İnkılap

Verilen Görseldeki Sorular ve Çözüm

4. Soru

Soru:
Türk milletinin tarihi bir niteliği de güzel sanatlara verdiği değerdir.
Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün bu sözünü destekleyen bir uygulamasıdır?

• A) Ankara Hukuk Fakültesi’nin açılması
  • B) Türk Tarih Cemiyeti’nin kurulması
  • C) Dili ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin açılması
  • D) İstanbul’da Resim ve Heykel Müzesi’nin açılması

Cevap:
Atatürk, Türk milletinin güzel sanatlara olan ilgisini teşvik etmek amacıyla sanata ve sanatçılara büyük önem vermiştir. Bu bağlamda, İstanbul’da Resim ve Heykel Müzesi’nin açılması (D seçeneği) Atatürk’ün bu sözünü destekleyen en güçlü uygulamadır.

5. Soru

Soru:
“Harf inkılabı” ve “Millet Mekteplerinin açılması” gibi inkılapların ortak amacı nedir?
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilebilir?

• A) Türk tarihinin araştırılması
  • B) Tam bağımsızlığın sağlanması
  • C) Eğitim ve öğretimin yaygınlaştırılması
  • D) Türkçenin yabancı sözcüklerden arındırılması

Cevap:
Harf inkılabı ile yeni Türk alfabesinin kabul edilmesi ve Millet Mekteplerinin açılması, toplumun eğitim seviyesini yükseltmek ve halkın okuma yazma oranını artırma hedefini taşımaktadır. Bu yenilikler, doğrudan eğitim ve öğretimin yaygınlaştırılması (C seçeneği) amacını taşır.

6. Soru

Soru:
Örnek durumlara göre Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan inkılaplar soruluyor. İlgili tabloda aşağıdaki faaliyetler yer alnıyor:

• Milli takvimin kabul edilmesi
  • Harf inkılabının gerçekleştirilmesi
  • Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması
  • Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun hazırlanması

Cevap:
Yukarıdaki inkılaplar ile Atatürk, modernleşme ve çağdaşlaşmayı hedeflemiştir. Bu yenilikler Cumhuriyet’in dinamiklerini güçlendirme amacı taşır. Toplumun sosyal ve ekonomik yapısını değiştirmeyi hedefleyen bu inkılaplar hem eşitlik hem de dini, ekonomik ve kültürel alanlardaki reformları içerir.

7. Soru

Soru:
Tevhid-i Tedrisat Kanunu, öğretimi birleştirerek eğitimde düzen sağlanmasıyla ilgilidir:

• A) İnanç birliğini kurmak
  • B) Karma eğitimi sağlamak
  • C) Okuma yazma oranını artırmak
  • D) Düşünce ve duygu birliğini gerçekleştirmek

Cevap:
Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun temel amacı, farklı din ve mezheplerdeki eğitimi bir çatı altına toplayarak toplumsal ve sosyal birliği sağlamaktır. Düşünce ve duygu birliğini gerçekleştirmek (D seçeneği) asıl hedeflerden biridir.

Çözüm ve Özet Tablosu

Soru No Doğru Cevap Açıklama
4 D) İstanbul’da Resim ve Heykel Müzesi’nin açılması Güzel sanatların topluma kazandırılması ve teşviki için yapılan en önemli uygulamalardan biridir.
5 C) Eğitim ve öğretimin yaygınlaştırılması Harf inkılabı ve Millet Mektepleri okuma yazma oranını artırarak eğitimde gelişmeyi amaçlamıştır.
6 Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması vurgulanmalı Sosyal ve kültürel reformların bir parçası olarak, Cumhuriyet modernleşme sürecinde yapılmıştır.
7 D) Düşünce ve duygu birliğini gerçekleştirmek Eğitim birliği ve toplumsal uyumu sağlamak üzere bir girişimdir.

Eğitim odaklı yapılan bu inkılaplar, Cumhuriyet’in temel hedeflerinden biri olan modern Türk toplumunu inşa etme sürecinin önemli parçalarıdır.

@Adile_gul_Yilan