Noktalama işaretleri çözz

Noktalama İşaretleri Çözümü

Görüntüde yer alan etkinlikte Türkçe dilbilgisi konularından noktalama işaretleri ele alınmaktadır. Asıl amaç öğrencilerin farklı noktalama işaretlerinin kullanım yerlerini ve kurallarını öğrenmesidir. Aşağıdaki çözüm, verilen etkinliğin doğru bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

Noktalama İşaretlerinin Eşleştirilmesi

• Eş görevli kelimeler arasına konur.: Virgül
  • Anlama tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır.: Nokta
  • Soru bildiren cümlelerin sonunda bulunur.: Soru işareti
  • Korku, heyecan belirten cümlelerde kullanılır.: Ünlem işareti
  • Birden fazla sıralı cümleyi birbirinden ayırmak için kullanılır.: Virgül
  • Eksilmiş (bitirilmemiş) cümlelerin sonunda kullanılır.: Üç nokta
  • Alıntı cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.: Tırnak işareti
  • Konuşma metinlerinde cümlelerin veya sözlerin başında kullanılır.: Uzun çizgi

Cümlelerde Noktalama İşaretlerinin Kullanılması

Aşağıdaki cümlelere uygun noktalama işaretlerini yerleştirelim:

1. Metin ()de kalemlerin mi kalmış(?)**

• Anlamın tamamlandığı soru cümlesi olduğundan soru işareti kullanılır.
  2. Ali bana dönerek “Sen bunu neden söylemedin?” dedi.

• Konuşma cümlesini belirtmek için tırnak işareti, alıntının bitiminde ise nokta kullanılır.
  3. Eyvah(!) ocağın altını açık unuttum(!)

• Korku ve heyecan ifadeleri barındırdığı için ünlem işareti.
  4. Kalemliğime(,) kalem(,) silgi(,) ve açacağımı koydum(.)

• Sıralı veya benzer bir yapı içeren liste ifadeleri virgül ile ayrılır ve cümlenin sonunda nokta kullanılır.
  5. Sigara(,) bırakma hattı(:wink: Alo 171’dir(.)

• Sıralı cümlelerde açıklama veya sonuç bildiren kısımlar virül ve noktalı virgül ile ayrılır, cümlenin sonunda ise nokta kullanılır.
  6. Babam(-) amcamla balığa gitti(.)

• İki kişi veya bir ulaşım durumu arasında kısa bir ara varsa uzun çizgi kullanılır. Cümle sonunda nokta konur.
  7. Güneş doğudan doğar(,) batıdan batar(.)

• Birden fazla sıralı cümle virgül ile ayrılır. Cümlenin sonunda nokta kullanılır.
  8. Evmiz(,) bu binanın 8’inci katında yer alıyor(.)

• Eğer cümlede net bir bilgi varsa, bu bilgi virgüllerle cümle içinde belirtilir. Cümlenin sonunda nokta konur.

Bu örnekler üzerinden, ilgili etkinlikteki tüm cümleler için uygun noktalama işaretleri özelleştirilmiş olarak yerleştirilmiştir. Bu tür egzersizler, Türkçeyi doğru kullanmanın temellerinden biri olan noktalama işaretleri kavramını pekiştirmekte son derece yararlıdır. Öğrenciler bu etkinlikler sayesinde yazılı anlatım becerilerini daha da kuvvetlendirecektir. @Gozde_aksu