İş güvenliği

Aşağıdakilerden hangisi işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapması gerekenler arasında yer alır?

İş yerlerini denetlemek

İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek

Alınan önlemlere uymak

Alınan önlemlerle ilgili harcamaları çalışanlarla hakkaniyetle bölüşmek

Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak

Aşağıdakilerden hangisi işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapması gerekenler arasında yer alır?

Cevap:

İşverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki temel yükümlülükleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (6331 sayılı Kanun) ile belirlenmiştir. İşverenin görevleri arasında şunlar yer alır:

1. İş yerlerini denetlemek: Bu, iş sağlığı ve güvenliği açısından daha genel bir görev olabilir ancak hukuken işverene doğrudan yüklenmiş bir sorumluluk değildir.

2. İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek: DOĞRU
    Bu madde, işverenin yükümlülükleri arasında açıkça yer alır. İşveren, alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin uygulandığını denetlemek ve çalışanların bu önlemlere uyması için gerekli kontrolleri sağlamakla yükümlüdür.

3. Alınan önlemlere uymak: İş güvenliği önlemlerine sadece çalışanların uyması beklenir. İşverenin görevi, bu önlemleri almak ve uygulamalarını sağlamaktır.

4. Alınan önlemlerle ilgili harcamaları çalışanlarla hakkaniyetle bölüşmek: Yanıltıcı bir ifadedir. İş sağlığı ve güvenliği harcamalarının çalışanlarla paylaşılması beklenmez, bu harcamaların tamamı işverenin sorumluluğundadır.

5. Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak: Eğitim içerikleri, mevzuatlar ve yönetmeliklerle belirlenmiştir; işverenin kendi isteğine göre bir içerik uygulaması doğru değildir.

Doğru cevap:

İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek

Eğer başka soruların olursa, paylaşabilirsin. :blush: @username

Answer:

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre işverenin temel görevlerinden biri, **“İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek”**tir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre işveren, gerekli önlemleri almakla kalmaz, bu önlemlerin uygulamada etkin bir şekilde sürdürülüp sürdürülmediğini de izlemek ve denetlemek zorundadır.

Kanuni Dayanak

• 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu: İşverenler, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlüdür. Bu kapsamda, alınan güvenlik tedbirlerini düzenli olarak gözlemlemek ve herhangi bir aksaklık durumunda iyileştirici adımlar atmak işverenin sorumluluğundadır.
  • İlgili Yönetmelikler: İş kazalarının önlenmesi, risk değerlendirme süreci, çalışanlara verilecek eğitim ve kontrol mekanizmalarının sürdürülmesi gibi konularda işveren yükümlülükleri net bir şekilde tanımlanmıştır.

Diğer Önlemleri Kıyasla Değerlendirme

• İş yerlerini denetlemek: Genel bir ifade olsa da “iş yerini denetlemek,” iş sağlığı ve güvenliği kapsamında daha özel ve süreklilik içeren bir görevdir. Esas önemli nokta, alınan koruyucu önlemlerin gerçekten uygulanıp uygulanmadığının denetimidir.
  • Alınan önlemlere uymak: Aslında işveren, mevzuatın öngördüğü tüm önlemlere kendi işyerinde de uymak zorundadır; ancak sorumluluk sadece “uymak”la sınırlı kalmayıp bunların uygulanıp uygulanmadığını denetleme görevi de içerir.
  • Alınan önlemlerle ilgili harcamaları çalışanlarla hakkaniyetle bölüşmek: 6331 sayılı kanun uyarınca iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili harcamaların tamamı işverene aittir. İşverenler çalışandan bu harcamaları talep edemez veya bölüşemez.
  • Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak: İşveren, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin içeriğini yasal düzenlemelere uygun şekilde hazırlamak veya uzmanlar aracılığıyla hazırlatmak zorundadır. Yine de içerik, mevzuatta belirtilen asgari standartları karşılamak zorundadır. Dolayısıyla “kendi belirlemek” ifadesi burada kısmen eksik veya yanıltıcı olabilir; yönetmeliklere uyumlu olması koşuluyla eğitim içeriklerini düzenleyebilir.

Dolayısıyla, “İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek” ifadesi, işverenin yasal olarak yapmakla yükümlü olduğu iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri arasındaki doğru seçenektir.

@hsr

hsr said Aşağıdakilerden hangisi işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapması gerekenler arasında yer alır?

1. İş yerlerini denetlemek
  2. İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek
  3. Alınan önlemlere uymak
  4. Alınan önlemlerle ilgili harcamaları çalışanlarla hakkaniyetle bölüşmek
  5. Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak

Cevap:

İş sağlığı ve güvenliği (İSG), hem çalışanların hem de işverenlerin ortak sorumluluk alanı olmakla birlikte kanunlar, yönetmelikler ve mesleki standartlar çerçevesinde işverene tanımlanmış birtakım yükümlülükler yer almaktadır. Bu yükümlülükler, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bağlı yönetmeliklerde detaylandırılmıştır. Aşağıda, soruda belirtilen her maddeyi tek tek inceleyerek hangi sorumlulukların doğrudan işverenin yerine getirmesi gereken yükümlülükler olduğunu açıklayacağız.

1) İş yerlerini denetlemek

İşverenin Denetim Sorumluluğu

İşverenlerin, faaliyet gösterdikleri iş yerlerinde İSG kurallarına uygunluğun sağlanması ve sürdürülmesi amacıyla düzenli olarak denetim yapmaları beklenir. Bu durum, işvereni “yönetim ve organizasyon” bakımından sorumlu kılan temel bir ilkedir.

• Kanuni Dayanak: 6331 sayılı Kanun’un 4. maddesi, işverenin iş sağlığı ve güvenliğini sağlama, risk değerlendirmesi yapma veya yaptırma, gerekli önlemleri alma ve bu önlemlerin alındığını denetleme yükümlülüklerini kapsar.

• Denetimin Amacı: Denetim, çalışma ortamında mevcut ya da potansiyel tehlikelerin tespit edilmesi ve bu tehlikelere yönelik koruyucu önlemlerin gelişmesini hedefler. Aynı zamanda iş yerindeki düzenin devamlılığını koruyarak çalışanların sağlık ve güvenliğine katkıda bulunur.

• İşverenin Organizasyon Görevi: İşverenin denetim sürecini bizzat organize etmesi ve/veya eğitimli personel (İSG uzmanları, iş yeri hekimleri, iş güvenliği ekipleri) aracılığıyla takip etmesi gerekir.

Dolayısıyla “İş yerlerini denetlemek” ifadesi, işverenin sorumlulukları arasında yer alan önemli bir yükümlülüktür.

2) İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek

Uyulma Denetimi ve Sürdürülebilirlik

İş güvenliği ve sağlığı politikaları çerçevesinde, gerektiğinde risk değerlendirmesi (Örn. tehlikeli kimyasal malzemelerle çalışma, yüksekte çalışma vb.) sonrasında çeşitli önlemler belirlenir. Bu önlemler iş yeri iç yönetmeliğinde veya talimatlarda somut şekilde açıklanır.

• İşverenin Kontrol Görevi: İşveren, yalnızca bu önlemleri kâğıt üstünde almakla kalmamalı, aynı zamanda çalışanların ve tüm paydaşların (taşeron, alt işveren, misafir vb.) bu önlemlere uyup uymadığını düzenli olarak yoklamalı ve uygunsuzlukları gidermek için yaptırımları devreye sokmalıdır.

• Yasal Çerçeve ve Yönetmelikler: 6331 sayılı Kanun’un 11. maddesinde, işverenin acil durumların tespiti, önlenmesi ve koruyucu sistemlerin oluşturulması kadar, bu sistemin işletilmesini de sağlaması hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla işveren, “iş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek” yükümlülüğünü de taşımaktadır.

Bu açıdan bakıldığında ikinci madde de işverenin yükümlülükleri arasında net bir biçimde yer alır.

3) Alınan önlemlere uymak

Kimlerin Yükümlülüğü?

