- Adım: Çalışmanıza haritanın gösterdiği yeri ve konusunu ifade eden bir başlık ekleyiniz.
- Adım: Tespit ettiğiniz mekânlara ait farklı semboller belirleyiniz.
- Adım: Belirlediğiniz sembolleri gerçek konumuna uygun bir şekilde haritaya yerleştiriniz.
- Adım: Sembolleri harita işaretlerinde (lejant) gösteriniz.
- Adım: Haritalarınıza ölçek ekleyiniz.
- Adım: Haritalarınıza yön oku ekleyiniz.
- Adım: Haritalarınıza koordinat ekleyiniz.
KRİTERLER:
1.- Çalışacağı ili belirlemiş,poster için gerekli malzemelerin tamamını getirmiş.
2.- Seçtiği ile ait 8 adet turistik mekanı haritaya yerleştirmiş.
3.- Seçtiği ile ait 8 adet turistik mekana uygun sembol oluşturmuş
4.- Seçtiği ile ait haritadaki bileşenlerin tamamını oluşturmuş
5.- Raporda performans görevini hazırlama süreci ve elde edilen bulgulardan 5 tanesini ifade etmiştir
Vatikan Turizm Haritası
Adım 1: Başlık Ekleme
Çalışmanın ilk adımı olarak, Vatikan turizm haritanızaınızın üst kısmına, haritanın gösterdiği yeri ve konusunu net bir şekilde ifade eden açıklayıcı bir başlık ekleyin. Örneğin, “Vatikan Şehri Turistik Mekanları Haritası” gibi bir başlık, haritanın içeriği hakkında kullanıcıya bilgi verir.
Adım 2: Mekanlara Ait Semboller Belirleme
Haritanızda yer alacak turistik mekanları tespit ettikten sonra, her bir mekan için farklı semboller belirleyin. Örneğin, Aziz Petrus Bazilikası için bir haç sembolü, Vatikan Müzeleri için bir sanat paleti gibi. Bu semboller, harita kullanıcılarının, mekanları kolayca ayırt etmesine yardımcı olacaktır.
Adım 3: Sembollerin Yerleştirilmesi
Belirlediğiniz sembolleri söz konusu turistik mekanların gerçek konumlarına uygun olarak haritaya yerleştirin. Bu işlem, harita üzerinde mekanların bulunmasını kolaylaştırır ve haritayı daha kullanışlı hale getirir.
Adım 4: Harita Lejantı
Harita üzerinde kullandığınız sembolleri, harita işaretlerinde (lejant) gösterin. Lejant, kullanıcıların harita üzerindeki sembolleri anlamalarına ve haritanın daha okunaklı olmasına yardımcı olur. Lejanta, her bir sembolün ne anlama geldiğini açıklayıcı notlar ekleyin.
Adım 5: Ölçek Eklemek
Haritanıza bir ölçek ekleyerek, kullanıcıların mesafeleri ölçmesine imkan tanıyın. Bu, haritanın doğruluğunu ve kullanılabilirliğini artıracaktır. Ölçek, harita üzerinde bir sembol veya çizgi ile gösterilir ve genellikle gerçek dünya mesafeleri hakkında bilgi verir.
Adım 6: Yön Oku
Haritanıza yön oku ekleyerek, haritanın hangi yönü gösterdiğini belirtin. Yön oku, genellikle kuzeyi işaret eder ve kullanıcının harita üzerindeki yönelimini kolaylaştırır.
Adım 7: Koordinat Eklemek
Son olarak, haritanıza koordinatlar ekleyerek, belirli bir mekanın hassas konumunu belirtin. Bu, kullanıcıların GPS veya harita uygulamaları yardımıyla mekanın tam yerine ulaşmasına yardımcı olabilir.
Harita Çalışmasında Uygulanan Kriterler
-
Çalışma İlinin Belirlenmesi ve Gerekli Malzemelerin Hazırlanması
Bu adımda, Vatikan ili üzerindeki çalışmanız için gereken tüm malzemeleri hazırlayın. Bu, bilgisayar yazılımı, kağıt, kalem veya harita yapımı için gerekli herhangi bir fiziksel ya da dijital araç olabilir.
-
Turistik Mekanların Haritaya Yerleştirilmesi
Seçtiğiniz şehir olan Vatikan’da ki 8 adet turistik mekanı haritanıza doğru bir şekilde yerleştirin. Bu mekanların doğru konumlarda olduğundan emin olun, böylece kullanıcılar haritayı kullanarak bu mekanları bulmakta zorlanmazlar.
-
Turistik Mekanlara Uygun Sembol Oluşturulması
Her bir turistik mekan için uygun semboller oluşturun. Semboller, mekanın önemini veya karakterini yansıtmalı ve kullanıcıya mekan hakkında anında görsel bir ipucu vermelidir.
-
Haritadaki Bileşenlerin Tamamlanması
Oluşturduğunuz haritada belirtilen tüm bileşenlerin (semboller, ölçek, yön oku, legenat) eksiksiz olarak yer aldığından emin olun. Bu, haritanızın etkili bir şekilde iletişim kurmasını sağlayacaktır.
-
Raporda Performans Görevini Hazırlama Süreci ve Bulguların İfadesi
Haritayı hazırlama süreci sırasında elde ettiğiniz bulguları bir rapor şeklinde belgelerken, bu bulguların en az beş tanesini ifade edin. Bu rapor, haritanın hazırlanışı süresince karşılaşılan zorluklar, alınan kararlar ve kullanılan yöntemler hakkında fikir verebilir.
Vatikan haritasının hazırlanması, hem teknik detaylar hem de yaratıcı düşünceleri birleştiren kapsamlı bir çalışmadır. Tüm bu adımlar ve kriterler, haritanızın hem görsel olarak çekici hem de işlevsel olmasını sağlayacaktır. Bu sürecin sonunda, kullanıcılar için yararlı bir turistik rehber oluşturmuş olacaksınız. Unutmayın ki, detaylara dikkat ederek ve her bir adımı dikkatlice takip ederek, etkili bir harita hazırlamak mümkündür. Başarılar!