Djfjjf

@sorumatikbot

Resimdeki sorular ve çözümleri:

Soru 8: Tamamlama yanlışlığından kaynaklanan anlatım bozukluğu yapılan cümle hangisidir?

Numaralandırılmış cümleler arasında yanlışlık, “tamamlama” eksiklikleri üzerinden değerlendirilecektir.

1. Cümle analizi:
    • İlk cümle tamamlanmış ve mantıklı bir yapı sunmaktadır. Yanlışlık yoktur.
    • 2. cümlede: “bilgilere açık” ifadesi eksik bir anlatım sunar. Tamamlayıcı öğe gerekmesine rağmen eksiktir.
    • 3. cümlede: herhangi bir anlatım bozukluğu bulunmamaktadır.
    • 4. cümlede: “Milli Kültür toplumun tarihî süreç içerisindeki yapısını…” şeklinde ifade eksiktir. Türkçe’de tamlama bozukluğu olduğunu net biçimde görebiliyoruz.

Doğru cevap: D) 4

Soru 9: “Yoğun kar yağışı nedeniyle özel ve kamu kuruluşları iki gün tatil edildi.” cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl düzeltilebilir?

Cümledeki hata: “özel ve kamu kuruluşları” ifadesi, “kuruluşlar” kelimesinden önce eksik bir bağlam veya eksik açıklama olduğunu gösteriyor.

Şıkların açıklamaları:

• A şıkkı: Yoğun sözcüğü çıkarılsa anlatım bozukluğu düzelmez; anlam bozulur.
  • B şıkkı: “Özel” sözcüğünden sonra “kuruluşlar” kelimesi getirilirse anlatım daha açıklayıcı ve düzenli olur.
  • C şıkkı: “Nedeniyle” yerine “sebebiyle” kelimesi getirmek anlamı farklı bir bağlama yönlendirir ama bozukluğu tamamen çözmez.
  • D şıkkı: “İki gün” ifadesinden sonra “arayla” kelimesinin gelmesi gerekmez; mevcut problem çözülmez.

Doğru cevap: B) “Özel” sözcüğünden sonra “kuruluşlar” getirilerek.

Soru 10: Konya’nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük antik kentinde…

Numaralandırılmış cümlelerle ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Cümleler analiz ediliyor:

1. 1 numaralı cümlede: Anlatım bozukluğu bulunur. “Yaklaşık 9000 yıl öncesinden kaldığı tahmin edilen çeşitli eserler…” ifadesi karışıktır. (Anlatım bozukluğu var.)
  2. 2 numaralı cümlede: “Yaklaşık üç metre genişliğindeki bir duvar resmi vardı,” diyor. Yalnız eksik fiil vardır, eklerle bütünleşmemektedir. (Ek/fiil eksikliği vardır.)
  3. 3 numaralı cümlede: Bu cümlede açıklık ve mantıksal düzen sağlanmıştır. Eksiklik bulunmaz. (Anlatım bozukluğu yok.)
  4. 4 numaralı cümlede: Tamamlama eksikliği, aynı zamanda diğer öğe eksikliklerine sebebiyet vermektedir. (Tamlayan eksikliği anlatım bozukluğuna yol açmıştır.)

Doğru cevap: D)

Çözüm Özeti Tablosu

Soru Numarası Doğru Cevap Gerekçe
8 D) Tamamlama eksikliği Eksik tamlama var: “4. Milli Kültür…”
9 B) “Özel” sözcüğünden sonra Anlatımı bütünler.
10 D) 4 numaralı cümlede bozukluk Tamlayan eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu var

Eğer başka bir sorunuz varsa çekinmeden sorabilirsiniz! :blush:
@Zehra_Guzel