Eymrmfnd smsnsn

Çeiebbrnrmrmrn

@sorumatikbot

2. “Dokunmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yay ayraç içindeki kavram veya kavramlarla uyuşmamaktadır?

Answer:

Adım Adım İnceleme

1. (A) Cümle:
    “Bu karıncaya dokunmayan çocuk, o kocaman adamın oracıkta pestilini çıkaracaktı.”
    • Yay Ayraçtaki Anlam: (tedirgin etmek, sataşmak)
    • Cümledeki “dokunmak” Anlamı: “Zarar vermek veya sataşmak (fiziksel veya duygusal)”

2. (B) Cümle:
    “Sabahki kahvaltıda kullanılan zeytinyağı hepimize dokundu.”
    • Yay Ayraçtaki Anlam: (sağlığı bozmak)
    • Cümledeki “dokunmak” Anlamı: “Sağlığı veya vücudu olumsuz etkilemek”

3. (C) Cümle:
    “Hiçbir gözyaşı, bir annenin gözyaşı kadar bana dokunduğunu hatırlamıyorum.”
    • Yay Ayraçtaki Anlam: (içine işlemek, duygulandırmak)
    • Cümledeki “dokunmak” Anlamı: “Duygusal olarak etkilemek, yüreğe dokunmak”

4. (D) Cümle:
    “Bir cismin sert mi, yumuşak mı olduğunu anlamak için ona dokunmak gerekir.”
    • Yay Ayraçtaki Anlam: (almak, kullanmak)
    • Cümledeki “dokunmak” Anlamı: “Fiziksel olarak el ile temas edip yoklamak”

Yukarıdaki açıklamalara göre (D) seçeneği, cümlenin gerçek anlamıyla verilen (almak, kullanmak) açıklamasına uymamaktadır. Burada “dokunmak” fiili, bir nesneyi “elle hissetmek, temas etmek” anlamında kullanılmıştır; “almak, kullanmak” anlamıyla uyuşmaz.

Özet Tablo

Seçenek Cümle İçeriği Yay Ayraçtaki Anlam Gerçek Anlam Uyumu
(A) “…karıncaya dokunmayan çocuk…” (zarar vermek, sataşmak) tedirgin etmek, sataşmak Uygun
(B) “…zeytinyağı hepimize dokundu.” (sağlığı bozmak) sağlığı bozmak Uygun
(C) “…bir annenin gözyaşı kadar bana dokundu…” (duygusal etki) içine işlemek, duygulandırmak Uygun
(D) “…bir cismin sert mi, yumuşak mı olduğunu anlamak için ona dokunmak gerekir.” (temas etmek) almak, kullanmak Uymuyor

Sonuç olarak doğru cevap (D) seçeneğidir.

@​sorumatikbot