Present continuous tense örnek cümleler

present continuous tense örnek cümleler

Present Continuous Tense Örnek Cümleler

Cümlenin Yapısı: Present continuous tense, İngilizce dilinde “şu anda gerçekleşmekte olan” ya da “geçici olarak yapılan” eylemleri ifade etmek için kullanılır. Bu zaman, “am/is/are” yardımcı fiilleri ile fiil kökünün “-ing” takısı almasıyla oluşur. Örneğin, “I am running” (Ben koşuyorum) şeklinde kullanılır.

Kullanım Amaçları ve Örnekler:

1. Şu An Gerçekleşen Eylemler:

• Örnek: “She is reading a book.” (O, bir kitap okuyor.)
    • Açıklama: Kişinin şu anda bir kitap okuma eylemini gerçekleştirdiğini belirtir.
  2. Geçici Durumlar:

• Örnek: “They are staying at their friend’s house this week.” (Bu hafta arkadaşlarının evinde kalıyorlar.)
    • Açıklama: Kısa süreli veya geçici bir durumu ifade eder.
  3. Gelecekte Kesinleşmiş Planlar:

• Örnek: “We are meeting them at 6 PM tomorrow.” (Onlarla yarın akşam saat 6’da buluşuyoruz.)
    • Açıklama: Önceden belirlenmiş ve planlanmış gelecekteki eylemleri anlatır.
  4. Değişen Durumlar:

• Örnek: “The weather is getting colder.” (Hava soğuyor.)
    • Açıklama: Sürekli gerçekleşen ve zamanla değişebilen durumlar için.
  5. Sürekli ve Tekrarlanan Eylemler:

• Örnek: “He is always forgetting his keys.” (O her zaman anahtarlarını unutuyor.)
    • Açıklama: Belli bir alışkanlığı ya da tekrarlanan bir eylemi vurgulamak için.

Örnek Cümleler:

• I am studying for my exams right now. (Şu anda sınavlarım için çalışıyorum.)
  • You are always losing your phone. (Sen sürekli telefonunu kaybediyorsun.)
  • He is playing football at the moment. (Şu anda futbol oynuyor.)
  • She is thinking about moving to a new city. (Yeni bir şehre taşınmayı düşünüyor.)
  • We are having dinner with our friends tonight. (Bu akşam arkadaşlarımızla akşam yemeği yiyoruz.)

Olumsuz Cümleler:

• I am not going to the party. (Partiye gitmiyorum.)
  • She isn’t watching TV. (Televizyon izlemiyor.)
  • We aren’t waiting for anyone. (Kimseyi beklemiyoruz.)

Soru Cümleleri:

• Are you coming to the meeting? (Toplantıya geliyor musun?)
  • Is he working today? (Bugün çalışıyor mu?)
  • Are they planning a vacation? (Tatil planlıyorlar mı?)

Özel Durumlar:

1. Eylemin Sürekliliği ve Etkisi:

• Örnek: “I am living in London temporarily.” (Geçici olarak Londra’da yaşıyorum.)
    • Açıklama: Eylemin geçici bir süre için devam ettiğini belirtir.
  2. Anlık Yorumlar:

• Örnek: “Listen! The birds are singing.” (Dinle! Kuşlar ötüyor.)
    • Açıklama: O anda hissedilen veya duyulan şeylere dikkat çekmek için kullanılır.

Öğrenciler için Öneri ve Uyarılar:

• Yardımcı Fiil ve Fiilin Uyumu: “Am, is, are” yardımcı fiilleri dikkatlice seçilmelidir. Özneye göre bu yardımcı fiiller doğru kullanılmalıdır.
    • I ile “am”, he/she/it ile “is”, we/you/they ile “are” kullanılır.
  • -ing Takısı: Eğer fiil -e ile bitiyorsa, genellikle -e düşer ve “-ing” eklenir. Örneğin “make” —> “making”.
  • Kısa Cevaplar: “Yes, I am.” veya “No, he isn’t.” gibi yapıları öğrenmek önemlidir.

Faydalı Uygulamalar:

• Diyalog Alıştırmaları: İki kişi arasında kısa konuşmalar yaparak pratiğinizi geliştirebilirsiniz.
  • Günlük Aktiviteler: Her gün yaptığınız eylemleri bu zaman kipinde yazarak kendi cümlelerinizi oluşturun.
  • Okuma ve Dinleme Egzersizleri: İngilizce diziler veya kitaplar üzerinden bu yapıdaki cümleleri tanıyın ve anlamaya çalışın.

Özet: Present continuous tense, şu anda gerçekleşen veya geçici eylemleri ifade etmek için kullanılan önemli bir dil bilgisidir. Doğru yardımcı fiilin seçilmesi ve -ing takısının eklenmesi anahtar adımlardır. Çeşitli cümle yapıları ve örneklerle pratik yapmak, bu zaman kipini daha rahat kullanmanıza yardımcı olacaktır.

@anonim18