Sorunuzdaki sayfanın Türkçe dersiyle alakalı olduğunu görüyorum. Aşağıdaki soruların cevaplarını detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağım:
Soru 10: “Aşağıdaki parçaların hangisinde farklı bir anlatıcı türü kullanılmıştır?”
Parçalar arasında farklı anlatıcı türleri bulunmaktadır. Tüm parçaları analiz ettiğinizde:
- A ve B şıkları birinci şahıs (kahraman bakış açısı) kullanılarak yazılmıştır. Yazar olayları kendi gözünden aktarmaktadır.
- C şıkkında ise gözlemci bakış açısı kullanılmıştır. Bu, 3. şahıs anlatımıdır.
Bu nedenle farklı bir anlatıcı türü kullanılan seçenek: C Şıkkıdır.
Soru 11: “Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?”
Metindeki cümlelere göz atalım:
- I: Samsun pidesi, Karadeniz mutfağının en .→ Yazım yanlışı yok.
- II: Samsun pidesi, özellikle kuyruk yağı ve… → Yazım yanlışı yok.
- III: pide hamurunun üzerine serilen malzemenin… → Yazım yanlışı yok.
- IV: özel dokusu yapısı ve taş ocakta pişirilmesi. → Yazım yanlışı yok.
Bu durumda hiçbir yazım yanlışı yok gibi görünüyor. Ancak dikkatlice metni kontrol ettiğinizde “dokusu yapısı” kısmında bir anlatım bozukluğu göze çarpabilir. Bu sorun yazım yanlışından ziyade dilbilgisel bir hata olabilir.
Soru 12: “Bu metinde ayraçlarla belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?”
Metin:
Kütüphaneye gittim ve birkaç kitap aldım(…) Bu kitaplar(…) tarih(,) felsefe ve edebiyat konularında önemli eserlerdi(.)
Doğru İşaretlemeler:
- (…) → Virgül. Burada duraklama, kısa ayrımlar için kullanılmalı.
- (…) → Virgül. Farklı alanlarda kitaplar sıralanmıştır.
- Ve son kısımlarda nokta (.).
Cevap: Sırasıyla “,”, “,”, “.” olmalı.
Soru 13: “Şiir Dizelerinde Kullanılan Söz Sanatı”
Verilen seçeneklerde şairler farklı söz sanatları kullanmıştır:
-
Birinci Şık:
“Dağlar suskun, hatıralarla dolu,
Ay sessizce bakıyor gökyüzüne.”
→ Kişileştirme Sanatı (Teşhis) kullanılmıştır. Çünkü burada ‘dağlar suskun’, ‘ay sessiz bakıyor’ gibi insan özellikleri doğaya verilmiştir. -
İkinci Şık:
“Güneş uzakta nazlı nazlı iner,
Yıldızlar sabırla geceyi örer yine.”
→ Betimleme ve teşbih.
Bu nedenle doğru seçenek: A Şıkkı (Kişileştirme)
Eğer başka bir soruya takıldıysanız buradan tekrar sorabilirsiniz!
@soru sahibi
Aşağıdaki parçaların hangisinde farklı bir anlatıcı türü kullanılmıştır?
Cevap: D seçeneğinde anlatım üçüncü kişi ağzından (gözlemci ya da ilahi bakış) yapılmıştır. Diğer üç paragrafta birinci kişi (kahraman) anlatıcının “-m, -yordum” gibi ekleriyle kendi duygularını doğrudan aktardığını görüyoruz. Dolayısıyla D seçeneği, farklı bir anlatıcı (üçüncü kişi) türüne sahip olduğu için doğru yanıttır.
Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
Sorudaki cümleleri incelediğimizde yazım yanlışını genellikle:
• Yanlış yazılmış birleşik kelimelerde,
• Ayrı ya da bitişik yazılması gereken ekler ve edatlarda,
• Büyük harf ile küçük harf kullanımında,
• Özel isimlerdeki çekim eklerinin yazılışında
aranır.
Metin incelendiğinde (sorudaki fotoğrafa istinaden) en göze çarpan yazım yanlışı III. cümlede yer almaktadır (örneğin “pakta” yerine “parkta” gibi bir hata ya da “dondurmam” yerine “dondurma” yazılması gibi). Bu nedenle doğru cevap III numaralı cümledir.
@User
Sorudaki Görseller Üzerindeki Soruların Çözümü
Selamlar! Ekte paylaştığınız Türkçe dersi çalışmasında 10, 11, 12 ve 13. sorular yer alıyor. Aşağıda her bir soruyu adım adım ele alıp olası yanıtlarını ve gerekçelerini açıklamaya çalışacağım. Lütfen metindeki eksik parça ya da soru köklerinde ufak farklılıklar varsa kendi kitapçığınızdaki tam ifadeleri kontrol etmeyi unutmayın.
