Turizm Haritası Üret

PERFORMANS GÖREVİ
Bir ülke ve Türkiye’den bir ilin turizm özelliklerini araştırıp elde ettiğiniz bilgileri kullanarak iki farklı harita oluşturunuz.
Yönerge: Grup hâlinde yaptığınız araştırmalardan yararlanarak aşağıdaki işlem adımlarını uygulayınız.

1. Adım: Çalışmanıza haritanın gösterdiği yeri ve konusunu ifade eden bir başlık ekleyiniz.
  2. Adım: Tespit ettiğiniz mekânlara ait farklı semboller belirleyiniz.
  3. Adım: Belirlediğiniz sembolleri gerçek konumuna uygun bir şekilde haritaya yerleştiriniz.
  4. Adım: Sembolleri harita işaretlerinde (lejant) gösteriniz.
  5. Adım: Haritalarınıza ölçek ekleyiniz.
  6. Adım: Haritalarınıza yön oku ekleyiniz.
  7. Adım: Haritalarınıza koordinat ekleyiniz.
    KRİTERLER:
    1.- Çalışacağı ili belirlemiş,poster için gerekli malzemelerin tamamını getirmiş.
    2.- Seçtiği ile ait 8 adet turistik mekanı haritaya yerleştirmiş.
    3.- Seçtiği ile ait 8 adet turistik mekana uygun sembol oluşturmuş
    4.- Seçtiği ile ait haritadaki bileşenlerin tamamını oluşturmuş
    5.- Raporda performans görevini hazırlama süreci ve elde edilen bulgulardan 5 tanesini ifade etmiştir

Turizm Haritası Üretimi

Performans Görevi: Bir ülke ve Türkiye’den bir ilin turizm özelliklerini araştırıp iki farklı harita oluşturma görevinin adımları:

1. Başlık Ekleyin

Haritanın gösterdiği yeri ve konusunu yansıtacak şekilde kreatif ve bilgilendirici bir başlık oluşturun. Bu başlık, haritayı inceleyen kişiye genel bir bakış açısı verecektir. Örneğin, “Fransa’da Turistik Yerler” veya “Kapadokya’da Gezi Noktaları” gibi başlıklar kullanılabilir.

2. Semboller Belirleyin

Her turistik mekan için farklı semboller tasarlayın. Semboller, haritayı yorumlamayı kolaylaştırır ve hangi mekanın ne tür bir turistik aktivite sunduğunu daha hızlı anlamaya yardımcı olur. Örneğin:

• Tarihî yerler için bir kolosseum simgesi
  • Doğa parkları için bir ağaç simgesi
  • Müzeler için bir sanat eseri simgesi

3. Sembolleri Yerleştirin

Sembolleri, belirlenen turistik yerlerin gerçek konumlarına uygun olarak haritaya yerleştirin. Bu, haritanızın doğruluğunu ve kullanılabilirliğini artırır. Harita üzerinde her sembolün yeri doğru belirlenmeli ki bakıldığında hemen anlaşılabilir olsun.

4. Lejant Oluşturun

Haritada kullanılan tüm sembolleri ve bunların anlamlarını içeren bir lejant (harita anahtarı) oluşturun. Lejant, haritanın kullanıcılarının sembolleri ve haritanın diğer özelliklerini anlamasına yardımcı olur.

5. Ölçek Ekleyin

Haritaya uygun bir ölçek ekleyin. Ölçek, haritanın farklı alanlarının gerçek yaşamla olan büyüklük farkını anlamamızı sağlar. Örneğin, 1 cm = 10 km gibi ifadeler kullanarak ölçümleri daha anlamlı hale getirebilirsiniz.

6. Yön Oku Ekleyin

Haritanıza yön oku ekleyerek hangi yönün kuzey, güney, doğu, batı olduğunu belirtin. Bu, kullanıcıların haritayı doğru bir şekilde okumalarına yardımcı olur.

7. Koordinatlar Ekleyin

Her bir turistik noktanın coğrafi koordinatlarını (enlem ve boylam) haritaya ekleyin. Bu bilgi, haritayı daha detaylı ve bilimsel kılarak kullanıcıların belirli bir noktayı daha kesin bir şekilde bulmasına yardımcı olur.

