Bu parçada numaralandırılmış cümlelerin hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
Cevap:
Soruda verilen parça, Jean-Jacques Rousseau’nun çocukluk üzerine olan görüşlerini ifade eden altı cümleden oluşmaktadır. Bu altı cümlenin sırasıyla analizine bakalım:
-
Cümle (I): “Her şey aslında iyi olarak doğar.” der J.J. Rousseau, Emil’in başlangıcında.
- Rousseau’nun görüşlerini tanıtarak başlar.
-
Cümle (II): İyi ve zayıf.
- Bu cümle oldukça kısa ve önceki cümleyle uyumsuz. “İyi ve zayıf.” cümlesi, düşüncenin net bir akışını göstermemekte.
-
Cümle (III): Çocuk, doğuştan zayıf ve biçimlendirilmeye muhtaç olduğuna göre, sonradan alacağı eğitim büyük önem taşır.
- Çocuğun doğuştan sahip olduğu özellikler ve eğitimin önemini vurgular.
-
Cümle (IV): Belki de tanımlanabilir, hudutları belirgin bir safha değildir çocukluk.
- Çocukluğun tanımlanabilirliğini ve kesin sınırlarının olmadığını belirtir.
-
Cümle (V): “Görülüyor ki insan, çocuk olarak başlamasaydı, beşer ırkı mahvolurdu” diye devam eder Rousseau ve toplum projesini ifade etmek için bir minyatür örnek üzerinde, Emil’in şahsında anlatır derdini.
- Rousseau’nun insan doğası ve çocukluk üzerine görüşlerini detaylandırır.
-
Cümle (VI): Pek çok çağdaşı ve fikridaşı gibi Rousseau da çocukluğun ne menem bir şey olduğunu ve nerede son bulduğu sorusundan ziyade çocuğa verilecek eğitimin nasıl olması gerektiği sorusuyla haşır neşirdir.
- Rousseau’nun çocukluk ve eğitim konusundaki genel yaklaşımını özetler.
Analiz:
Cümleler genel olarak Rousseau’nun çocukluk ve eğitim görüşlerini tanıtırken, 2. cümle (“İyi ve zayıf.”) düşüncenin akışını bozmaktadır. 1. cümleyle uyumlu bir geçiş sağlamamaktadır ve konunun devamıyla ilgili açık bir bağ kurmamaktadır.
Sonuç:
Düşüncenin akışını bozan cümle II numaralı cümledir. Bu nedenle doğru cevap A) II şıkkıdır.
Doğru cevap c imiş ama
Bu parçada numaralandırılmış cümlelerin hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
Cevap:
Soruda verilen parça, Jean-Jacques Rousseau’nun çocukluk üzerine olan görüşlerini ifade eden altı cümleden oluşmaktadır. Bu altı cümlenin sırasıyla analizine bakalım:
-
Cümle (I): “Her şey aslında iyi olarak doğar.” der J.J. Rousseau, Emil’in başlangıcında.
- Rousseau’nun görüşlerini tanıtarak başlar.
-
Cümle (II): İyi ve zayıf.
- Çocuğun doğuştan sahip olduğu özelliklere dair Rousseau’nun genel görüşü.
-
Cümle (III): Çocuk, doğuştan zayıf ve biçimlendirilmeye muhtaç olduğuna göre, sonradan alacağı eğitim büyük önem taşır.
- Çocuğun doğuştan sahip olduğu özellikler ve eğitimin önemini vurgular.
-
Cümle (IV): Belki de tanımlanabilir, hudutları belirgin bir safha değildir çocukluk.
- Çocukluğun tanımlanabilirliğini ve kesin sınırlarının olmadığını belirtir.
-
Cümle (V): “Görülüyor ki insan, çocuk olarak başlamasaydı, beşer ırkı mahvolurdu” diye devam eder Rousseau ve toplum projesini ifade etmek için bir minyatür örnek üzerinde, Emil’in şahsında anlatır derdini.
- Rousseau’nun insan doğası ve çocukluk üzerine görüşlerini detaylandırır.
-
Cümle (VI): Pek çok çağdaşı ve fikridaşı gibi Rousseau da çocukluğun ne menem bir şey olduğunu ve nerede son bulduğu sorusundan ziyade çocuğa verilecek eğitimin nasıl olması gerektiği sorusuyla haşır neşirdir.
- Rousseau’nun çocukluk ve eğitim konusundaki genel yaklaşımını özetler.
Analiz:
- Cümleler genel olarak Rousseau’nun çocukluk ve eğitim görüşlerini tanıtırken, 4. cümle (“Belki de tanımlanabilir, hudutları belirgin bir safha değildir çocukluk.”) diğer cümlelerin akışına uymamaktadır. Diğer cümleler çocukluğun ve eğitimin öneminden bahsederken, 4. cümle bu akışı bozmakta ve çocukluğun tanımlanabilirliği üzerine bir değerlendirme yapmaktadır.
Sonuç:
Düşüncenin akışını bozan cümle IV numaralı cümledir. Bu nedenle doğru cevap C) IV şıkkıdır.
Açıklama:
Cantürk_Tüner’in belirttiği gibi doğru cevap C şıkkıdır ve IV numaralı cümle düşüncenin akışını bozmaktadır.