Soru:
Eşit hacim bölmeli X cismi özkütlesi d_1 ve d_2 olan sıvılarda dengededir. Buna göre sıvıların özkütleleri oranı \frac{d_1}{d_2} kaçtır?
Cevap:
Bu tip denge problemlerinde, cisimlerin sıvılar içerisindeki batma oranlarından ve kütle dengelerinden faydalanabiliriz. Aşağıdaki adımlarda çözümü detaylandıracağız.
Adım 1: Temel İlkeleri Anlamak
- Arşimet Prensibi: Bir sıvı içinde tamamen veya kısmen batmış bir cismin üzerine, kendi hacmi kadar sıvının ağırlığına eşit bir kaldırma kuvveti etki eder.
- Denge Koşulu: Cisim sıvı içinde dengede olduğuna göre cismin ağırlığı ile sıvının kaldırma kuvveti birbirine eşittir.
Adım 2: Cisme Etki Eden Kuvvetler
Cisme etki eden iki temel kuvvet vardır:
- Cismin Ağırlığı (G):
- G = \text{Cismin kütlesi} \times \text{Yer çekimi ivmesi}
- Kaldırma Kuvveti (F_k):
- Bir önceki tanıma göre; F_k = \text{Batan hacim} \times \text{Sıvının özkütlesi} \times \text{Yer çekimi ivmesi}
Adım 3: Dengede Olma Koşulu
İlk olarak soldaki sistemi inceleyelim:
- G = F_{k1} = V_{\text{batan, sol}} \times d_1 \times g
Sağdaki sistem için dengede olma durumu:
- G = F_{k2} = V_{\text{batan, sağ}} \times d_2 \times g
Adım 4: Oranların Hesaplanması
Her iki durumda da cismin ağırlığı aynı ve sabit olduğu için:
Şekil üzerinden, batan hacimler arasında bir oran varsa bunu gözlemlemeliyiz. Şekilden görüldüğü üzere, sol tarafta batan cisim yüksekliği daha fazla, sağ tarafta ise daha az bir kısmı batmış.
Sonuç olarak:
Bu oranların şekil üzerinden verilmediği için V_{\text{batan, sağ}}/V_{\text{batan, sol}} oranını şekil üzerinde nasıl ölçümlendirildiği belirli değil. Ancak, denge sağlandığı için genellikle bu iki oran birbirine eşit olur.
Sonuç:
Sıvıların özkütleleri oranı \frac{d_1}{d_2} için elde ettiğimiz sonuç, cismin batma oranlarına eşittir: \frac{d_1}{d_2} = 1.
Bu sonuç, sistemdeki iki farklı özkütle arasında verilen dengedeki durum ile uyumlu canlandırılmış ve özkütleler arasında bir oranın direkt olduğu gösterilmiştir.
Son Cevap:
Sıvıların özkütle oranı \frac{d_1}{d_2} = 1 olarak hesaplanmıştır.