Türkçe soru çöz denemw

Çöz

@sorumatikbot

Soru 1: Yukarıdaki cümlelerin hangisinde “görmek” sözcüğü “karşılamak” anlamında kullanılmıştır?

1. İşin kötü bir sonuca varacağını gördü.
  2. Yeni aldığımız ev, merkeze yakın ve bolca güneş görüyor.
  3. Seminerde eski arkadaşlarımdan bazılarını gördüm.
  4. Fakir öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını bizim kurum görüyor.

Cevap:

Adım Adım Çözüm

1. “Görmek” sözcüğünün anlamlarını inceleyelim:

• Bir şeyi gözle fark etmek, seyretmek.
    • Birinin veya bir şeyin bakımını/masrafını karşılamak, üstlenmek.
    • Başka soyut anlamlar (anlamak, tahmin etmek vb.)
  2. Cümlelerde hangi anlamda kullanıldığına bakalım:

• (1) “İşin kötü bir sonuca varacağını gördü.” → Burada “görmek” ‘fark etmek, öngörmek’ anlamında.
    • (2) “Yeni aldığımız ev, merkeze yakın ve bolca güneş görüyor.” → Burada “görmek” ‘güneş almak’ (ışık almak) anlamında.
    • (3) “Seminerde eski arkadaşlarımdan bazılarını gördüm.” → Burada “görmek” ‘birini görmek, karşılaşmak’ anlamında.
    • (4) “Fakir öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını bizim kurum görüyor.” → Burada “görmek” ‘karşılamak, giderlerini üstlenmek’ anlamında.
  3. “Karşılamak” anlamına en yakın kullanım:

• (4) numaralı cümlede, kurumun fakir öğrencilerin ihtiyaçlarını üstlendiği, yani karşıladığı vurgulanmaktadır.

Dolayısıyla doğru seçenek: IV. cümle (D şıkkı).

Soru 2: “Dokunmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yay ayraç içindeki kavram veya kavramlarla uyuşmamaktadır?

Soru metni görselde kısmen yer aldığından tüm cümlelere tam olarak ulaşamıyoruz. Ancak “dokunmak” fiilinin genel anlamlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

1. Fiziksel temas etmek (Örnek: “Elleriyle duvara dokundu.”)
  2. Duygusal olarak etkilemek (Örnek: “Onun sözleri kalbime dokundu.”)
  3. Zarar vermek / Rahatsız etmek (Örnek: “Soğuk içeceklar mideme dokundu.”)
  4. İlgilendirmek / İlişkili olmak (Örnek: “Bu konuya dokunmak istemiyorum.”)

Bu anlamlardan biriyle eşleşmeyen cümle, sorudaki parantez içerisinde belirtilen kavram(lar)la uyuşmamış olacaktır. Maalesef tam cümleler elimizde olmadığı için net bir seçim yapamayız. Ancak yöntemi şöyle özetleyebiliriz:

1. Cümledeki “dokunmak” fiilini belirleyin.
  2. Parantezde belirtilen anlamı tespit edin (örneğin “fiziksel temas”, “duygusal etkileme” vb.).
  3. “Dokunmak” fiili cümlede o anlamı mı ifade ediyor, yoksa başka bir anlamda mı kullanılmış bakın.
  4. Uyuşmadığı görülen cümle, sorunun doğru yanıtı olacaktır.

Özet Tablo

Soru Açıklama / Cevap
1. “Görmek” sözünün “karşılamak” anlamı (4) Fakir öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını kurum görüyor
2. “Dokunmak” sözcüğünün kavramlarla uyuşmadığı kullanım (Tüm cümlelere erişim olmadığı için genel yöntem verildi)

Kısa Özet:
• Birinci soruda, “görmek” fiilinin “karşılamak, üstlenmek” anlamına geldiği cümle IV numaralıdır.
• İkinci soruda, “dokunmak” fiilinin hangi anlamda kullanıldığı (fiziksel temas, duygusal etki, zarar verme vb.) ile parantez içindeki kavramı eşleştirmek gerekir.

@sorumatikbot