İş sağlığı ve güvenliği ortamında önlemlere uymak genellikle çalışanların ve işverenin ortak sorumluluğu olarak tanımlanır. Çünkü işveren tarafından konulan kurallara yalnızca çalışanlar değil, aynı zamanda yönetici ve işveren konumundaki kişiler de uymak zorundadır.

• Çalışanın Sorumluluğu: 6331 sayılı Kanun’un 19. maddesi, çalışanların işveren tarafından alınan her türlü önleme uymakla yükümlü olduğunu belirtir. Çalışanlar kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı (KKD) kullanmalı, talimatlara riayet etmeli ve işvereni tehlikeler hakkında bilgilendirmelidir.

• İşverenin de Uyması: Çoğunlukla bu tür sorularda “Alınan önlemlere uymak”, görece çalışanın görevi olarak ön plana çıkar. Ancak işveren (ve işveren vekilleri) de, kendi koydukları kurallar da dahil olmak üzere tüm yasal ve idari düzenlemelere uygun davranmakla yükümlüdür. Zira işveren, kuralları çiğnediği takdirde çalışanların da bu kurallara uyma motivasyonu düşecektir.

Yine de mevzuatın yazım dilinde, “Alınan önlemlere uymak” ibaresi daha çok çalışanların sorumluluğu olarak vurgulanır. İşverenin temel yükümlülüğü, bu önlemleri tasarlamak, uygulamak, denetlemek, eğitim ve rehberlik sağlamak şeklinde ortaya konur. Ancak işveren de bu önlemlere uymalıdır demekte sakınca yoktur.

Sınav veya test soruları formatında bakıldığında, “Alınan önlemlere uymak” çoğunlukla çalışanların yükümlülüğü şeklinde vurgulanır. Dolayısıyla bu şık, işverenin başlıca yapması gerekenlerin listelendiği klasik metinlerde, çalışan yükümlülüğü olarak kabul edilir. İşverenin yükümlülüğünde ise daha çok “önlemleri almak ve uyulmasını sağlamak, aksi hallerde yaptırımı uygulamak” vardır.

4) Alınan önlemlerle ilgili harcamaları çalışanlarla hakkaniyetle bölüşmek

Finansal Sorumluluk ve İşverenin Yükümlülüğü

İş sağlığı ve güvenliği konusunda en önemli ilkelerden biri, iş yeriyle ilgili güvenlik ve sağlık önlemleri için doğan maliyetin çalışanlara yansıtılamayacağıdır. Zira 6331 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler, İSG hizmetlerinin finansmanının işverende olduğunu açıkça belirtir.

• Hukuki Temel: 6331 sayılı Kanun’un 4. maddesi, “İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin her türlü tedbirin alınmasından ve bu tedbirlerin uygunluğunun denetlenmesinden işveren sorumludur. Bu tedbirlerin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz.” şeklinde bir çerçeve çizer. Bu da gösterir ki, neredeyse her durumda İSG ile ilgili harcama yapacak olan işverendir ve bu masrafları çalışanla paylaşması söz konusu olamaz.

• Hakkaniyetli Paylaşım Mümkün mü?: Yasal mevzuata göre, İSG harcamaları “maaştan kesinti yapılması” veya “çalışan katkı payı” gibi yollarla işçiye yüklenemez. Dolayısıyla “hakkaniyetle bölüşmek” gibi bir seçenek, yasal çerçeveyi ihlal edebilir. Çünkü yasal mevzuat, harcamaları bölüşmeyi değil, tamamının işverence karşılanmasını öngörür.

Bu nedenle “Alınan önlemlerle ilgili harcamaları çalışanlarla hakkaniyetle bölüşmek” ifadesi; işverenin yasal yükümlülüğü olmadığı gibi, uygulamada da hataya neden olabilecek bir yaklaşımdır. Bu harcamalar, yasa gereği çalışanlara yansıtılamaz. Dolayısıyla bu madde işverenin yapması gerekenler arasında yer almaz.

5) Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak

Eğitimlerin Düzenlenmesi ve İşveren Yükümlülüğü

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, her iş yerinin riskleri ve büyüklüğüne göre düzenlenmeli ve periyodik olarak yenilenmelidir. Burada işveren, çalışanların eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve bu eğitimin sunulmasında temel rol oynar.

• Mevzuat Dayanağı: 6331 sayılı Kanun’un 17. maddesi, “İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar.” hükmünü içerir. Aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” bu konuyu daha detaylı düzenler.

• Eğitim İçeriğinin Belirlenmesi: İşveren, mevzuatın minimum gerekliliklerine uymak kaydıyla, iş yeri özel riskleri ve tehlikeleri doğrultusunda eğitim içeriğini özelleştirebilir ya da daha kapsamlı bir eğitim modeli geliştirebilir. Yeter ki temel çerçeve yönetmelik standartlarına ve müfredata uygun olsun.

• Eğitimin Uygulanması: Bu eğitimler, işverenin bünyesinde uzman personel tarafından veya dışarıdan alınan eğitim hizmetleri aracılığıyla düzenlenebilir. Önemli olan, çalışanların düzenli aralıklarla bu eğitimlerden geçmesi ve belgelendirilmesidir.

Dolayısıyla “Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak” ifadesi, işverenin İSG eğitimleri kapsamında doğrudan sorumluluğu dahilinde yapılabilecek bir faaliyettir. Bu haliyle işveren, ihtiyaca göre eğitim içeriğini de belirleyip hayata geçirir.

Değerlendirme

Yine de bu madde pratikte tam olarak “işveren dilediği gibi eğitim düzenler” şeklinde anlaşılmamalıdır. Zira yasal mevzuatta asgari eğitim konuları belirlenmiştir. İşveren, mevzuata aykırı olmayacak şekilde iş yerinin ihtiyaçlarına göre içeriği zenginleştirebilir. Bu süreç yine işverenin sorumluluğunda olduğu için ilgili madde, işverenin görevleri arasında sayılabilir.

Detaylı Değerlendirme Tablosu

Aşağıdaki tabloda, soruda belirtilen her maddenin “işverenin temel sorumluluğu” olup olmadığı ayrıca özetlenmiştir:

Madde İşverenin Sorumluluğu mu? Açıklama
1) İş yerlerini denetlemek Evet İşveren, iş yerini düzenli kontrol ederek tehlikeleri görebilecek, uygun önlemleri alabilecek ve denetim mekanizmalarını kurabilecektir.
2) İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek Evet Alınan önlemlerin uygulanıp uygulanmadığını düzenli olarak takip etmek, işverenin sorumluluklarındandır (6331 sayılı Kanun’a göre).
3) Alınan önlemlere uymak Kısmen (Daha çok çalışan) Mevzuatta işverenin de kurallara uyması gerektiği açıktır. Ancak “önlemlere uymak” ifadesi, sınav ve testlerde daha çok “çalışanların” görevi olarak öne çıkar. İşverenin görevi önlemleri almak, çalışanların da uyması asıldır.
4) Alınan önlemlerle ilgili harcamaları çalışanlarla hakkaniyetle bölüşmek Hayır Yasal olarak İSG ile ilgili giderler tamamen işverene aittir ve çalışanlara yansıtılamaz. Bu nedenle “bölüşmek” ifadesi uygun değildir.
5) Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak Evet İşveren, zorunlu asgari standartlara bağlı kalmakla birlikte, eğitimlerin içeriğini iş yerine özel risklere göre kendi belirleyebilir ve bu eğitimleri uygulamakla yükümlüdür.

Yasal Çerçeve ve Önemli Noktalar

1. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

• Bu Kanun, hem çalışanların hem de işverenlerin genel sorumluluklarını düzenler.
    • İşveren, genel olarak risk değerlendirmesinden başlayarak kişisel koruyucu donanımların teminine kadar süreci finanse eder ve uygulatır.
    • Çalışanlar da kendilerine sunulan koşullara uymak ve işvereni riskler hakkında bilgilendirmekle görevlidir.
  2. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

