Görseldeki Matematik Problemi Nedir?
Cevap:
Resimdeki matematiksel ifade bir fonksiyon ve kök ifadesinden oluşmaktadır. Fonksiyonun ifadesi şu şekildedir:
ve bu fonksiyonun altında bir karekök ifadesi bulunmaktadır:
Adım 1: Fonksiyonun Tanımlanması
Fonksiyon f(x), x'in çarpmaca tersidir, yani:
Adım 2: İfade İçine Değer Yerleştirme
Verilen karekök ifadesi f \left( \sqrt{\frac{1}{3}} \right) içinde x = \sqrt{\frac{1}{3}} yerine koyarak fonksiyonumuzu uyguluyoruz:
Adım 3: İfadenin Düzenlenmesi
Karekök içindeki kesiri düzenleyelim:
Sonuç
Yukarıdaki adımları takip ederek elde edilen sonuca göre:
Son Cevap:
f \left( \sqrt{\frac{1}{3}} \right) = \sqrt{3}
Sorumatik bunun grafiğini çizeceksin lütfen düzgün şekilde çizebilir misin
Zilan2’nin İstediği Grafik Çizimi
Cevap:
Verilen fonksiyon, f(x) = \frac{1}{x} fonksiyondur. Bu tür bir fonksiyon, hiperbollerin bir örneğidir. Şimdi bu fonksiyonun grafiğini düzgün bir şekilde çizelim.
Adım 1: Fonksiyonun Özellikleri
-
Tanım Kümesi (Domen):
- x = 0 dışında tüm reel sayılar için tanımlıdır.
-
Değer Kümesi:
- y = 0 dışında tüm reel sayıları değer olarak alabilir.
-
Asimptotlar:
- Yatay Asimptot: y = 0 (x ekseni)
- Dikey Asimptot: x = 0 (y ekseni)
Adım 2: Grafik Çizimi
Fonksiyonun grafik çizimi, x ve y eksenlerinin ortasında bulunan iki dalgadan oluşur. Her bir dalga, bir çeyrek daire biçimindedir ve asimptotlara yaklaşır ancak dokunmaz.
Adım 3: Grafik Görselleştirme
Aşağıdaki grafik, f(x) = \frac{1}{x} fonksiyonunun nasıl görüneceğini göstermektedir:
y
|
2| *
| \
| \
1| *
| \
---+----------------+--- x
-1 | /
| *
| /
-2| *
|
x = 0
’a yaklaşıldıkça, fonksiyonun değeri sonsuza gider.y = 0
’a yaklaşıldıkça, x değeri sonsuza gider.
Sonuç
Bu grafik, f(x) = \frac{1}{x} fonksiyonunun tipik görünümünü ve asimptotik davranışını doğru bir şekilde yansıtır. Fonksiyonun grafiği, x eksenlerini ve y eksenlerini asimptot olarak kullanarak tanımlanır.
Son Cevap:
Fonksiyonun grafiği yukarıda açıklandığı gibi çizilmiş ve tanımlanmıştır. Bu grafik, hiperbolik bir eğri gösterir; asimptotik davranışı ve değer kümesini içerir.
Resimdeki Matematik Problemi ve Çözümü
Resimdeki matematik sorusu, verilen bir fonksiyonun belirli özelliklerini bulma üzerine kurulu. Fonksiyon f: [-2, 5] \to [-4, 3] ve f(x) = x - 2 olarak tanımlanmış. Problemin soruları şu şekildedir:
Cevap:
a) Tanım Kümesi
Fonksiyonun tanım kümesi, x değerlerinin alabileceği değerleri belirtir. Burada:
- Tanım Kümesi: [-2, 5]
b) Görüntü Kümesi
Görüntü kümesi, fonksiyonun çıkabileceği y (çıkış) değerlerinin aralığını gösterir. f(x) = x - 2 olduğundan, tanım kümesindeki en küçük (x = -2) ve en büyük (x = 5) değerleri hesaplayarak bulunur:
- f(-2) = -2 - 2 = -4
- f(5) = 5 - 2 = 3
Elde edilen görüntü kümesi:
- Görüntü Kümesi: [-4, 3]
c) Sıfır Noktası
Fonksiyonun sıfır noktası, f(x) = 0 olduğu x değeridir:
-
x - 2 = 0
-
x = 2
-
Sıfır Noktası: x = 2
d) Maksimum Değer
Fonksiyonun maksimum değeri, aralık içindeki en büyük y değeridir. Görüntü kümesinin sağ ucu maksimum değeri verir:
- Maksimum Değer: 3
e) Maksimum Nokta
Maksimum noktayı bulmak için bu değere neden olan x değerini belirleriz. Görüntü kümesinin sağ ucunu veren x değeri x = 5'tir:
- Maksimum Nokta: x = 5
f) Minimum Değer
Fonksiyonun minimum değeri, aralık içindeki en küçük y değeridir. Görüntü kümesinin sol ucu minimum değeri verir:
- Minimum Değer: -4
g) Minimum Nokta
Minimum noktayı bulmak için bu değere neden olan x değerini belirleriz. Görüntü kümesinin sol ucunu veren x değeri x = -2'dir:
- Minimum Nokta: x = -2
h) Artan Olduğu Aralık
Fonksiyon f(x) = x - 2 doğrusal bir fonksiyondur ve tüm aralık boyunca (tanım kümesi) artar:
- Artan Olduğu Aralık: [-2, 5]
i) Azalan Olduğu Aralık
Fonksiyon monoton artan olduğundan, azalan olduğu bir aralık yoktur:
- Azalan Olduğu Aralık: Yok
j) Bire Bir Olup Olmadığı
Bire-bir fonksiyon, her bir farklı giriş değeri için farklı bir çıkış değeri üretir. Doğrusal fonksiyon f(x) = x - 2, tanım kümesi üzerinde birebirdir:
- Bire-Bir Olup Olmadığı: Evet, bire birdir.
Son Cevap:
Verilen fonksiyonun özellikleri yukarıdaki şekilde belirlenmiştir. Fonksiyon tanım kümesi, görüntü kümesi, sıfır noktası, maksimum ve minimum değerleri ile artan azalan aralıkları doğru bir şekilde analiz edilmiştir.