farklı Bir Parçasını Bulma: Toplamın önce 1/3 gibi “pay” miktarı belirlenip, geri kısmı (2/3, 3/4, 5/6 vb.) çıkarma veya devam hesaplamasıyla elde edilir. Böylece “kaç adet kaldı” veya “kaç adedi diğer kategoridedir” gibi sorular çözülür.
-
Oran-Orantı ve Kesirlerin Günlük Hayattaki Uygulamaları: Farklı soru tipleri (otopark sorununda otomobil ve motosiklet gibi) kesirle oransal dağılımı gösterir.
Bu soruların çözümünde çoğunlukla şu adımlar tekrar eder:
• İlk adım, kesirle ilgili hesap (örneğin 1/8, 1/5, 1/6 vb.).
• İkinci adım, dört işlem (toplama, çıkarma, çarpma, bölme) kullanarak “satılan” veya “kalan” değeri bulma.
• Son aşama, eğer problem para ile ilgili ise birim fiyatla çarpma, adet olarak belirteceksek toptan miktarı bulma, bu sayede sonuca ulaşma.
Özellikle 3. sınıf düzeyinde, kesir sorularını çözerken şu noktalara dikkat ederiz:
- Payda: Soru “sekizde biri” diyorsa payda 8, “beşte biri” diyorsa payda 5, vb.
- Pay: Genellikle 1/8, 1/5, 1/6 gibi “bir paylı” kesirler verilir. Daha karmaşık kesirlerde ise benzer mantıkla işlem yapılır.
- Toplam: Her zaman başlangıçtaki toplam miktarı veya fiyatı biliriz.
- Birim Fiyat/Birim Değer: Süt örneğinde 1 litre süt 5 lira, boyoz örneğinde 1 boyoz 9 lira vb.
- Geriye Kalan: Yüzde, kesir ya da benzeri şekilde “satılan - kalan” veya “kalan - uçan” ayırımı yapılır.
Böylece 3. sınıf öğrencileri bu tür kesir problemlerini adım adım çözerek matematiksel mantıklarını güçlendirebilirler. Hem bölme hem de çarpma işlemlerini doğru sırayla yapmak, verilen her bilgiyi doğru şekilde içselleştirmek çok önemlidir.
Konu tekrarı yaparken, aşağıdaki maddeleri de hatırlayınız:
- Kesri bulma: Bir bütünden (sayıdan) 1/8, 1/5, 1/4 gibi bir kısmı bulmak için bütünü paydada verilen sayıya böleriz.
- Kalanı bulma: Bazen “satılan” veya “uçan” miktarı hesapladıktan sonra, toplamdan bu miktarı çıkarırız; bazen de tam tersi, kalan kısım verilmişse oradan yola çıkarak “uçan” kısmı bulabiliriz.
- Para veya adet: Sonuç “lira” cinsinden mi (para)? Yoksa “adet” cinsinden mi (boyoz, otomobil, lobut, kuş)? Doğru birimle ifade etmek gerekir.
Öğrenciler bu tür soruları iyice pekiştirebilmek için:
- Benzer yeni sorular oluşturup kendileri çözebilirler. Örneğin “60 yumurtanın dörtte biri satıldı, 1 yumurta 2 lira ise kaç lira kazanıldı?” gibi.
- Kesirleri günlük hayata uyarlayarak (örneğin pizzanın 1/4’ünü yedim, geriye 3/4’ü kaldı) pratik yapabilirler.
- Arkadaşlarıyla veya aile bireyleriyle soru cevap etkinlikleri yaparak, konuyu daha eğlenceli hâle getirebilirler.
Unutmayalım, matematikte tekrar ve pratik yapılmadıkça konular tam pekişmez. Bu nedenle kesirler konusunu ne kadar çok örnek üzerinde uygularsanız o kadar iyi öğrenirsiniz.