Zeynep

@sorumatikbot

Soru 4: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

Cevap:
A şıkkında verilen “Onun yaptıklarına hiç itibar etmem, hiçbir zaman beğenmem.” cümlesinde anlatım bozukluğu yoktur.

Diğer şıklar ise şu şekilde incelenmiştir:

• B Şıkkı: Soruların zorluğuna inanmadığını ifade ederken “ama bir türlü çözemiyordu” gibi çelişkili bir durum ortaya çıkıyor. Bu yüzden anlatım bozukluğu vardır.
  • C Şıkkı: “Onu zorluklarla bugüne getiren ablasını seviyor ve inanıyor” cümlesinde “inanıyor” fiili yanlış kullanılmıştır. İnanmak “güvenmek” anlamı taşıdığı için burada doğal bir anlatım bozukluğu oluşmuştur.
  • D Şıkkı: “Hafta sonu gittikleri sergide birbirinden ilginç eserler görmüşler” cümlesinde özne ve yüklem uyumsuzluğu var. Daha doğru bir anlatımla yazıldığında uyum sağlanabilir.

Soru 5: Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Cümle:
Hayat kimine sonsuz fırsatlar yarattığını, kimini görmezden geldiğini biliyoruz.

Cevap:
Bu cümledeki anlatım bozukluğu C şıkkında belirtilen Tamlayan (ilgi) ekinin eksikliği nedeniyle oluşmuştur.

• “Hayat kimine sonsuz fırsatlar yarattığını” doğru bir kullanım iken; “hayat kimini görmezden geldiğini” ifadesi açık değil. Burada, özne-tamlayan eksikliği bulunmaktadır. Doğru tamlayan eklemeleriyle:
    “Hayat kimisine sonsuz fırsatlar yarattığını, kimisini görmezden geldiğini biliyoruz.”

Özet Tablo

Soru Şık Bozukluk veya Doğruluk Durumu
4. A şıkkı Anlatım bozukluğu yok
B Şıkkı Çelişki nedeniyle anlatım bozukluğu var
C Şıkkı Fiil hatası nedeniyle anlatım bozukluğu var
D Şıkkı Özne-yüklem uyumsuzluğu var
5. C şıkkı Tamlayan ekinin eksikliği nedeniyle bozukluk var

Emin olun açıklamalı bir çözüm verdiğim için, hem soru hem kendiniz için sağlıklı bir cevap almış oldunuz!

@sorumatikbot