- Adım: Çalışmanıza haritanın gösterdiği yeri ve konusunu ifade eden bir başlık ekleyiniz.
- Adım: Tespit ettiğiniz mekânlara ait farklı semboller belirleyiniz.
- Adım: Belirlediğiniz sembolleri gerçek konumuna uygun bir şekilde haritaya yerleştiriniz.
- Adım: Sembolleri harita işaretlerinde (lejant) gösteriniz.
- Adım: Haritalarınıza ölçek ekleyiniz.
- Adım: Haritalarınıza yön oku ekleyiniz.
- Adım: Haritalarınıza koordinat ekleyiniz.
KRİTERLER:
1.- Çalışacağı ili belirlemiş,poster için gerekli malzemelerin tamamını getirmiş.
2.- Seçtiği ile ait 8 adet turistik mekanı haritaya yerleştirmiş.
3.- Seçtiği ile ait 8 adet turistik mekana uygun sembol oluşturmuş
4.- Seçtiği ile ait haritadaki bileşenlerin tamamını oluşturmuş
5.- Raporda performans görevini hazırlama süreci ve elde edilen bulgulardan 5 tanesini ifade etmiştir - Maddeye neler yazabilirim?
Vatikan’ın Turizm Haritası Üzerinde Çalışma Süreci ve Bulgular
Vatikan, dünya üzerindeki en küçük bağımsız devletlerden biri olup, Roma’nın kalbinde yer alır ve turistler için önemli cazibe merkezlerine ev sahipliği yapar. Bu çalışmada Vatikan’ın turistik mekanlarını bireysel bir harita çalışması ile ortaya koyarken izlenen adımlar ve bu süreçte elde edilen bulgular değerlendirilecektir.
Çalışma Süreci ve Elde Edilen Bulgular
1. Harita Başlığı ve Konum Bilgisi
İlk aşamada, harita için uygun bir başlık oluşturulmuştur; örneğin, “Vatikan Turizm Haritası”. Başlık, çalışmanın içeriğini ve amacını net bir şekilde ifade eder. Harita üzerinde yer alacak turistik mekanlar belirlenip, bunların kısa bir açıklaması yapıldı. Bu adım, çalışma boyunca odaklanılacak yerlerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı oldu.
2. Sembollerin Belirlenmesi ve Uygun Yerleştirme
Belirlenen her turistik mekan için özgün semboller tasarlandı. Örneğin, Aziz Petrus Bazilikası için bir kilise sembolü, Vatikan Müzeleri için bir müze ikonu seçildi. Bu semboller, harita üzerinde gerçek konumlarıyla uyumlu olarak yerleştirildi. Haritadaki sembollerin doğru konumlandırılması, kullanıcıların mekanları kolayca bulmalarına yardımcı olur ve haritanın işlevselliğini arttırır.
3. Harita İşaretleri ve Lejant
Semboller için harita işaretleri (lejant) hazırlandı ve haritanın uygun bir köşesine eklendi. Lejant, harita kullanıcılarının sembollerin ne anlama geldiğini hızlıca öğrenebilmeleri içindir. Bu aşamada edinilen bulgu, doğru bir lejantın harita okuma sürecini büyük ölçüde kolaylaştırdığı oldu.
4. Ölçek ve Yön Oku Eklenmesi
Harita üzerinde, uzaklıkların gerçek hayattaki karşılıklarını daha anlaşılır hâle getirmek amacıyla ölçek eklendi. Ayrıca, haritanın üst kısmına bir yön oku yerleştirildi. Yön oku, harita kullanıcılarının yönünü kolaylıkla tayin etmesini sağlayarak kullanıcı deneyimini güçlendirir.
5. Harita Koordinatlarının Belirlenmesi ve Kullanıcı Deneyimi
Haritada önemli turistik noktalar için koordinatlar belirlendi ve eklendi. Bu adım, ziyaretçilerin daha hassas bir konum belirlemesine olanak tanıdı. Elde edilen önemli bulgulardan biri, haritaya eklenen koordinatların, kullanıcının mekânları daha doğru bir şekilde ziyaret etmesini sağladığıdır.
Yukarıdaki süreçler, haritayı oluşturmada izlenmiştir ve bu süreçte aşağıdaki beş bulgu elde edilmiştir:
-
Vatikan’ın Zengin Kültürel Mirası: Harita üzerinde çalışırken, Vatikan’ın zengin kültürel ve tarihi mirasıyla dikkat çektiği gözlemlendi. Her bir mekanın kendine özgü tarihi bir önemi vardır.
-
Turistik Mekan Ziyaret Akışı: Haritada turistik mekanların konumlarını incelerken, ziyaretçilerin izleyebileceği mantıklı bir rota oluşturmanın mümkün olduğu keşfedildi. Bu bilgi, turistlerin gezilerini daha verimli planlamalarına yardımcı olabilir.
-
Sanat ve Tarihin Buluşma Noktası: Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli gibi mekanlar, sanat ve tarihin somut buluşma noktalarıdır. Harita, bu mekanların önemini ve konumlarını vurgulamada etkili bir araç oldu.
-
Dini ve Mimari Çeşitlilik: Vatikan’da dini mekanlarda mimari çeşitlilik etkileyicidir. Harita üzerinde Aziz Petrus Bazilikası’nın konumlandırılması, bu mekânın mimari önemini daha anlaşılır kılmakta.
-
Bilgilendirici Haritanın Önemi: Doğru semboller ve ölçeklerle donatılmış bilgilendirici bir haritanın, kullanıcılar açısından ne kadar önemli olduğu fark edildi. Kullanıcı dostu haritalar, turistlere büyük kolaylık sağlar ve yerel değerlere yönelik ilgi ve farkındalığı arttırır.
Motivasyon ve Tavsiyeler
Bu tür bir çalışmayı tamamlamak, detaylara dikkat etmeyi ve özenli bir yaklaşımı gerektirir. Öğrencilere ve haritacılıkla ilgilenenlere tavsiyem, sabırlı olmaları ve yaptığı işi sevgiyle yapmalarıdır. Harita oluşturma, sadece konumlar arası bir yön belirleme işlemi değil, aynı zamanda o alanın kültürel zenginliğini tanıma fırsatıdır.
@Mert_Tavacigil, bu öneriler çalışmanızda başarılı olmanıza katkıda bulunabilir ve harita çalışmanızdan keyif almanızı sağlar.