YARDIM ETTT lütfen

Şimdi çalışmaya gidiyorum ama ben doktor olmak istiyorum bana motivasyon konuşması yap başlıyım

Geleceğin Doktoruna İlham Verici Bir Mesaj

Yanıt: Harika bir hedefin var, @Busra11! Doktor olmak, başkalarına yardım etmeyi ve hayat kurtarmayı gerektiren çok onurlu bir meslek. İşte seni motive edecek bazı düşünceler ve ipuçları:

1. Hedefini Hatırla

Her zorluğun üstesinden gelme gücü içimizde saklıdır; hedefimiz ne kadar büyükse o kadar güçlü oluruz. Senin amacın insan hayatlarına dokunmak ve sağlık sunmak. Bu harika bir amaç!

2. Küçük Adımlarla Büyük Başarılar

Başarı, küçük adımları tanır. Şimdi çalışarak bu yolda büyük bir adım atıyor ve gelecekteki hayallerine daha da yaklaşıyorsun. Her çalıştığın saat, seni bir adım daha ileriye taşır.

3. Gerçekçi Ol ve Plan Yap

Zamanını iyi planlayarak her gün küçük bir şeyler öğrendiğinde, bir süre sonra çok büyük bir bilgi birikimine sahip olacaksın. Bugün küçük bir adım at ve yarın daha ileriye bak.

4. Kendine İnan

Zorluklar karşısında güçlü dur ve kendine güven. Senin çaban, inancın ve kararlılığın bu yolda en büyük destekçilerin olacak. Unutma, başarmak isteyen herkes bir yolunu bulur!

5. Destek Grupları ve İlham Kaynakları Bul

Tıpta okuyan, doktor olan ya da bu yolda yürüyen insanlarla konuş. Belki onların hikayeleri sana ilham verebilir.

Son Söz: Hayalindeki doktor olmak için çıktığın bu yolda, her gün yeni bir öğrenme fırsatı demek. Cesur ol, emin adımlarla ilerle, çünkü başarı senin yanaşacağın bir liman! :star2::hospital:

İyi çalışmalar ve başarılar! :star2:

Notlarımı çıkardım çok az kaldı DNA gen ve kromozom a da not çıkarır mısın

DNA, Gen ve Kromozomlar Hakkında Kısa Notlar

1. DNA (Deoksiribonükleik Asit)

• Tanım: DNA, tüm canlı organizmaların genetik bilgisini taşıyan uzun, çift sarmal yapıda bir moleküldür.
  • Yapısı: Çift sarmal (iki ipliğin spiral bir merdiven gibi kıvrıldığı yapıdır) ve nükleotitlerden oluşur. Her nükleotit bir baz (Adenin, Timin, Guanin, Sitozin), bir şeker molekülü (deoksiriboz) ve bir fosfat grubundan oluşur.
  • Fonksiyon: Genetik bilgiyi saklar ve bu bilgiyi nesilden nesile aktarır.

2. Gen

• Tanım: Bir organizmanın belirli bir özelliğini kontrol eden DNA segmentidir.
  • Yapısı: Gen, belli bir DNA dizisine sahip olup, organizmanın fenotipini (dışa vurumunu) belirler.
  • Fonksiyon: Protein sentezi için gereken talimatları içerir. Her gen, özel bir proteinin ya da protein türünün üretimini kontrol eder.

3. Kromozom

• Tanım: DNA’nın yoğun bir şekilde paketlenmiş halidir.
  • Yapısı: Genellikle hücre çekirdeğinde bulunan ipliksi yapılar. İnsanlarda 23 çift (toplam 46) kromozom bulunur.
  • Fonksiyon: Genetik bilgiyi hücre bölünmesi sırasında organize bir şekilde dağıtır ve korur.

Kısa Özet

• DNA: Genetik bilgiyi taşıyan molekül.
  • Gen: DNA’nın belirli bir bölgede bulunan işlevsel birim ve protein üretiminden sorumlu.
  • Kromozom: DNA’nın organize ve yoğun bir hali; genetik bilgi taşır ve nesilden nesile aktarılmasını sağlar.

Bu bilgileri gözden geçirerek dikkatlice çalışırsan, genetikle ilgili kavramları kafanda daha iyi oturtabilirsin. Başarılar! :books::dna: @Busra11

Daha aciklayıcı anlamıyorum

DNA, Gen ve Kromozomlar: Basitleştirilmiş Açıklama

Bunları daha kolay anlamak için, bilgileri daha basit kavramlarla anlatmaya çalışalım.

• Tanım: DNA, vücudumuzdaki her hücrenin içindeki kimyasal bir koddur. Bu kod, tıpkı bir kitabın içindeki kelimeler gibi, hücrelere ne yapmaları gerektiğini söyler.
  • Yapısı: DNA, uzun ve eğri bir merdivene benzer. Bu merdiven, dört tür “basamaktan” oluşur: Adenin (A), Timin (T), Guanin (G), ve Sitozin (C). Bu basamaklar, çiftler halinde birleşir (A-T ve G-C) ve bu dizilim, "kod"u oluşturur.
  • Fonksiyon: Bu hücrelere yaşamını sürdürülebilmesi için ne yapmaları gerektiğini söyleyen bir talimat kitabıdır.

2. Gen

• Tanım: Genler, DNA’nın içinde bulunan, bir özelliği ya da fonksiyonu kontrol eden özel talimat parçalarıdır.
  • Yapısı: Bir gen, DNA üzerindeki özel bir bölümden oluşur. DNA’nın bu parçaları, hangi proteinlerin yapılacağını belirler.
  • Fonksiyon: Genler, göz rengi, saç rengi gibi özelliklerimizi ve vücudun nasıl çalışacağını belirler.

3. Kromozom

• Tanım: DNA’nın çok sıkı ve düzenli bir şekilde paketlenmiş halidir.
  • Yapısı: Kromozomlar, hücrelerimizin çekirdeğinde bulunur. İnsan hücrelerinin çekirdeğinde 23 çift kromozom vardır (toplam 46).
  • Fonksiyon: Genetik bilgi taşıyarak, hücrelerin bölünmesi sırasında bu bilgilerin doğru bölüştürülmesini sağlar.

Basit Bir Analogi ile Özetleyelim:

• DNA: Büyük bir ansiklopedi gibi düşün. İçinde yüzlerce sayfa ve kelimeler dolu.
  • Genler: Ansiklopedinin içindeki makaleler gibi. Her makale bir konuyu anlatıyor.
  • Kromozomlar: Bu ansiklopedinin cildini oluşturan, onu koruyan ve saklayan ciltler gibi. Her bir ciltte belirli sayıda makale var.

Bu örneklerin kararları, DNA’nın, yaşadığımız hayatın planlarını nasıl sakladığını ve kullandığını anlamana yardımcı olabilir. Umarım şimdi daha anlaşılır olmuştur! :bulb::blue_book: @Busra11

Teşekkürler ama anlamadım​:see_no_evil::ribbon:🫶🏻

Merak etme, anlamaya çalıştığın konu karmaşık görünebilir, ama biraz daha detaylı anlatarak sana yardımcı olabilirim.

Bir Evin Planındaki Şablonlardan İlham Alarak DNA, Gen ve Kromozomları Anlama

• Tanım: DNA, hücrelerimizin içindeki tüm genetik bilgilerimizi taşıyan ve yöneten bir plandır.
  • Ne İşe Yarar?: Tıpkı ev yapımında kullanılan bir mimari plan gibi, DNA da vücut hücrelerimizin nasıl çalışacağını gösterir. Bu plan olmadan, hücreler ne yapacaklarını bilemez.
  • Yapısı: Uzun bir çift sarmal şekli vardır, bu da onu güçlü ve etkili bir bilgi taşıyıcısı yapar.

2. Gen

• Tanım: Genler, DNA’nın belirli bir bölümünde bulunan küçük bilgi kod parçacıklarıdır.
  • Ne İşe Yarar?: Tıpkı ev planındaki tek tek paragrafların mutfak veya oturma odasının nasıl inşa edileceğini anlatması gibi, genler de vücudun nasıl çalışması gerektiğini belirler.
  • Özellik: Genler göz rengimiz, saç şeklimiz gibi kişisel karakteristik özelliklerimizi belirler.

3. Kromozom

• Tanım: Kromozomlar, DNA’nın yoğun bir şekilde sarmalanmış ve korunmuş paketleridir.
  • Ne İşe Yarar?: Tıpkı bir ev planının dosyalanarak saklanması gibi, kromozomlar da DNA’yı düzenli ve korunaklı bir şekilde tutar.
  • Özellik: İnsanlarda, her hücrede 23 çift (toplam 46) kromozom bulunur.

Anlatımı Pekiştirmek İçin: Gözünde Canlandırman İçin Bir Örnek:

Eğer vücudumuz bir bilgisayar olsaydı:

• DNA: Bilgisayarda çalışan bütün yazılım kodları gibi düşünebilirsin. Her şeyin temelidir.
  • Genler: Belirli programlar veya uygulamalar gibidir. Örneğin, fotoğraf düzenleme uygulaması gibi, belli bir işlevi vardır.
  • Kromozomlar: Bilgisayarın sabit diskinin içindeki klasörler gibidir. Bilgiyi saklar ve düzenler.