• İşverenin zorunlu eğitimleri vermesi; bu eğitim içeriklerinin, süresinin ve katılımın belgelendirilmesinin usul ve esaslarını hükme bağlar.
    • Eğitim, oryantasyon döneminde, gerektiğinde iş değişikliğinde veya risk faktöründe değişiklik olduğunda tekrarlanır.
  3. Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği

• İşveren, risk değerlendirme süreci sonrasında tehlikeleri belirlemek ve öncelik sırasına göre tedbir almakla yükümlüdür.
    • Alınan önlemlerin sürdürülebilirliği iş yerindeki düzenli kontroller, gözlemler veya periyodik ölçümlerle sağlanır.
  4. Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği

• İşveren, çalışanlara kişisel koruyucu donanımları ücretsiz olarak temin etmelidir.
    • KKD’lerin doğru kullanımı için eğitimi vermek ve kullanımını denetlemek yine işverenin yükümlülüğüdür.
  5. Acil Durum Planları, Yangınla Mücadele ve İlk Yardım Yönetmeliği

• Acil durum planı hazırlamak, tatbikatları organize etmek ve bunları periyodik olarak denetlemek de işverenin görevleri arasındadır.

İşveren Yükümlülüklerinin Örneklerle Açıklanması

1. İş Yerini Düzenli Olarak Kontrol Etmek

• Örneğin bir inşaat firması sahibi, şantiyeyi her gün veya haftada birkaç kez kontrol etmeli, iskelelerin sağlamlığını, çalışanların baret ve emniyet kemeri kullanıp kullanmadığını takip etmelidir.
  2. Alınan Önlemlerin Uygulanmasını Denetlemek

• Kimyasal madde üretimi yapan bir fabrika düşünelim. İşveren/işveren vekili, çalışanların kimyasal maddelerle doğrudan temasını engelleyecek önlemlere (örneğin eldiven, uygun çalışma masası, koruyucu gözlük vb.) uyup uymadığını düzenli olarak izlemesi gerekir.
  3. Eğitim İçeriğinin Belirlenmesi ve Uygulanması

• Tekstil sektöründe çalışanların karşılaşabileceği risklerden biri “pamuk tozu kaynaklı solunum problemleri”dir. İşveren, bu spesifik risk üzerinde durarak eğitim programı oluşturabilir; çalışanlarına toz maskesi kullanımı, havalandırma sistemi kontrolleri gibi konular hakkında detaylı bilgi vererek uygulamalı eğitim yapar.
  4. Finansmanı Sağlama (Çalışanlara Yansıtılmaması)

• Kimyasal maddelerle çalışılan bir iş yerinde, uygun KKD (koruyucu gözlük, eldiven, maske vb.) alımını işveren kendisi üstlenir. Çalışanlardan bu ekipmanların parasını istemek, Kanun’a aykırı bir eylem olur.

Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1. İşveren Vekili Kavramı

• Yasal metinlerde işveren vekili, işveren adına hareket eden ve işin/işçilerin yönetiminde görev alan kişi olarak tanımlanır. Dolayısıyla işveren vekili de işveren ile benzer sorumluluklara sahiptir.
    • Bu nedenledir ki, “İş yerlerini denetlemek, alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek” gibi işler, işveren vekilleri tarafından da yürütülebilir.
  2. İSG Uzmanı ve İşyeri Hekimi

• 6331 sayılı Kanun’a göre, belirli tehlike sınıflarında ve çalışan sayılarına göre işverene “İSG uzmanı” ve “işyeri hekimi” bulundurma (tam zamanlı veya kısmi süreli) yükümlülüğü getirilmiştir.
    • Bu profesyoneller, risk değerlendirmesi yapmak, eğitim programları düzenlemek ve mevzuatla belirlenen periyodik kontrolleri organize etmek gibi konularda işverene rehberlik eder.
  3. Çalışanların Yükümlülüğü

• Çalışanlar da işveren tarafından sağlanan her türlü önleme uymak, kişisel koruyucu donanımı kullanmak, kendi eylem veya ihmalleri nedeniyle iş kazasına sebebiyet vermemekle sorumludur.
    • Yani 3. maddede (Alınan önlemlere uymak) genellikle “çalışan” odaklı bir tanım söz konusudur.
  4. Eğitimleri Sürekli Güncel Tutma

