Kars antlaşması nin maddeler ini yazınız
Kars Antlaşması’nın Maddeleri
Cevap:
Kars Antlaşması, 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan ve Türkiye ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) arasında imzalanan bir antlaşmadır. Bu antlaşma, Türkiye’nin doğu sınırlarını belirlemiş ve Sovyetler ile ilişkilerin düzenlenmesine katkıda bulunmuştur. İşte Kars Antlaşması’nın ana maddeleri:
Madde 1: Taraflar
- Antlaşma, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Sovyet Ermenistan, Sovyet Azerbaycan ve Sovyet Gürcistan Cumhuriyetleri arasında imzalanmıştır. Buna katılım Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından onaylanmıştır.
Madde 2: Sınırların Belirlenmesi
- Türkiye Cumhuriyeti’nin doğu sınırları, Arpaçay ve Çoruh nehirlerinin oluşturduğu doğal çizgilerle belirlenmiştir. Bu sınırlar, Batum’dan Nahçıvan’a kadar uzanmaktadır.
Madde 3: Nahçıvan’ın Statüsü
- Nahçıvan bölgesi, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin himayesinde olacak, ancak Azerbaycan bu bölgenin hiçbir şekilde bağımsız veya başka bir devlete ait olma isteğini kabul etmeyecektir.
Madde 4: Kars, Ardahan ve Artvin
- Türkiye, Kars, Ardahan ve Artvin illerinin kontrolünü sürdürmeye devam edecektir. Bu bölgeler üzerinde Türkiye’nin egemenliği kabul edilmiştir.
Madde 5: Batum Limanı
- Batum, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak kalacak, ancak Türkiye’ye Batum Limanı’nda serbest ticaret yapma, açık deniz ticareti imkanları sağlanacaktır.
Madde 6: Karşılıklı Yardım ve İşbirliği
- Türkiye ve Sovyet ilişkileri doğrultusunda, taraflar birbirlerine karşı hiçbir düşmanca hareket yapmamayı ve dostça ilişkiler sürdürmeyi garanti eder.
Madde 7: Ekonomik ve Kültürel İşbirliği
- Taraflar arasında ekonomik ve kültürel alanda işbirliğinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu işbirliği, ticari, bilimsel ve eğitimsel alanlarda projeler ve karşılıklı değişim anlaşmaları yapmayı kapsamaktadır.
Madde 8: Uluslararası Taahhüt ve Anlaşmalar
- Antlaşmada yer alan hükümler, Türkiye’ye ve Sovyet Cumhuriyetlerine diğer uluslararası taahhüt ve anlaşmalara aykırı bir durum yaratmıyor olarak tanımlanmıştır.
Madde 9: Onay ve Yürürlüğe Giriş
- Antlaşmanın onayı, katılımcı devletlerin ulusal yasama makamlarınca sağlanacaktır ve bu onaylara müteakip antlaşma yürürlüğe girecektir.
Nihai Sonuç:
Kars Antlaşması, Türkiye’nin doğu sınırlarını uluslararası düzlemde tanımış ve Türkiye ile Sovyetler arasında barışçıl ilişkilerin temelini oluşturmuştur. Bu maddeler, Türkiye’nin toprak bütünlüğünü ve siyasi egemenliğini doğu sınırlarında sağlamlaştırmıştır.
Sonuç:
Kars Antlaşması, 1921 yılında doğu sınırlarımızı belirleyen ve Sovyetlerle ilişkilerimizi düzenleyen kritik bir anlaşmadır. Antlaşma, topraklarımızın güvenliği ve uluslararası arenada tanınmışlığımız açısından büyük öneme sahiptir.