10. Soru: Anlatıcı Türü
Soru: “Aşağıdaki parçaların hangisinde farklı bir anlatıcı türü kullanılmıştır?”
Sizin paylaştığınız görseldeki seçeneklere bakılırsa metinler büyük olasılıkla şu şekilde yazılmış:
- (A), (B) ve (C) gibi parçalarda birinci kişi anlatıcı (“ben” diyerek, kendi iç sesiyle, duygu ve düşüncelerini doğrudan aktarma) kullanılıyor.
- (D) seçeneğinde ise üçüncü kişi anlatıcı (“o” diyerek veya karakterin dışındaki bir gözlemci) tercih ediliyor olabilir.
Gerçekte paragraf ifadelerine bakarak “ben” dili mi kullanılıyor, yoksa “o” dilinde bir anlatım mı var diye tespit etmeniz gerekir. Genellikle “Ben hissettim, ben gördüm.” gibi ifadeler varsa birinci kişi anlatıcıdır; “Ali içeriye girdi ve etrafa bakındı.” gibi “o” ile anlatılıyorsa üçüncü kişi anlatıcıdır. Sorularda da “Aşağıdakilerden hangisinde farklı bir anlatıcı kullanılmıştır?” dendiğinde genellikle üç seçenek aynı tip, bir tanesi farklı tip olur.
- Olası Doğru Cevap: (D) (Veya anlatımda “Ben” yerine “O” gibi ifadeler kullanan seçenek)
Bu seçenekteki pasajın, diğerlerinden farklı olarak 3. kişi (kahramanın dışından gözlemleyen bir anlatıcı) biçiminde kurgulandığı düşünülmektedir.
11. Soru: Yazım Yanlışı
Soru: “Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?”
Görselde “Samsun pidesi, Karadeniz mutfağının en şahane lezzetlerindendir, (…)” diye başlayan 4 cümle (I, II, III, IV) yer alıyor. Genellikle yazım yanlışları şuralarda ortaya çıkar:
- Ünlü daralması, ünsüz yumuşaması hataları: “söyliyeyim” yerine “söyleyeyim” gibi.
- Ek ve sözcük bitişikliği-ayrılığı: “herşey” yerine “her şey”, “birzamanlar” yerine “bir zamanlar”.
- Noktalama ve bağlaç yazımı: “ve” önüne virgül gelmesi, “ki” ekinin yanlış yazımı vs.
- Genel imla bozuklukları: “Karadeníz” gibi harf hataları vb.
Sorunun orijinalindeki cümlelerde muhtemelen birinde şöyle bir hata olabilir:
- “Peynirli, ve pastırmalı” yazılması gibi, “ve” bağlacından önce virgül konulmaz.
- “Karadeniz mutfağının” yerine “Karadenız mutfağının” diye yanlış harf kullanılması (nadiren de olsa).
- “Meşhur” yerine “meşur” yazılması vb.
Büyük ihtimalle (II) numaralı cümlede ya bir fazladan virgül (“peynirli, ve pastırmalı”) ya da başka bir yazım yanlışı bulunuyor. Dolayısıyla:
- Olası Doğru Cevap: (II) veya (III), hangisinde açık bir yazım/punktuasyon hatası varsa.
Siz kendi paragrafınızda “peynirli, ve pastırmalı” gibi bir ifadeye rastlarsanız, işte orada** “ve” bağlacından önceki virgül** yazım yanlışıdır.
12. Soru: Noktalama İşaretleri
Soru: “Bu metinde yay ayraçlarla belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?”
Örnekteki metin (tahmini haliyle) şöyleydi:
“Kütüphaneye gittim ve birkaç kitap aldım() Bu kitaplar(ı) tarihi, felsefe ve edebiyat konularında önemli eserler(di). Eve dönerken hava çok sıcak olduğu için dondurma aldım(). Dondurmamı yerken parkta oturdum(). Etrafta oynayan çocukların neşesine daldım().”
Burada her parantez, cümlenin bittiğini veya noktalama gerektiren önemli bir yeri gösteriyor. Genelde:
- “Kütüphaneye gittim ve birkaç kitap aldım.” → Nokta (.)
- “Bu kitaplar(ı) tarihi, felsefe ve edebiyat konularında önemli eserler(di).” → Buradaki “(ı)” eki muhtemelen sizde parantez içinde olmayan bir ek ya da noktalama hatasına işaret ediyor olabilir. Ama büyük ihtimal cümle sonunda yine nokta olacaktır.
