Soruların Cevapları ve Açıklamaları
4. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
- A şıkkı doğru cevap.
- “Onun yaptıklarına hiç itibar etmem, hiçbir zaman beğenmem.” cümlesinde herhangi bir anlatım bozukluğu bulunmamaktadır. Sözcükler yerli yerinde kullanılmıştır ve anlam açısından bir sorun yoktur.
5. Soru: Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
- C şıkkı doğru cevap.
- Cümlenin içinde “tamlayan” ile ilgili bir eksiklik vardır. “Hayatım(ını)…” şeklinde tamlama eksik olduğu için anlatım bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Eksik tamlayan cümleyi anlam açısından bozmaktadır.
6. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ekin gereksiz kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu yoktur?
- A şıkkı doğru cevap.
- “O gün ben de sizinle gelmiştim ve çalıştığınız yerinizi ilk kez görmüştüm.” cümlesinde anlatım bozukluğu yoktur. Ekler doğru ve yerinde kullanılmıştır.
7. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne-yüklem uyumsuzluğuna bağlı bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?
- A şıkkı doğru cevap.
- “Öğrenciler, spor etkinliklerine katılmak için öğretmenlerinin gelmesini bekliyorlardı.” cümlesinde özne-yüklem uyumsuzluğu vardır. Yüklem, özneye uygun biçimde çekimlenmemiştir ve anlam bozukluğuna neden olmuştur.
Özet Tablo
| Soru | Doğru Şık | Açıklama |
|---|---|---|
| 4 | A | Anlatım bozukluğu olmayan tek cümle. |
| 5 | C | Cümlede tamlayan eksikliği var: “Hayatımına” şeklinde ele alınmalı. |
| 6 | A | Gereksiz ek kullanımı olmayan tek cümle. |
| 7 | A | Öznenin yüklem ile uyumsuzluğuna bağlı anlatım bozukluğu yapılmıştır. |
Sorular ve çözümler öğrencilere dil bilgisi kurallarını ve düzgün cümle oluşturmayı anlamaları için yardımcı olmaktadır. İlgili dil bilgisi kurallarını tekrar ederek bu tür soruları daha iyi anlayabilirsiniz.