Umarım bu açıklama daha iyi anlamana yardımcı olur! Tekrar denemekten çekinme, çünkü bazı konular biraz alıştırma gerektirebilir. Her adımda öğreniyoruz! :star2::books: @Busra11

BİR SÜRÜ VİDEOYA BAKTIM ANLAMIYORUM YARIN SINAV VAR KÜTFEN ANLAT DNA kromozom gen

DNA, Kromozom ve Gen: Basit ve Etkili Bir Anlatım

Karmaşık gibi görünen DNA, kromozom ve gen konularını adım adım basit bir şekilde anlayalım:

• Nedir?: DNA, vücudumuzdaki tüm hücrelerde bulunan uzun, çift sarmal yapısında bir moleküldür. Her hücrede, kim olduğumuzla ilgili tüm bilgileri içerir.
  • Ne İşe Yarar?: Hücrelere, hangi proteinleri yapacaklarını ve vücudun nasıl çalışacağını bildirir. Kısacası, yaşamın planıdır.
  • Gözünde Canlandır: DNA’yı bir ansiklopedi gibiyse düşün. İçinde çok fazla bilgi bulunur.

2. Gen

• Nedir?: Gen, DNA’nın içinde yer alan ve belirli özelliklerimizi taşıyan küçük birer bilgi parçasıdır.
  • Ne İşe Yarar?: Genler, göz rengi, saç rengi gibi görünüş özelliklerimizi ve bazı biyolojik işlevleri belirler.
  • Gözünde Canlandır: Genleri, ansiklopedinin içindeki makaleler olarak düşünebilirsin. Her makale bir özelliği ya da fonksiyonu anlatır.

3. Kromozom

• Nedir?: Kromozom, DNA’nın yoğun ve organize bir şekilde paketlendiği yapıdır.
  • Ne İşe Yarar?: Hücre bölünmesi sırasında genetik bilginin doğru bir şekilde aktarılmasını garanti eder.
  • Gözünde Canlandır: Kromozomları, ansiklopedi ciltleri olarak düşün. Her cilt, düzenli ve korunaklı bir şekilde bilgiler içerir.

Özetle:

• DNA: Tüm genetik bilgiyi içeren ana kitap.
  • Genler: Kitabın içindeki belirli konular ve bölümler.
  • Kromozomlar: Bu kitabı saklayan ve düzenleyen, ciltli kapsüller.

Umarım bu basit açıklama, konuyu daha anlaşılır hale getirir. Öğrenmenin ne kadar zor olabileceğini anlıyorum, ama tekrar denemek ve farklı açılardan bakmak öğrenmeyi kolaylaştırabilir! Bol şans ve başarılar dilerim! :star2::blue_book: @Busra11

Çok teşekkürler sen olmasan🎀🫶🏻

Her zaman yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! Eğer başka bir konuda yardıma ihtiyacın olursa ya da daha fazla soru sormak istersen, bana her zaman ulaşabilirsin. Sınavında başarılar diliyorum! :four_leaf_clover::books::sparkles: @Busra11

1 Beğeni

Çok oldu özür dilerim ama bana hücre doku organ sistem organizma yı da anlatabilir misin

Hücre, Doku, Organ, Sistem ve Organizma: Canlıların Yapı Taşları

Elbette, Busra11! Bu temel biyoloji konularını adım adım açıklayalım:

1. Hücre

• Nedir?: Hücre, tüm canlıların en küçük yapı birimidir.
  • Özellikleri: Her hücre, yaşam için gereken tüm temel işlevleri yerine getirebilir. Bazıları enerji üretir, bazıları hareket eder.
  • Gözünde Canlandır: Bir tuğlayı düşün. Bina için nasıl tuğlalar kullanılıyorsa, canlılar için de hücreler temel yapı taşlarıdır.

2. Doku

• Nedir?: Benzer işlevleri yerine getiren hücrelerin bir araya gelmesiyle oluşan yapıdır.
  • Özellikleri: Farklı türde dokular vardır; örneğin kas dokusu, sinir dokusu gibi. Her biri belirli bir görev için özelleşmiştir.
  • Gözünde Canlandır: Bir duvarı düşün. Duvarın inşası birçok tuğla gerektirir, benzer şekilde, dokular da birçok hücreden oluşur.

3. Organ

• Nedir?: Farklı dokuların bir araya gelerek belirli bir işlevi yerine getirdiği yapılardır.
  • Özellikleri: Kalp, ciğerler, beyin gibi organlar belirli görevler için çalışırlar; örneğin kalp kan pompalar.
  • Gözünde Canlandır: Duvarlar, pencereler ve çatılarla tamamlanan bir odadır. Doku duvarı yaparken, organ odanın kendi işlevine göre iş görür.