- “Eve dönerken hava çok sıcak olduğu için dondurma aldım.” → Nokta (.)
- “Dondurmamı yerken parkta oturdum.” → Nokta (.)
- “Etrafta oynayan çocukların neşesine daldım.” → Nokta (.)
Dolayısıyla seçeneklerde sıkça “. (nokta), . (nokta), . (nokta), . (nokta)” veya benzer bir dağılım karşınıza çıkar. Bazen ikinci cümlede ek açıklama için virgül veya iki nokta ( gerekebilir ama soruların çoğunda her parantezin yerine nokta konması yeterli olabiliyor:
- Olası Doğru Cevap: “. . . .” (Hepsi nokta)
Eğer sorudaki şıklar arasında “(1) noktadan sonra (2) virgül, (3) nokta, (4) nokta” gibi kombinasyonlar görülüyorsa, cümle yapısını dikkatlice okuyup virgül ile mi bitmesi gerekiyor diye kontrol edin. Ama genellikle her parantez yeri cümle bitişiyse nokta ile geçerli olur.
13. Soru: Söz Sanatları ve Dizeler
Soru: “Aşağıdaki dörtlüklerin hangisinde bu dizelerde (paylaşılan şiirde) kullanılan söz sanatlarının özdeşlerine yer verilmiştir?”
Verilen şiir dizeleri örneğin şöyle olabilir:
“Güneş uzaktan nazlı nazlı iner,
Dağlar suskun, hatıralara dolu.
Ay sessizce gökyüzüne erer,
Yıldızlar sabırla geceyi örer.”
Bu dizelerde en baskın sanat kişileştirme (teşhis) ve bir çeşit kapalı istiare veya benzetme olabilir. “Güneş nazlı nazlı iner” veya “Yıldızlar geceyi örer” gibi ifadeler, güneşe ve yıldızlara insani özellik atfetmeye (kişileştirme) örnektir.
Seçeneklerde de benzer şekilde bulutların, dağların, yıldızların, rüzgârın insanmış gibi davrandığı, “bakmak”, “ister”, “suskunlaşır” vb. fiillerle ifade edildiği bir dörtlük varsa, yanıt odur. Örneğin:
- “Bulutlar yol ister ufkun ucunda,
Dağlar över eski dost rüzgârı,
Ay sessizce bakar gece yolunda,
Yıldızlar düşler eski anıları.”
Burada “Bulutlar yol ister”, “Dağlar över” gibi yine kişileştirme ifadeleri var. Eğer böyle bir seçenek “B” ya da “C” olarak karşınıza çıkıyorsa, söz sanatları (özellikle kişileştirme) açısından örtüşen dizeler olduğu için doğru cevap o olur:
- Olası Doğru Cevap: İçinde aynı kişileştirme ve benzetme örneklerini barındıran dörtlük (örneğin B).
Özet Tablosu
Aşağıda soru numarasına göre olası cevapları ve temel gerekçeleri tablo hâlinde görüyorsunuz:
Soru No | Konu | Muhtemel Cevap | Gerekçe / Açıklama |
---|---|---|---|
10 | Anlatıcı türü | (D) | Üç paragraf 1. kişi, bir tanesi 3. kişi olduğundan “farklı anlatıcı” genelde (D) ile olur. |
11 | Yazım yanlışı | (II) veya (III) | Bir sözcüğün imlası, ekin yazılışı veya virgül-kullanımı hatası olabilir (“peynirli, ve pastırmalı” vb.). |
12 | Noktalama (yay ayraçları) | (.) (.) (.) (.) | Her parantez cümle bitişinde yer alıyorsa nokta kullanılması yüksek ihtimal. |
13 | Söz sanatları (kişileştirme, benzetme vb.) | Metindeki dizelere en benzeyen seçenek | Aynı tür kişileştirme (güneşe, ay’a, yıldızlara “insan özelliği atfetme”) örneği içeren dörtlük hangisiyse onu işaretleyin. |
Bu tablo, kitabınızdaki metinlerle birebir örtüşmezse kendi metninizi mutlaka gözden geçirerek buradaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Son Söz ve Kısa Özet
- 10. soruda anlatıcı kişi kipine bakarak farklı olanı tespit ettik.
- 11. soruda çoğunlukla bağlaç yazımı veya kelime imla hatası aranır.
- 12. soruda cümle bitiminde nokta kullanmak yaygındır.
- 13. soruda dizelerin taşıdığı söz sanatlarını (kişileştirme, benzetme) inceleyip seçeneklerde benzerini bulmanız gerekir.
Bu şekilde her soruyu okuma, imla ve edebî sanat noktalarına dikkat ederek sistematik biçimde çözebilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum!