İnkılap

Görseldeki İnkılap Sorularının Çözümü ve Detaylı Açıklamaları

Görselde yer alan sorular, Atatürk İlkeleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin inkılaplarını konu almaktadır. Her bir soruyu adım adım çözerek doğru yanıtları ve açıklamalarını vereceğim.

9. Soru (2013 SBS):

Soru Metni:
“Devletin bütün vatandaşlarının kanun önünde eşit sayılması, din, mezhep, cinsiyet ayırt etmeksizin haklardan eşit bir şekilde faydalanmasını ifade eder. Bu durum, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisiyle ilgilendirilebilir?”

A) Halkçılık
B) Sosyal Konum
C) Hak Evrenselliğinin sağlanması
D) Demokrasinin millileştirilmesi

Çözüm:
Halkçılık, toplumun sınıfsız bir şekilde bireylerin eşit haklara sahip olmasını öngörür. Eşitlik ve adalet ilkesi halkçılıkla doğrudan bağlantılıdır.

Doğru Yanıt: A) Halkçılık

10. Soru (2013 SBS):

Soru Metni:
“Bizim düşüncemizde; çiftçi, çoban, işçi, tüccar, sanatkâr, doktor kısaca herhangi bir toplum kurumu da çalışan bir vatandaşın hak, çıkar ve hürriyeti eşittir.”
Bu vecize, aşağıdaki Atatürk İlkelerinden hangisiyle daha çok ilişkilidir?

A) Laiklik
B) Halkçılık
C) Milliyetçilik

Çözüm:
Atatürk bu cümlede bütün meslek gruplarını ve bireylerin eşit haklara sahip olduğunu vurgulamaktadır. Bu yaklaşım halkçılık ilkesinin bir yansımasıdır.

Doğru Yanıt: B) Halkçılık

11. Soru (2013 SBS):

Soru Metni:
“Verilen inkılapların milliyetçilik, halkçılık ve laiklik ilkeleriyle ilişkilendirilmesi, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?”
İnkılaplar:
I- Soyadı Kanunu’nun kabul edilmesi
II- Halifeliğin kaldırılması
III- Türk Dil Kurumu’nun kurulması

Milliyetçilik Halkçılık Laiklik
A) II I III
B) III II I
C) III I II
D) I III II

Çözüm:

• Soyadı Kanunu (I): Halkçılık ilkesine uygundur; insanlar arasında eşitlik sağlanmasını amaçlar.
  • Halifeliğin kaldırılması (II): Doğrudan laiklikle bağlantılıdır; din ve devlet işlerinin ayrılmasını sağlar.
  • Türk Dil Kurumu (III): Milliyetçilik ilkesine uygundur; Türk dilinin geliştirilmesini ve milli kimliğin güçlendirilmesini hedefler.

Doğru Yanıt: C) III, I, II

12. Soru (2013-2014 II. Dönem TEOG Ortak Sınav):

Soru Metni:
Metinde halkçılık ilkesine işaret eden bir durumdan bahsediliyor. Bu bağlamda bu ilke, aşağıdaki seçeneklerden hangisiyle doğru bir şekilde ilişkilendirilir?

Çözüm:
Halkçılık ilkesi toplumda eşitlik ve adalet anlayışı ile doğrudan ilişkilidir. Metinde halkçı anlayışın altı çizilmektedir.

Doğru Yanıt: A) Halkçılık

13. Soru (2013-2014 II. Dönem TEOG Ortak Sınav):

Soru Metni:
“Atatürk; kişisel egemenlik yerine, halk iradesine dayalı bir yönetim benimsemiştir. Ayrıca ‘kendim için değil, milletim için çalışıyorum’ diyerek millet iradesine verdiği önemi göstermiştir.”
Bu durum, Atatürk’ün hangi ilkelerle kişisel egemenliğe karşı olduğunu göstermektedir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) III ve IV

Çözüm:

• I. İleri görüşlülük: Yön yönetimi planlama açısından ilişkilendirilir.
  • III Milliyetçi: Altı güçlü çözüm

Doğru yanıt B

@Adile