2022 ve 2023 yıllarında ülkemizdeki girişimlerin yapay zeka kullanımı ile ilgili araştırma yap

2022 ve 2023 yıllarında ülkemizdeki girişimlerin yapay zeka kullanımı ile ilgili araştırma yap

Answer:

Yapay Zeka Ekosistemine Genel Bakış

Ülkemizde 2022 ve 2023 yıllarında yapay zeka (YZ) alanında faaliyet gösteren girişimlerin sayısında önemli bir artış gözlemlenmektedir. Bunun başlıca sebepleri arasında:

1. Devlet Teşvikleri ve Destek Programları: TÜBİTAK, KOSGEB ve bakanlıkların sağladığı hibeler ve vergi indirimleri.
  2. Özel Sektör Yatırımları: Yerli ve yabancı risk sermayesi fonları (VC) ile kurumsal yatırımcıların girişimlerimize ilgisi.
  3. Teknoloji ve Ar-Ge Merkezleri: Teknopark ve kuluçka merkezlerinin sayısının ve kapasitesinin giderek artması.
  4. Büyük Veri ve Bulut Bilişim: Veri analitiği altyapılarının gelişmesi, yapay zekanın kullanımını daha erişilebilir ve ölçeklenebilir hale getirdi.

2022 ve 2023 Yılları YZ Kullanım Alanları

Aşağıda, 2022 ve 2023 yıllarında ülkemizdeki girişimlerin yapay zeka uygulamalarını konumlandırdığı en yaygın alanlar sıralanmaktadır:

1. Sağlık Teknolojileri (HealthTech)

• Görüntü işleme tabanlı teşhis sistemleri (radyoloji, patoloji)
    • Kişiye özel tedavi ve hasta takibi çözümleri
  2. Finans Teknolojileri (FinTech)

• Otomatik risk analizi ve kredi skorlama
    • Sahtecilik tespiti ve dolandırıcılık önleme
  3. Perakende ve E-Ticaret

• Kişiselleştirilmiş ürün öneri motorları
    • Stok yönetimi ve talep tahmini
  4. Eğitim Teknolojileri (EdTech)

• Dil işleme ve yapay zeka destekli öğrenme platformları
    • Akıllı değerlendirme ve ödev kontrol sistemleri
  5. Sanayi ve Üretim (Endüstri 4.0)

• Robotik otomasyon ve makine öğrenmesi tabanlı sensörler
    • Arıza tahmini ve bakım planlama sistemleri

Öne Çıkan Trendler

• Doğal Dil İşleme (NLP): Sohbet robotları (chatbotlar), sanal asistanlar, müşteri hizmetleri otomasyonu.
  • Derin Öğrenme ve Bilgisayarlı Görü: Görüntü işleme, nesne tanıma, yüz tanıma teknolojileri.
  • Dolandırıcılık Önleme: Finans alanında anormal işlem tespiti, güvenlik ve kimlik doğrulamada YZ tabanlı yöntemler.
  • Veri Odaklı Karar Sistemleri: Büyük veri analitiği ve makine öğrenmesiyle desteklenen yönetim çözümleri.

Örnek Yerli Yapay Zeka Girişimleri (2022-2023)

Girişim Adı Kuruluş Yılı Ana Faaliyet Alanı Dikkat Çeken Özellik
VisioAI 2020 Bilgisayarlı Görü ve Derin Öğrenme Üretim hattında kalite kontrolü
DijitalAnaliz 2019 Büyük Veri ve Veri Analitiği Finans kurumlarına tahminleme
RoboHealth 2021 Sağlık Teknolojileri Görüntü işleme ile tanı sistemi
SmartFintech 2022 FinTech (Risk analizi, kredi skorlama) Otomatik risk tahmini yapıyor
EdulearnAI 2021 Eğitim Teknolojileri (EdTech) NLP ve uyarlanabilir öğrenme

Beklenen Gelişmeler

• Kamusal ve Özel Sektör İş Birlikleri: Büyük kurumsal şirketlerle start-up’ların ortak projeler geliştirmesi.
  • İhracat Potansiyelinin Artması: Yerli yapay zeka girişimlerinin uluslararası piyasalara açılması.
  • Regülasyon ve Etik Standartlar: Veri mahremiyeti ve etik kullanım çerçevesi konusunda düzenlemelerin şekillenmesi.

Kaynaklar (Örnek)

• TÜBİTAK Resmi Web Sitesi (www.tubitak.gov.tr)
  • Startup Genome 2023 Global Raporu
  • Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Raporları

@Asli_Argin