• Teknolojik gelişmeler, makine parkının genişlemesi, yeni bir üretim hattının kurulması gibi durumlarda risk analizleri ve eğitim içerikleri güncellenmelidir.
    • İşveren, eğitimlerin belirli aralıklarla tekrarlanmasını ve yeni risk faktörlerinin eğitime eklenmesini sağlamalıdır.
  5. Dokümantasyon ve Kayıt Tutma

• Tüm eğitim kayıtlarının (katılımcı listeleri, eğitim konuları, eğitim materyalleri), iş yerinde yaşanan iş kazaları veya meslek hastalıklarına yönelik tutanakların saklanması işverenin sorumluluğudur.
    • Denetimler esnasında bu belgelerin hazırlanması ve gerektiğinde denetim otoritelerine (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri vb.) sunulması gerekir.

Sorumlulukların Uygulanmaması Durumunda Yaptırımlar

İşverenin bu sorumlulukları ihmal etmesi durumunda, hem idari para cezaları hem de yaşanacak ciddi bir kaza durumunda cezai yaptırımlar söz konusu olabilir. Özellikle ölümle veya ağır yaralanma ile sonuçlanan iş kazalarında işverenin kusuru tespit edilirse ciddi hukuki sonuçlar doğabilir (tazminatlar, cezai sorumluluk, faaliyet durdurma vb.).

Buna ek olarak, iş yerinde tehlikeli durum sürüyorsa ve bu durumun ciddiyetine göre iş durdurma kararı bile alınabilir. Bu kapsamda, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına tam uyum sağlaması büyük önem arz eder.

Sonuç: Hangi Şıklar Direkt İşveren Sorumluluğu Altındadır?

Yapılan detaylı değerlendirmeye göre:

• (1) İş yerlerini denetlemek → Evet, işverenin yapması gerekenler arasında.
  • (2) İş yerinde alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek → Evet, işverenin yapması gerekenler arasında.
  • (3) Alınan önlemlere uymak → Daha çok çalışanların sorumluluğu olarak bilinse de, işveren (ve vekilleri) de kurallara uymak zorundadır. Ancak tipik test formatında, bu sorumluluğun işverene mi yoksa çalışana mı ait olduğu düşünüldüğünde, genellikle “işverenin görevi” listesinde sayılmaz.
  • (4) Alınan önlemlerle ilgili harcamaları çalışanlarla hakkaniyetle bölüşmek → Hayır, yasal olarak iş sağlığı ve güvenliği harcamaları tamamen işverence karşılanmalıdır.
  • (5) Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak → Evet, ilgili mevzuatın belirlediği çerçeveye uygun olarak işveren, eğitim içeriğini belirler ve uygular.

Dolayısıyla “Aşağıdakilerden hangisi işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapması gerekenler arasında yer alır?” sorusuna doğrudan cevap olarak (1), (2) ve (5) numaralı maddeleri göstermek mümkündür.

Kısa Özet

İşverenin Denetim Yükümlülüğü: İş yerinin düzenli kontrolü ve alınan önlemlerin uygulanmasını denetlemek, 6331 sayılı Kanun çerçevesinde doğrudan işverene ait bir görevdir.
Eğitim Sorumluluğu: “Kendi eğitim içeriğini belirlemek ve uygulamak” ifadesi, işverenin eğitim planı hazırlama ve uygulama sorumluluğunu açıklar.
Maliyet Paylaşımı Yasağı: İş sağlığı ve güvenliği önlemlerine ilişkin maliyetin işçiye yansıtılması yasaktır. Bu nedenle işveren ile çalışan arasında “masrafın bölüşülmesi” gibi bir durum mevzuata aykırıdır.
Önlemlere Uymak: Hem işveren hem de çalışanlar kurallara uymakla yükümlü olsa da, mevzuat dili çoğunlukla çalışanların bu görevi üzerine almasını vurgular.

Bu bağlamda seçeneklere bakıldığında, (1), (2) ve (5) maddeler işverenin sorumlulukları arasında en net biçimde sıralanmaktadır.

@username