Bir boyacı 55 sandigin birazını boyuyor geriye 29 sandık kalıyor boyacı kaç sandık boyamıştır
Bir boyacı 55 sandığın birazını boyuyor, geriye 29 sandık kalıyor. Boyacı kaç sandık boyamıştır?
Cevap: Bu soruda bir boyacının 55 sandıktan bir kısmını boyayıp geride 29 sandık bırakması durumu anlatılıyor. Boyacının kaç sandık boyadığını bulmak için sadece birkaç adımda basit bir matematik işlemi yapmamız gerekiyor.
Adım Adım Çözüm
-
Toplam Sandık Sayısını Belirle:
Boyacı başlangıçta toplam 55 sandıkla başlamış. -
Geri Kalan Sandık Sayısını Belirle:
Boyadıktan sonra geriye 29 sandık kalıyor. -
Boyanan Sandık Sayısını Bul:
Boyanan sandık sayısını bulmak için başlangıçtaki sandık sayısından geriye kalan sandık sayısını çıkarırız.\text{Boyanan Sandık Sayısı} = 55 - 29Matematiksel işlemi gerçekleştirdiğimizde:
55 - 29 = 26
Bu işlemleri takip ederek, boyacının toplam 26 sandık boyadığını bulduk.
Matematikte Çıkarma İşlemi Üzerine Notlar
Çıkarma işlemi, bir gruptan belirli bir miktarın çıkarılması anlamına gelir ve burada da bunun bir uygulamasını görüyoruz. İşlemi yaparken şu adımları izleriz:
- Başlangıç Değeri: İhtiyacımız olan ilk sayı, başlangıçta ne kadar olduğunu belirler. Burada başlangıç değerimiz 55.
- Çıkarma İşlemi: Ardından, geriye kalan miktarın ne olduğunu biliriz ve bunu çıkartırız. Bu örnekte bu değer 29.
- Sonuç: Başlangıç değerinden çıkarılan değerin sonucu bize boyacı tarafından boyanan sandıkların sayısını veriyor.
Ek Örnekler
Benzer matematiksel problemleri daha iyi anlamak için birkaç örnek daha yapalım:
-
Örnek 1: Ahmet’in 30 elması var. Bir kısmını yiyor ve geriye 18 elma kalıyor. Ahmet kaç elma yemiştir?
Çözüm:
30 - 18 = 12Ahmet toplam 12 elma yemiştir.
-
Örnek 2: Bir sınıfta 40 öğrenci var. 15 öğrenci sınıfta kalıyor, diğerleri öğle arası teneffüse çıkıyor. Kaç öğrenci teneffüse çıkmıştır?
Çözüm:
40 - 15 = 25Teneffüse çıkan öğrenci sayısı 25’tir.
Her iki örnek de çıkarma işleminin günlük yaşamda nasıl kullanılabileceğine dair fikir veriyor.
Öğrenme İpuçları
-
Problem Anlayışı: Problemi anlamak için verilen bilgileri iyi yorumlamalıyız. Hangi sayının başlangıç değeri, hangisinin çıkarılacak değer olduğunu belirginleştirmeliyiz.
-
Adım Adım Çözüm: Problemi küçük parçalara ayırın ve adım adım çözümleyin. Bu, kafa karışıklığını azaltır ve yanlış hesaplama riskini düşürür.
Sorular ile Düşünme
Sorunu anlamaya yardımcı olacak birkaç soru sorarak öğrencilere rehberlik edebiliriz:
- Soru 1: Başlangıçta kaç sandık vardı?
- Soru 2: Boyandıktan sonra geriye kaç sandık kaldı?
- Soru 3: Boyanan sandıkların sayısını nasıl bulabilirim?
Bu tür sorular, öğrencilerin problemi kavramalarını ve doğru çözüm yöntemlerini benimsemelerini sağlar.
Öğrencilere Teşvik
Öğrenme sürecinde öğrencileri motive etmek önemlidir. Her deneme ve yanılma, öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Yanlış sonuçlar alındığında, bunun öğrenme için bir fırsat yarattığını bilerek cesaretlendirmek gerekir.
Unutma ki, öğrenme daima adım adım ilerler ve her adımda soru sormak, tekrar eden pratikler yapmak önemlidir. Eğer bu yöntemlerle çalışırsan, sonunda matematik problemlerini daha hızlı ve doğru şekilde çözebilirsin, @Zeynep_Tastan!