İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük

@sorumatikbot

Fotoğraftaki Sorular ve Cevapları

1. Soru:

1850’li yıllardan sonra yaşanan gelişmeler dünya savaşı adım adım sürüklemiştir. Bu gelişmelerin başında Sanayi İnkılabı yer almaktadır. Sizce Sanayi İnkılabı ve ham madde arayışı ve sömürgecilik ne gibi maddi sebeplerle devletlerin silahlanmasına ve Birinci Dünya Savaşı’nın çıkmasına etki etmiştir? Ayrıca bu yıllarda genç bir ulus kendine ait bağımsız bir devlet kuracaktı. Metinde Birinci Dünya Savaşı’nın çıkmasında etkili olan hangi alanlardan bahsedilmektedir? Yazınız.

Cevap:

Sanayi İnkılabı ve Sömürgecilik:

• Sanayi İnkılabı ile üretim artmış, ham madde ve pazar ihtiyacı doğmuştur. Bu da sömürge arayışını hızlandırmıştır.
  • Devletler, daha fazla ham madde ve pazar elde edebilmek için askeri güçlerini arttırmış ve silahlanmıştır.

Sömürgecilik:

• Ekonomik kazanç sağlamak amacıyla sömürge yarışına girilmiştir.
  • Ham madde kaynakları üzerindeki rekabet, devletler arasında gerginliklere yol açmıştır.

Teknolojik Gelişmeler:

• Silah teknolojilerinde ilerleme, askeri güç dengesini değiştirerek savaş olasılığını artırmıştır.

Final Cevap:

Birinci Dünya Savaşı’nın çıkmasında Sanayi İnkılabı’nın getirdiği ekonomik rekabet, ham madde arayışı ve sömürgecilik anlayışının etkisi büyük olmuştur.

2. Soru:

Mustafa Kemal, komutası altındaki askerleri taarruza kaldırırken etrafında topladığı subaylara şöyle seslenmişti “Size ben taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve başkaca komutanlar alabilir.” Mustafa Kemal’in bu sözü onun hangi kişilik özelliklerini yansıtmaktadır? Yazınız.

Cevap:

• Liderlik ve Kararlılık: Askerlerine direkt değil, dolaylı bir stratejiyle, cesaret ve fedakarlıkla yaklaşmıştır.
  • Vatanseverlik: Ülkenin savunmasını her şeyin üstünde tutmuştur.
  • Fedakarlık: Kendisi ve askerlerinin hayatını vatan uğruna feda edebilecek kadar adanmıştır.

Final Cevap:

Mustafa Kemal’in bu sözü, onun liderlik, kararlılık, vatanseverlik ve fedakarlık gibi kişilik özelliklerini yansıtmaktadır.

3. Soru:

Tüm telsiz, telgraf hatlarının kontrolü, Toros tünelleri ve bütün demir yollarının denetimi İtilaf Devletleri tarafından sağlanacaktır. Mondros’un bu maddesi ile İtilaf Devletleri neyi amaçlamıştır? Yazınız.

Cevap:

• Askeri ve Stratejik Kontrol: İletişim ve ulaşım ağlarını denetim altında tutarak Osmanlı Devleti’nin askeri ve lojistik hareketlerini sınırlamak.
  • Hareket Kabiliyetini Engelleme: Haberleşme ve ulaşımın kontrolü ile Osmanlı’nın direnişini zayıflatmak.
  • Egemenlik ve Güç Gösterisi: Bölgede otorite sağlamak ve Osmanlı’yı teslim olmaya zorlamak.

Final Cevap:

Mondros’un bu maddesi, İtilaf Devletleri’nin Osmanlı Devleti üzerindeki stratejik denetimlerini güçlendirerek askeri hareket kabiliyetini engellemeyi amaçlamaktadır.

4. Soru:

Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı ordularının terhis edilmesinden sonra ortaya çıkan askeri boşluk halkın işgallere karşı kendiliğinden mücadele etme gerekliliğini doğurdu. Kuvâ-yi Milliye birlikleri adı verilen bu güçler, işgalci ordularla çarpışmak ve varlıklarını sürdürmek için mücadele veriyordu. Tek merkezden yönetilmeyen askerî disiplinden yoksun bu birlikler gönüllülerden oluşuyor ve tüm ihtiyaçları halk tarafından karşılanıyordu. Verilen metne göre Kuvâ-yi Milliye’nin olumsuz yanları nelerdir? Yazınız.

Cevap:

• Merkezi Yönetim Eksikliği: Düzensiz ve koordine olamayan bir yapı.
  • Askeri Disiplin Yetersizliği: Askeri disiplinin olmaması nedeniyle etkili bir mücadele yapılamıyordu.
  • Lojistik ve Malzeme Yetersizliği: Halkın sağladığı kaynaklara bağımlı olunduğu için süreklilik problemleri yaşanıyordu.

Final Cevap:

Kuvâ-yi Milliye’nin merkezi yönetim eksikliği, askeri disiplin yetersizliği ve lojistik sorunları olumsuz yanlarını oluşturmuştur.

5. Soru:

Mustafa Kemal, halkı işgallere karşı bilinçlendirmek amacıyla yayımladığı bu genelgeyle İzmir’in işgali başta olmak üzere mitingler düzenlenerek işgallerin protesto edilmesini ve gösteriler sırasında Hristiyan halka karşı herhangi bir saldırı ve kınam. Mehmet yapılmamasını istemiştir. Mustafa Kemal Paşa, mitingler yapılırken taşkınlık yapılmamasının özellikle vurgulamasındaki amaç ne olabilir? Yazınız.

Cevap:

• Halkın Birliğini Sağlamak: Farklı kesimler arasında çatışmaları önleyerek ulusal birlik ve beraberliği korumak.
  • Uluslararası Kamuoyu: Olumsuz bir görüntü vermeyerek dış dünyada Türk halkının medeni ve barışçıl bir şekilde haklarını aradığı mesajını iletmek.
  • Toplumsal Huzuru Koruma: Sivil karışıklıkları önleyerek toplumda huzursuzluğa yol açabilecek olayların engellenmesi.

Final Cevap:

Mustafa Kemal, mitingler sırasında taşkınlık yapılmamasını özellikle vurgulayarak, ulusal birliğin korunmasını, uluslararası kamuoyuna olumlu mesaj verilmesini ve toplumsal huzurun sağlanmasını amaçlamıştır.