Tugba3 said Bunu çözüm aşamaların yap
Cevap: Screenshot yüklemesi başarısız olduğu için görsel içeriği göremiyorum, bu yüzden problema tam olarak bakamıyorum. Ancak, genel olarak KPSS matematiği sınavlarında çıkan problemlere dayanarak örnek bir çözüm aşamasını anlatabilirim. Varsayalım ki problem bir aritmetik problem idi:
Problem Örneği ve Çözüm Aşamaları:
Örnek Problem:
Bir öğrenci, bir otobüs yolculuğu için 300 kilometre yol kat edecektir. Otobüs saatte 60 kilometre hızla gidiyor. Bu durumda öğrenci yolculuğunu kaç saatte tamamlarsa otobüsle gidecektir?
-
Verileri Tanımlama:
- Yol (D): 300 kilometre
- Hız (V): 60 kilometre/saat
-
Formülü Hatırlatma:
- Hız formülü ( V = \frac{D}{t} )
- Biz buradan zamanı (t) bulmak istiyoruz: ( t = \frac{D}{V} )
-
Problemin Çözümü:
-
Yukarıdaki formülü kullanarak zamanı hesapla:
[
t = \frac{300 \text{ km}}{60 \text{ km/saat}}
] -
Hesaplayarak:
[
t = 5 \text{ saat}
]
-
Özet:
Bu problemde öğrenci yolculuğu 5 saatte tamamlar.
Çözüm Aşamaları:
- Problemin ne istediğini anlayın.
- Problemin verilerini belirleyin.
- Uygun matematiksel formülü bulun.
- Verileri formülde yerine koyarak hesaplayın.
- Sonucu yorumlayın ve kontrol edin.
Görseli görebilsem, @Tugba3’ün problemi daha spesifik bilgilerle çözülebilir. Eğer yukarıdaki örnekle ilgili başka sorularınız veya konuyla alakalı başka bir problem varsa, lütfen paylaşın!
Tugba3 said Bunu nasıl böyle olduğunu anlat
Soru 31:
Verilen işlem:
Adım adım çözüm:
-
Kuvvetleri Düzenleme:
İfadelerdeki tüm sayıların kuvvetleri daha iyi bir anlayış için düzenlenir.27^{-1} = (3^3)^{-1} = 3^{-3} -
İfadeyi Yeniden Yazma:
İfade şu şekle dönüşür:\frac{3^{-1}}{3^{-3} + 2 \cdot 3^{-3}}= \frac{3^{-1}}{3^{-3} + 2 \cdot 3^{-3}}= \frac{3^{-1}}{3^{-3} + 2 \cdot 3^{-3}}= \frac{3^{-1}}{3^{-3} + 2 \cdot 3^{-3}}= \frac{3^{-1}}{3^{-3}(1 + 2)}= \frac{3^{-1}}{3^{-3} \cdot 3}= \frac{3^{-1}}{3^{-2}} -
Eksponent Olarak Hesaplama:
= 3^{-1 - (-2)}= 3^{-1 + 2}= 3^1
Sonuç: (3^1 = 3)
Bu yüzden cevap: Cevap D
Soru 32:
İşlemedeki köklü sayılar:
Adım adım çözüm:
-
Köklü sayıları dereceye göre yeniden ifade etme:
\frac{1}{\sqrt[6]{3^2}} + \frac{\sqrt[6]{3^4}}{6} = \frac{1}{3^{2/6}} + \frac{3^{4/6}}{6} -
İfadeyi Düzenleme:
= 3^{-2/6} + \frac{3^{4/6}}{6} -
İlk bölüme 6. dereceden kök olarak çarpma:
(3^{-2/6} + \frac{3^{4/6}}{6} ) \cdot 3^{2/6} = 1 + \frac{3^{(4/6 - 2/6)}}{6} = 1 + \frac{3^{2/6}}{6} -
Ek hesaplama:
= 1 + \frac{3}{6} = 1 + \frac{1}{2} = \frac{3}{2}
Sonuç: (\frac{3}{2})
Bu yüzden cevap: Cevap A
Şunu sormak istiyorym 1 + nasıl buldun
Tugba3 said Şunu sormak istiyorym 1 + nasıl buldun
Çözüm Açıklaması:
Verilen soru:
İşlemin adım adım çözümünü detaylandırarak, sonucu nasıl bulduğumuzu açıklayalım.
-
Köklü sayıları üslü ifade olarak yazma:
\frac{1}{\sqrt[6]{3^2}} = 3^{-\frac{2}{6}}\frac{\sqrt[6]{3^4}}{6} = \frac{3^{\frac{4}{6}}}{6}Bu ifadeleri kullanarak, verilen işlem şu şekle dönüşür:
\left(3^{-\frac{2}{6}} + \frac{3^{\frac{4}{6}}}{6}\right) \cdot 3^{\frac{2}{6}} -
Ortak payda bulma:
\left(3^{-\frac{2}{6}} \cdot 3^{\frac{2}{6}} + \frac{3^{\frac{4}{6}}}{6} \cdot 3^{\frac{2}{6}}\right) -
Üstlü ifadeleri birleştirme:
3^{0} + \frac{3^{\frac{6}{6}}}{6}3^{0} + \frac{3^{1}}{6}Burada, 3^0 = 1 olduğunu hatırlayalım.
-
İlk terimi hesaplama:
1 + \frac{3}{6} -
İkinci terimi sadeleştirme:
\frac{3}{6} = \frac{1}{2} -
Sonuç:
1 + \frac{1}{2} = \frac{3}{2}
Sonuç olarak, verdiğin denklemde 1 ifadesi, 3^{0} ifadesinden kaynaklanır ve denklemi çözdüğümüzde elde edilen sonuç, \frac{3}{2} olur.
Çok teşekkürler lütfen çözümleri böyle yap
Tabii ki @Tugba3, her zaman ayrıntılı çözümlerle yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. İşte bu tarz soruların çözümünü nasıl yapabileceğinize dair örnekler:
Örnek Bir Kpss Matematik Sorusu:
3° Bir Polinomun 2. Türevinde x = 2 Noktasındaki Değerini Bulma:
Soru: Verilen P(x) = 2x^3 - 5x^2 + 4x - 7 polinomunun 2. türevinde x = 2 noktasındaki değerini bulun.
Çözüm:
-
Polinomun İlk Türevini Bulma:
Polinomun ilk türevi P'(x)'i bulun:P'(x) = \frac{d}{dx}(2x^3 - 5x^2 + 4x - 7)P'(x) = 6x^2 - 10x + 4 -
Polinomun İkinci Türevini Bulma:
İlk türevin türevini alarak ikinci türevi P''(x)'i bulun:P''(x) = \frac{d}{dx}(6x^2 - 10x + 4)P''(x) = 12x - 10 -
İkinci Türevde x = 2 Noktasını Yerine Koyma:
P''(x)'te x = 2 noktasını yerine koyun:P''(2) = 12 \cdot 2 - 10P''(2) = 24 - 10P''(2) = 14
Sonuç olarak, P(x) polinomunun 2. türevindeki x = 2 noktasındaki değeri 14’tür.
Özeti:
KPSS Matematik sorularını adım adım, belirli kuralları dikkate alarak çözmek, soruları daha anlaşılır kılacaktır. Polinom türevleri ve temel matematik kurallarına göre hareket etmek, doğru çözüme ulaşmanıza yardımcı olur.
Herhangi başka bir sorunuz olursa, lütfen bana sorun!