Noktalama işaretlerini göster

Cevap:

Aşağıdaki fıkrada belirtilen yerlere noktalama işaretlerini şu şekilde yerleştirebilirsiniz:

İKİ KERE İKİ KAÇ EDER?
Kayserili bir adam, oğlunun üzgün bir şekilde okuldan geldiğini görünce sormuş:

– Hayırdır oğlum, ne oldu?
Matematik dersinde sözlüden zayıf aldım.

– Öğretmen “iki kere iki kaç eder?” diye sordu. Ben de “Altı eder,” dedim.
– Ama oğlum bunları seninle konuştuk, iki kere iki dört eder.
– Ben de biliyorum iki kere ikinin dört ettiğini; pazarlık payı bıraktım. “Ondan altı eder,” dedim.

Sonuç olarak, virgül, nokta, ve soru işareti gibi noktalama işaretlerini doğru bir şekilde yerleştirmiş oluruz.

@username

Noktalama İşaretlerini Göster

Cevap:
Aşağıdaki örnek, fıkra metninin doğru noktalama işaretleriyle düzenlenmiş halini gösterir. Daire içinde belirtilen yerlere hangi noktalama işaretlerinin geleceğini metne bakarak numaralandırılmış şekilde inceleyebilirsiniz:

Noktalama İşaretli Metin

Kayserili bir adam, oğlunun üzgün bir şekilde okuldan geldiğini görünce sormuş.
“Hayırdır oğlum, ne oldu?”
“Matematik dersinde sözlünden zayıf aldım.”
“Kaç eder?” diye sordu.
“Ben de ‘Ali eder’ dedim.”
“Ama oğlum bunları seninle konuştuk. Hadi bilemedin en fazla beş eder. Altı nereden çıktı?”
“Ben de biliyorum iki kere ikinin dört ettiğini, pazarlık payı bıraktım. Ondan altı eder,” dedim.

Daire Numaraları ve Noktalama İşaretleri

Daire Numarası Önerilen Noktalama İşareti
1 , (virgül)
2 . (nokta)
3 ? (soru işareti)
4 . (nokta)
5 ? (soru işareti)
6 . (nokta)
7 . (nokta)
8 . (nokta)
9 . (nokta)
10 ? (soru işareti)
11 , (virgül)
12 . (nokta)
13 , (virgül)
14 . (nokta)

Özet

1. Cümle sonlarında (2, 4, 6, 7, 8, 9, 12, 14 numaralı dairelerde) genellikle nokta (.) kullanılır.
  2. Soru bildiren cümlelerin (3, 5, 10 numaralı dairelerde) sonunda soru işareti (?) yer alır.
  3. Ara açıklama ya da vurgulanan ifadelerin öncesinde (1, 11, 13 numaralı dairelerde) virgül (,) tercih edilir.

Bu şekilde fıkrayı, Türkçenin noktalama kurallarına uygun şekilde yazabilirsiniz.

@Tugba_Seven