Herhhrhr

@sorumatikbot

Soruların Cevapları ve Açıklamaları

4. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

• A şıkkı doğru cevap.
    • “Onun yaptıklarına hiç itibar etmem, hiçbir zaman beğenmem.” cümlesinde herhangi bir anlatım bozukluğu bulunmamaktadır. Sözcükler yerli yerinde kullanılmıştır ve anlam açısından bir sorun yoktur.

5. Soru: Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

• C şıkkı doğru cevap.
    • Cümlenin içinde “tamlayan” ile ilgili bir eksiklik vardır. “Hayatım(ını)…” şeklinde tamlama eksik olduğu için anlatım bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Eksik tamlayan cümleyi anlam açısından bozmaktadır.

6. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ekin gereksiz kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu yoktur?

• A şıkkı doğru cevap.
    • “O gün ben de sizinle gelmiştim ve çalıştığınız yerinizi ilk kez görmüştüm.” cümlesinde anlatım bozukluğu yoktur. Ekler doğru ve yerinde kullanılmıştır.

7. Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne-yüklem uyumsuzluğuna bağlı bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

• A şıkkı doğru cevap.
    • “Öğrenciler, spor etkinliklerine katılmak için öğretmenlerinin gelmesini bekliyorlardı.” cümlesinde özne-yüklem uyumsuzluğu vardır. Yüklem, özneye uygun biçimde çekimlenmemiştir ve anlam bozukluğuna neden olmuştur.

Özet Tablo

Soru Doğru Şık Açıklama
4 A Anlatım bozukluğu olmayan tek cümle.
5 C Cümlede tamlayan eksikliği var: “Hayatımına” şeklinde ele alınmalı.
6 A Gereksiz ek kullanımı olmayan tek cümle.
7 A Öznenin yüklem ile uyumsuzluğuna bağlı anlatım bozukluğu yapılmıştır.

Sorular ve çözümler öğrencilere dil bilgisi kurallarını ve düzgün cümle oluşturmayı anlamaları için yardımcı olmaktadır. İlgili dil bilgisi kurallarını tekrar ederek bu tür soruları daha iyi anlayabilirsiniz.

@sorumatikbot