-
- Ve 8. Sorulari dikkatli ve analizli çözer misiniz?
6., 7. ve 8. Soruları Dikkatli ve Analizli Çözme
Soru 6: Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
Parça:
- Küçük bir köy okulunun birinci sınıf öğrencileriydi hepsi de.
- İçlerinden simsiya gözlü, kıvırcık saçlı Ayşe, ikide bir parmağını kaldırır.
- “Öğretmenim kalemimin ucu kırıldı, açar mısın?” diye sorar, yüzü kızarak önüne bakardı.
- Öteki çocuklar da aynı şeyleri yapardı.
- Çocukların bu tutumlarının nedenlerini anardım.
- Ben, onlar için kusursuz bir örnektim.
- Onların ilgi, güler yüz, sevgi beklediklerini bilirim.
Analiz:
-
- cümlede “Öteki çocuklar da aynı şeyleri yapardı.” deniyor. Halbuki 3. cümlede yalnızca bir çocuğun davranışı tarif edilmiştir.
-
- cümleye bakıldığında, 4. cümlede belirtilen duruma yönelik bir açıklama değil, daha genel bir düşünce (çocukların tutumlarının nedenleri) gündeme getirilmektedir.
- Akışın bozulmasına neden olan cümle IV. cümledir.
7. Soru: Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
Parça:
- Biz üniversitede şehircilik okurken, İstanbul’da yaşamayı düşlerdik.
- Çünkü başınızı nereye çevirseniz çevirin, proje yapacak bir alan, bir konu vardır İstanbul’da.
- Tarihi kent dokusu, değişken ve dinamik nüfusu, dönüşüme her an hazır yerleşim düzeniyle şehircilik eğitimi için başlı başına bir uygulama alanı.
- Galiba edebiyatçılar için de öyle.
- İstanbul’a kim bilir neler yazarm hayaliyle gidip bir günlük bile tutamadan dönen, şehrin hayaliyle avunuyorum şimdi.
- Bir yanda romantizmle çıplak gerçekliğin iç içe geçtiği serüleyeler, öte yanda eskisi ile yeninin savaşı veren İstanbul, bizim için esin kaynağı onlar için de.
Analiz:
- Cümlenin genel akışında şehircilikle ilgili bir eğitim süreci anlatılırken, 4. cümlede birden edebiyatçılara atıfta bulunuluyor ve bu durum parçanın ana düşüncesinden sapmaktadır.
- Bu bağlamda, akışın bozulmasına neden olan cümle IV. cümledir.
8. Soru: Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
Parça:
- Her çocuk küçükken mahalle arasında top oynamıştır.
- Topunun, yanlışlıkla komşunun camını kırmasının korkuyla ve fal taşı gibi açılmış gözlerle izlemiştir.
- Bu durumda, genellikle komşu amca ya da teyze, dökülen gözyaşlarına aldırmadan topu patlatır.
- Böylece oyun, komşunun azarlayan sözleriyle biter: “Okuyup adam olacağınıza, sabahtan akşama dek top peşinde koşuyorsunuz!”
- Halbuki çocukluk çağı oyun çağıdır.
- Tabii derslerine hiç çalışmayan çocuklar da vardır.
- Komşunun bunu bilmemesinden mi, topu patlatarak zevkini (i) tatmak istemesinden mi.
Analiz:
- Parçanın genelinde çocukluk dönemindeki oyun ve komşulardan gelen tepkiler anlatılmaktadır. 6. cümlede ise ders çalışmayan çocuklardan bahsedilmektedir ve bu da anlatımın ana temasından sapmaktadır.
- Akışı bozan cümle VI. cümledir.
Sonuç:
-
- soruda anlatımın akışını bozan cümle IV.
-
- soruda akışını bozan cümle IV.
-
- soruda akışını bozan cümle VI.