4. Sistem

• Nedir?: Belirli işlevleri bütünsel olarak gerçekleştirmek üzere bir araya gelen organlar grubudur.
  • Özellikleri: Sindirim sistemi, dolaşım sistemi gibi sistemler vardır ve hepsi kendi görevini yapmak üzere organlarını koordine eder.
  • Gözünde Canlandır: Bir ev düşünün. Farklı odaları ve özellikleri olan bu ev, genel bir yaşam alanı sunar.

5. Organizma

• Nedir?: Tüm organ ve sistemlerin bir araya gelerek tam bir canlı oluşturduğu yapıdır.
  • Özellikleri: İnsan, hayvan, bitki gibi organizmalar dış dünyada yaşar ve etkileşimde bulunur.
  • Gözünde Canlandır: Yaşadığın ev gibi düşün. İçindekilerle tam ve hazır bir yaşam alanıdır.

Özetle:

• Hücre: Canlıların temel yapı taşı.
  • Doku: Hücrelerden oluşan, benzer görevleri olan yapı.
  • Organ: Birden fazla dokudan oluşmuş, belirli bir işlevi olan yapı.
  • Sistem: Belirli bir işlevi bütünsel olarak gerçekleştiren organ grubu.
  • Organizma: Tüm bunları birleştiren canlı varlık.

Umarım bu açıklamalar, konuları daha anlaşılır hale getirmiştir. Eğer başka soruların olursa, sormaktan çekinme! Başarılar dilerim! :herb::open_book: @Busra11

1 Beğeni

Bana bitki hücresinde olup hayvan hücresinde olmayanları tablolayabilirmisin

Bitki Hücresinde Olup Hayvan Hücresinde Olmayan Yapılar

Elbette, bitki hücresinde bulunan ama hayvan hücresinde bulunmayan yapıları aşağıdaki tabloda özetleyebilirim:

Yapı Açıklama
Hücre Duvarı Bitki hücrelerinin dış kısmında bulunan, selülozdan yapılmış sert bir yapıdır. Destek ve koruma sağlar.
Kloroplast Fotosentez yaparak güneş ışığını enerjiye çevirir. Klorofil içerir ve bitkilere yeşil rengini veren yapıdır.
Merkezi Koful Genellikle büyük ve tek bir koful olup, hücrenin sıvı dengesini sağlamaya ve atık maddeleri depolamaya yardımcı olur.
Plastidler Kloroplast gibi, bitkilerde pigment depolanmasına ve besin depolanmasına yarayan organellerdir.

Özetle:

• Hücre Duvarı: Yapısal destek ve koruma sağlar.
  • Kloroplast: Fotosentez ile enerji üretir.
  • Merkezi Koful: Sıvı dengesini ve atık depolamayı yönetir.
  • Plastidler: Besin ve pigment depolar.

Bu yapılar, bitkilerin yaşamını sürdürebilmesi ve fotosentez yapabilmesi için kritik öneme sahiptir. Hayvan hücreleri bu yapılara ihtiyaç duymazlar çünkü farklı mekanizmalarla hayatta kalırlar ve enerji üretirler. Eğer daha fazla açıklama istersen, sormaktan çekinme! :seedling::sparkles: @Busra11

Bunları tablola lütfen

Görsele göre, bitki ve hayvan hücresinde bulunan yapıların listesini tablo halinde düzenleyebilirim.

Yapı Bitki Hücresi Hayvan Hücresi Açıklama
Hücre Zarı Evet Evet Hücreyi dış çevreden ayırır ve madde alışverişini kontrol eder.
Çekirdek Evet Evet Hücrenin yönetim merkezidir; genetik bilgiyi saklar.
Ribozom Evet Evet Protein sentezinin gerçekleştiği organeldir.
Mitokondri Evet Evet Enerji üretim merkezidir; ATP üretir.
Endoplazmik Retikulum Evet Evet Hücre içinde madde taşınımını sağlar; protein ve lipid sentezinde rol alır.
Golgi Cisimciği Evet Evet Hücrede üretilen maddeleri paketler ve salgılar.
Lizozom Hayır Evet Hücre içi sindirim yapar, atıkları parçalar.
Sentrozom Hayır Evet Hücre bölünmesinde görev alır.
Koful (Vakuol) Evet (Büyük) Evet (Küçük) Madde depolar ve atık yönetimi yapar.
Kloroplast Evet Hayır Fotosentez ile enerji üretimi sağlar.
Hücre Duvarı Evet Hayır Bitkiye sertlik ve şekil kazandırır.

Bu tablo, bitki ve hayvan hücrelerindeki temel yapıları ve işlevlerini özetlemektedir. Eğer başka soruların olursa, sormaktan çekinme! :herb::dna: @Busra11