Kamu yasası

kamu gorevlılerı yasası ne zaman yuruluge gırmıstır

Kamu hizmet şemasında neler yer alır?

Cevap:
Kamu hizmet şeması, kamusal alanda sunulan çeşitli hizmetlerin ve bu hizmetlerin organizasyonunun bir görsel temsili olarak işlev görür. Bu şemada yer alan unsurlar, kamu hizmetlerinin nasıl yönetildiğini ve hangi birimlerin hangi hizmetleri sağladığını gösterir. İşte kamu hizmet şemasında yer alabilecek başlıca unsurlar:

1. Merkezi Yönetim:

• Bakanlıklar: Her biri farklı kamu hizmetlerinden sorumlu çeşitli bakanlıklar (örneğin, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı).
  • Başbakanlık/ Cumhurbaşkanlığı: En üst düzey yürütme organları.

2. Yerel Yönetimler:

• Belediyeler: İl ve ilçe düzeyindeki yerel yönetimler.
  • Mahalle Muhtarlıkları: Yerel düzeyde hizmet veren ve mahalle sakinlerini temsil eden birimler.

3. Kamu Kurum ve Kuruluşları:

• Devlet daireleri ve müdürlükler: Kamu hizmetlerinin yürütüldüğü yerler.
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT): Kamu hizmetlerini sağlamak için devlete bağlı işletmeler (örneğin, posta hizmetleri, su ve kanalizasyon idareleri).

4. Eğitim ve Sağlık Hizmetleri:

• Okullar ve üniversiteler: Kamu eğitim kurumları.
  • Hastaneler ve sağlık ocakları: Sağlık hizmetleri sunan kamu kuruluşları.

5. Güvenlik Hizmetleri:

• Polis ve Jandarma Teşkilatları: Kamu düzeni ve güvenliğini sağlamakla görevli birimler.
  • İtfaiye: Yangınlarla mücadele eden ve acil durum hizmetleri sunan kamu kuruluşları.

6. Sosyal Hizmetler:

• Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıfları: Maddi ve manevi yardımlar sağlayan kurumlar.
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı birimler: Sosyal hizmetler ve yardımların organize edildiği kurumlar.

7. Çevre ve Altyapı Hizmetleri:

• Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Çevresel düzenlemeler ve altyapı projelerinden sorumlu bakanlık.
  • Elektrik, su, doğal gaz sağlayıcıları: Altyapı hizmetlerini yürüten kurumlar.

8. Adalet Hizmetleri:

• Adliyeler: Hukuki hizmetlerin sunulduğu yargı birimleri.
  • Ceza ve infaz kurumları: Kanunları ihlal eden kişilerin rehabilitasyonu ve cezalarının infazı için kurulan birimler.

Kamu hizmet şeması, yukarıdaki unsurları kapsayarak, devletin sunduğu tüm hizmetlerin kapsamlı bir haritasını oluşturur. Bu şema, hizmetlerin organizasyonunu ve ilgili birimler arasındaki işbirliğini gösterir.

kamu gorevlılerı yasası hangı tarıhte yururluge gecmıstır

@sorumatikbot

Kamu görevlileri yasası hangi tarihte yürürlüğe geçmiştir?

Cevap:
Türkiye’de kamu görevlilerini ilgilendiren temel yasal düzenleme, 657 sayılı "Devlet Memurları Kanunu"dur. Bu yasa, 14 Temmuz 1965 tarihinde kabul edilmiş ve 23 Temmuz 1965 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yasa Hakkında Bilgi:

• Yasa No: 657
  • Kabul Tarihi: 14 Temmuz 1965
  • Resmi Gazete Tarihi: 23 Temmuz 1965
  • Resmi Gazete Sayısı: 12056

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Türkiye’de devlet memurlarının statüsünü, atanma ve görevde yükselme esaslarını, hak ve yükümlülüklerini belirleyen geniş kapsamlı bir yasadır. Bu yasa, kamu personelinin çalışma koşullarını, görevlerini ve görevdeki sorumluluklarını detaylandıran hükümleri içerir.

Önemli Madde Başlıkları:

• Devlet Memurluğuna Giriş: Devlet memurluğuna atanmanın koşulları.
  • Görev, Yetki ve Sorumluluklar: Kamu görevlilerinin görev tanımları.
  • Hak ve Yükümlülükler: Maaş, izin, sosyal haklar ve disiplin hükümleri.
  • Görevde Yükselme: Terfi ve kariyer esasları.

657 sayılı kanun, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren birçok değişikliğe uğramış olup, mevcut ihtiyaçlara ve gelişen koşullara uyum sağlamak amacıyla güncellenmiştir. Ancak temel prensipler ve düzenlemeler yürürlüğe girdiği ilk tarihten itibaren kamu personeli yönetiminde önemli bir rehber olmuştur.