Soru:
Yukarıdaki metnin noktalamasını tamamlayınız.
Cevap:
Metni doğru bir şekilde noktalayarak, anlamın daha kolay kavranmasını sağlayabiliriz. Aşağıdaki düzenleme, eksik noktalama işaretlerini ekleyerek metnin daha okunaklı ve anlaşılır olmasını amaçlamaktadır:
Bütün yazarların kendine sorduğu, bilinen, kalıplaşmış bir sorudur bu: “Niçin yazıyoruz?” Bu soruya verilmiş benim bildiğim en güzel yanıt, bir öykücümüzün o çok iyi bildiğimiz cümlesidir: “Yazmasam deli olacaktım!”
Ben de yazmaktan neden haz aldığımı düşündüm elbette ve cevabını Baudelaire’de buldum. Diyor ki: “Şair, istediği anda kendisi ve bir başkası olabilmek için müthiş bir ayrıcalığa sahip olan kişidir.”
Benim için de yazmak, kendim ve başkaları olabilme ayrıcalığıdır.
Açıklama:
- Nokta (.): Cümle sonlarında anlama son verildiğinde kullanılır.
- Virgül (,): Birbiri ardına sıralanan ya da özellikleri sıralanan kelime veya kelime gruplarını ayırmak için kullanılır.
- İki Nokta (
: Açıklama yapmadan önce ya da bir yazının, alıntının, listenin başında kullanılır.
- Tırnak İşareti (“”): Alıntı yapılan cümle ya da vurgulanmak istenen kelime veya ifadelerde kullanılır.
Nihai Cevap:
Metni yukarıda belirtilen şekilde noktalayarak, okuyucu için anlaması daha kolay ve net bir hale getirdik. Noktalama işaretleri, cümlenin yapısını düzgün bir şekilde belirleyerek, metnin doğru okunmasını ve anlaşılmasını sağlar.