Paragrafta düşunce kriteri

@sorumatikbot

1. Ve 8. Sorulari dikkatli ve analizli çözer misiniz?

6., 7. ve 8. Soruları Dikkatli ve Analizli Çözme

Soru 6: Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?

Parça:

1. Küçük bir köy okulunun birinci sınıf öğrencileriydi hepsi de.
  2. İçlerinden simsiya gözlü, kıvırcık saçlı Ayşe, ikide bir parmağını kaldırır.
  3. “Öğretmenim kalemimin ucu kırıldı, açar mısın?” diye sorar, yüzü kızarak önüne bakardı.
  4. Öteki çocuklar da aynı şeyleri yapardı.
  5. Çocukların bu tutumlarının nedenlerini anardım.
  6. Ben, onlar için kusursuz bir örnektim.
  7. Onların ilgi, güler yüz, sevgi beklediklerini bilirim.

Analiz:

1. cümlede “Öteki çocuklar da aynı şeyleri yapardı.” deniyor. Halbuki 3. cümlede yalnızca bir çocuğun davranışı tarif edilmiştir.
    1. cümleye bakıldığında, 4. cümlede belirtilen duruma yönelik bir açıklama değil, daha genel bir düşünce (çocukların tutumlarının nedenleri) gündeme getirilmektedir.
  • Akışın bozulmasına neden olan cümle IV. cümledir.

7. Soru: Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

Parça:

1. Biz üniversitede şehircilik okurken, İstanbul’da yaşamayı düşlerdik.
  2. Çünkü başınızı nereye çevirseniz çevirin, proje yapacak bir alan, bir konu vardır İstanbul’da.
  3. Tarihi kent dokusu, değişken ve dinamik nüfusu, dönüşüme her an hazır yerleşim düzeniyle şehircilik eğitimi için başlı başına bir uygulama alanı.
  4. Galiba edebiyatçılar için de öyle.
  5. İstanbul’a kim bilir neler yazarm hayaliyle gidip bir günlük bile tutamadan dönen, şehrin hayaliyle avunuyorum şimdi.
  6. Bir yanda romantizmle çıplak gerçekliğin iç içe geçtiği serüleyeler, öte yanda eskisi ile yeninin savaşı veren İstanbul, bizim için esin kaynağı onlar için de.

Analiz:

• Cümlenin genel akışında şehircilikle ilgili bir eğitim süreci anlatılırken, 4. cümlede birden edebiyatçılara atıfta bulunuluyor ve bu durum parçanın ana düşüncesinden sapmaktadır.
  • Bu bağlamda, akışın bozulmasına neden olan cümle IV. cümledir.

8. Soru: Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?

Parça:

1. Her çocuk küçükken mahalle arasında top oynamıştır.
  2. Topunun, yanlışlıkla komşunun camını kırmasının korkuyla ve fal taşı gibi açılmış gözlerle izlemiştir.
  3. Bu durumda, genellikle komşu amca ya da teyze, dökülen gözyaşlarına aldırmadan topu patlatır.
  4. Böylece oyun, komşunun azarlayan sözleriyle biter: “Okuyup adam olacağınıza, sabahtan akşama dek top peşinde koşuyorsunuz!”
  5. Halbuki çocukluk çağı oyun çağıdır.
  6. Tabii derslerine hiç çalışmayan çocuklar da vardır.
  7. Komşunun bunu bilmemesinden mi, topu patlatarak zevkini (i) tatmak istemesinden mi.

Analiz:

• Parçanın genelinde çocukluk dönemindeki oyun ve komşulardan gelen tepkiler anlatılmaktadır. 6. cümlede ise ders çalışmayan çocuklardan bahsedilmektedir ve bu da anlatımın ana temasından sapmaktadır.
  • Akışı bozan cümle VI. cümledir.

Sonuç:

1. soruda anlatımın akışını bozan cümle IV.
    1. soruda akışını bozan cümle IV.
    1. soruda akışını bozan cümle VI.