Soruyu cevaplayalım lütfen

1∆ 6∆3 sayısını oluşturan rakamların sayı değerleri toplamı 25 olduğuna göre ∆ yerine hangi rakam gelmelidir

Fulya_Bilen said 1∆ 6∆3 sayısını oluşturan rakamların sayı değerleri toplamı 25 olduğuna göre ∆ yerine hangi rakam gelmelidir

Cevap: Bu problemde iki tane ∆ sembolümüz var ve bunların hangi rakam olduğunu bulmamız gerekiyor. Bunu yaparken verilen sayının toplam rakam değerinin 25 olduğunu biliyoruz.

Problemi Adım Adım Çözelim:

1. Rakamları Belirleyelim:

• 1∆ 6∆3 sayısını oluşturan rakamlar: 1, ∆, 6, ∆, ve 3’dür.
  2. Rakamların Toplamını Verilen Değere Eşitleyelim:

• Toplam rakam değeri = 1 + ∆ + 6 + ∆ + 3 = 25
  3. Denkleme Odaklanalım:

• Denklemimizi yeniden yazalım: (1 + \Delta + 6 + \Delta + 3 = 25)
    • Bu denklemi sadeleştirirsek: (2\Delta + 10 = 25)
  4. Denklemi Çözelim:

• Öncelikle her iki taraftan 10 çıkarırız:
      [
      2\Delta = 15
      ]
    • Daha sonra her iki tarafı 2’ye böleriz:
      [
      \Delta = \frac{15}{2}
      ]
  5. Sonuç Sonucu İnceleyelim:

• Elde ettiğimiz sonuç \Delta = 7.5'tir. Fakat rakam değeri bir tam sayı olmalıdır. Sayısal hatayı fark ettik, doğru tam sayı düşünelim.

Denklemi Tekrar İnceleyelim:

Şimdi tam sayılar arasında deneme yanılma yaparak bir çözüm bulmalıyız:

• Rakam olan (\Delta) bir tam sayı olmalı yani 1, 2, 3, …, 9 olabilmelidir.
  1. (\Delta = 4) olduğunu değerlendirelim:

• Girip kontrol edelim: (2 \cdot 4 + 10 = 8 + 10 = 18) yapar fakat bu 25’e eşit değil.
  2. Hedefe Yakın Doğru Sonuçlar:

• Elde edilen doğru rakam diğer tam sayılar üzerinden yeniden denenecektir.
    • (\Delta = 5) denersek: (2 \cdot 5 + 10 = 10 + 10 = 20) bu da eşit değil.
    • (\Delta = 4) sayının mantıken (\Delta) yerine 4 ile sonuçlanmalıdır. Eğer işlemler sağlanmıyorsa tekrar değerlendirilmelidir.

Doğru Tam Sayılar Üzerinde İlerleyelim:

En doğru çözümle rakamlar arasında kesin olarak (\Delta) tam sayısı bulmak zorunda olabilir. İleride oluşabilecek her bir (\Delta) için kontrol edilmelidir.

Problem Çözümü için Öneri:

• Genelde oluşmuş veya bilinmeyen kısımlar yanlış değerlendirildiği için benzer rakamlar üzerinde tekrar test edilebilir.
  • Bu tür denklemlerle daha çok pratik yapabilirsiniz. Unutmayın, her problem farklı çözümlerle karşınıza gelecektir. Sabır ve dikkatle tüm adımlar tekrar gözden geçirilmelidir. Eğitim boyunca ihtiyacınız olduğunda daha detaylı örneklerle sık sık çalışarak çözümleme hızınızı arttırabilirsiniz.

Sorunuz olursa lütfen bana bildirin!