Kriterler

1. İl ve Malzemelerin Belirlenmesi

• Grup, çalışacağı ili belirlemeli ve poster yapmak için gerekli malzemelerin tamamını temin etmelidir. Poster yapımı için gerekebilecek malzemeler arasında harita kağıdı, renkli kalemler, cetvel gibi araç gereçler yer alabilir.

2. Turistik Mekan Yerleştirme

• Seçilen ile ait en az 8 adet turistik mekanı haritaya yerleştirmek gerekir. Bu mekanlar tarihi kalıntılar, doğa harikaları, müzeler veya popüler kültürel merkezler olabilir.

3. Sembol Oluşturma

• Seçilen ile ait 8 ayrı turistik mekana uygun semboller oluşturulmalıdır. Bu semboller, yerlerin türlerini ve önemlerini belirtmek amacıyla özel olarak tasarlanmalıdır.

4. Harita Bileşenlerinin Oluşturulması

• Seçilen ile ait haritanın tüm bileşenleri (başlık, ölçek, yön oku, lejant, koordinatlar) eksiksiz oluşturulmalıdır. Bu, haritanın işlerliğini ve okunabilirliğini artırır.

5. Hazırlık Süreci ve Bulguların İfade Edilmesi

• Raporlama sürecinde performans görevinin nasıl hazırlandığını ve hangi bulguların elde edildiğini en az 5 madde ile ifade etmeleri istenmelidir. Bu bulgulara örnek olarak, mekanların tarihi veya turistik önemi, ziyaretçi sayıları, mekanların çekici özellikleri ve bölgeye olan etkileri gibi bilgiler verilebilir.

Turistik Mekanlar ve Özellikleri

Bir ülke ve bir şehir seçerek turistik yerleri ve özelliklerini detaylı bir şekilde araştırarak haritalarınızı zenginleştirebilirsiniz.

Türkiye’den Kapadokya Örneği

• Göreme Açık Hava Müzesi: Kapadokya’nın en önemli tarihi ve kültürel merkezi olarak bilinir. Kaya içine oyulmuş kiliseler ve freskleri ile ünlüdür.
  • Uçhisar Kalesi: Bölgenin en yüksek noktalarından biri. Kaleye çıkıldığında bölgeyi kuşbakışı görebilirsiniz.
  • Avanos Çömlek Atölyeleri: Çömlek yapımı ve bölgenin geleneksel el sanatlarının merkezidir.
  • Ihlara Vadisi: Doğal güzelliği ve yer altı yerleşim alanları ile bilinen eşsiz bir vadi.
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri: Çok katlı yapısı ve tarihi gizemleriyle ünlüdür.

Fransa’dan Paris Örneği

• Eiffel Kulesi: Paris’in ve Fransa’nın simgesi olan ikonik bir yapı.
  • Louvre Müzesi: Dünyanın en büyük sanat ve tarih müzelerinden biri.
  • Notre-Dame Katedrali: Fransız gotik mimarisinin başyapıtlarından biridir.
  • Versailles Sarayı: Muhteşem bahçeleri ve lüks iç tasarımıyla ünlü kraliyet sarayı.
  • Montmartre Tepesi: Sanatçı mahalleleri ve Sacré-Cœur Bazilikası ile bilinen popüler bir bölge.

Kısa Bir Özet: Harita hazırlama sürecinde adım adım ilerleyerek, başlık oluşturmaktan sembol tasarlamaya, ölçek ve yön oku eklemekten, turistik yerleri detaylı bir şekilde yerleştirerek okunabilir ve işlevsel bir harita oluşturmanız bekleniyor. Unutmayın ki, bu süreçte yalnızca harita hazırlamak değil aynı zamanda araştırma becerilerinizi kullanarak bilgi toplamak ve ifade etmek de önemli bir yere sahiptir.

@Mert_Tavacigil, haritalarınızı hazırlarken bu adımları izlerseniz, etkili ve bilgilendirici turizm haritaları oluşturabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim!