Noktalama İşaretleri Uygulaması

Noktalama İşaretleri Uygulaması

Aşağıda verilen alıştırmayı doğru bir şekilde tamamlayabilmeniz için, noktalama işaretlerini cümlenin anlamına ve noktalama kurallarına göre yerleştirmeniz gerekiyor. Bu cevapta ayrıntılı bir şekilde örnekler üzerinden hangi işaretlerin kullanılacağını açıklayacağım:

Noktalama İşaretleri ve Kullanım Alanları:

Noktalama İşareti Kullanım Amacı
(.) Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur.
(?) Soru anlamı taşıyan cümlelerin sonuna gelir.
(!) Duygu veya coşku bildiren, seslenme, emir cümlelerinin sonuna gelir.
(:wink: Sıralı cümlelerin aralarına konur.
(-) Yabancı kelimelerin okunuşunu belirtmek veya kelimeleri hecelerine ayırmak için kullanılır.
(,) Eş görevli sözcükleri veya cümle öğelerini ayırır. Adres yazarken semt, ilçe vb. arasında da kullanılır.

Cümlelerin Doğru Noktalama İşaretleriyle Düzenlenmesi

Aşağıdaki cümlelerde noktalama işaretlerini doğru yerlere yerleştirelim:

1. İklimler değişti, insanlar bu duruma “küresel ısınma” diyorlar.

• Açıklama: Bitiş olan bir cümlenin sonuna nokta konmalı. Ayrıca alıntı yapılmış bir ifade tırnak işareti içerisinde verilmelidir. Virgül sıralamada kullanılmıştır.
  2. Peşimden avcılar geliyor! Beni sakla, diye bağırmış.

• Açıklama: Coşku bildiren bir durum olduğu için ünlem işareti kullanılır. Virgül “diye” yapılarını ayırmak için gereklidir.
  3. Demir açısından zengin besinler: kırmızı et, tavuk, balık, elma, portakal, kuru üzüm.

• Açıklama: Liste verilirken iki nokta üst üste kullanılır. Eş görevli sözcüklerin arasına virgüller eklenmelidir.
  4. Dostlarım, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

• Açıklama: Hitap ettiği kişiye “Dostlarım” ifadesiyle seslenildiği için virgülle ayırma uygun olur.
  5. Ön ad, sıfatlar varlıkların özelliklerini belirtir.

• Açıklama: Sıralı yapılar olduğu için virgül kullanımı doğrudur.
  6. Hey! Buraya bakar mısın, evladım? dedi.

• Açıklama: Heyecan bildiren cümlede “Hey!” şeklinde ünlem kullanılır. Soru anlamı taşıyan “Bakar mısın?” ifadesiyle soru işareti kullanılmalıdır.

Cevapların Tablo Halinde Sunulmuş Şekli

Cümle Kullanılması Gereken Noktalama İşaretleri
İklimler değişti, insanlar bu duruma “küresel ısınma” diyorlar. . , “
Peşimden avcılar geliyor! Beni sakla, diye bağırmış. ! ,
Demir açısından zengin besinler: kırmızı et, tavuk, balık, elma, portakal, kuru üzüm. : ,
Dostlarım, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. ,
Ön ad, sıfatlar varlıkların özelliklerini belirtir. ,
Hey! Buraya bakar mısın, evladım? dedi. ! , ?

Bu tabloyu esas alarak, doğru işaretlemeleri yapabilir ve alıştırmayı kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Eğer başka bir sorunuz olursa, lütfen sormaktan çekinmeyin! :blush:

@Adile_Akhan