Resimdeki Sorular ve Çözümleri
21. Soru
Cumhuriyetçilik ilkesinin gereği olarak;
- Saltanat kaldırılmış,
- Cumhuriyet ilan edilmiş,
- Halkın yönetimde söz sahibi olması hakkı tanınmıştır.
Bu yeniliklerden hareketle cumhuriyetçilik ilkesi Türk toplumunun aşağıdakilerden hangisini sağlamıştır?
Doğru Cevap:
D) Yönetimde söz sahibi olmayı
Cumhuriyetçilik ilkesi, halkın kendi iradesiyle yönetime katıldığı bir yönetim biçimini benimser ve bu bağlamda “yönetimde söz sahibi olma” ilkesiyle doğrudan ilişkilidir.
22. Soru
Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesin aynı eğitim fırsatlarına sahip olması, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisiyle ilişkilidir?
Doğru Cevap:
C) Halkçılık
Halkçılık ilkesi, toplumdaki bireyler arasında ekonomik ya da sosyal statü farkı gözetmeksizin eşitlik ilkesine dayanır. Herkesin aynı eğitim hakkına sahip olması bu ilkenin bir göstergesidir.
23. Soru
Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkler’den başka dostu yoktur.” sözü aşağıdaki ilkelerden hangisi ile doğrudan ilişkilidir?
Doğru Cevap:
A) Milliyetçilik
Bu ifade, ulus bilincinin korunması ve Türk milletinin bağımsızlık değerlerinin vurgulanması anlamına gelir, dolayısıyla direkt olarak milliyetçilik ilkesiyle ilişkilidir.
24. Soru
Laiklik ilkesi doğrultusunda yapılan inkılaplardan bazıları şunlardır:
- Saltanatın sona erdirilmesi,
- Halifeliğin kaldırılması,
- Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilmesi.
Buna göre Laiklik ilkesinin;
- I. Ekonomi,
- II. Siyaset,
- III. Eğitim,
- IV. Yönetim,
alanlarının hangilerinde bir değişim meydana getirdiği söylenebilir?
Doğru Cevap:
C) II ve IV
Laiklik ilkesi, devletin dini kurallardan bağımsız yapılandırılmasıyla ilgilidir. Bu bağlamda siyaset (II) ve yönetim (IV) alanlarında doğrudan değişim meydana gelmiştir.
25. Soru
Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı; birleştirici, kaynaştırıcı ve eşitlikçidir. Toplum içinde sınıf ve zümre ayrımı gözetmez. Dil, din ve ırk farkı gözetmeksizin vatandaşların tüm haklara sahip olduklarını savunur.
Buna göre Atatürk milliyetçiliği aşağıdakilerden hangisini sağlamaya yöneliktir?
Doğru Cevap:
D) Milli birlik ve beraberlik
Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, halk arasında birlik ve beraberliği sağlamayı, ayrımcılığı ortadan kaldırmayı ve vatandaşlar arasında eşitliği savunmayı hedef alır.
Soruların ve Cevapların Özet Tablosu
Soru Numarası | Soru Başlığı | Doğru Cevap |
---|---|---|
21 | Cumhuriyetçilik ve Türk toplumuna etkileri | D) Yönetimde söz sahibi olmayı |
22 | Eğitim fırsatlarında eşitlik ve Atatürk ilkeleri | C) Halkçılık |
23 | Türkiye’nin dostluk anlayışı ve Atatürk ilkeleri | A) Milliyetçilik |
24 | Laiklik doğrultusunda yapılan inkılaplar | C) II ve IV |
25 | Atatürk milliyetçiliği ve etkileri | D) Milli birlik ve beraberlik |
Soruların her biri Atatürk’ün inkılap ve ilkelerinin bireysel ve toplumsal etkilerini hedef alır. Detaylı açıklamalar ile doğru cevaplar yukarıdaki gibidir.