Görüntüde bir matematik sorusu yer almakta ve sorunun bir kısmı kapatılmış. Açıkça görebildiğimiz ifadeye göre soru şu şekilde:
a \cdot b = 130, a \cdot c = 230 ve b \cdot c kaçtır?
Bu tür sorular genellikle bilinmeyenleri bulmak ya da sistematik bir çözümle de sonuca ulaşmak amacı taşır. Görüntüde tam olarak görülmese de, genellikle bu şekilde verilen denklemleri daha rahat çözüme ulaştırmak için adımlar şu şekilde olabilir:
Adım 1: Verilenleri Tanımla
Elimizde verilenler:
- a \cdot b = 130
- a \cdot c = 230
Adım 2: Bilinmeyeni Tanımla ve Çözüm Yolu Ara
Soruda, b \cdot c isteniyor. Verilenleri kullanarak a'yı bulup yerine koyarak b \cdot c'yi hesaplayabiliriz.
Adım 3: Denklemden Geçelim
İlk önce, iki ifadeyi birbirine oranlayarak a'dan kurtulabiliriz:
[
\frac{a \cdot c}{a \cdot b} = \frac{230}{130}
]
Bu durumda:
[
\frac{c}{b} = \frac{230}{130} = \frac{23}{13}
]
Buradan, c = \frac{23}{13} \cdot b olduğunu buluruz.
Adım 4: b \cdot c Hesaplayalım
c = \frac{23}{13} \cdot b bulduğumuza göre bu ifadeyi b \cdot c için yerine koyabiliriz:
[
b \cdot c = b \cdot \frac{23}{13} \cdot b = \frac{23}{13} \cdot b^2
]
Fakat bu tür sorularda genelde sonuç tam sayı olarak beklenir, bu yüzden daha fazla bilgi veya adım gerekebilir ya da hata söz konusu olabilir olabilir. Eğer a değerini biliyorsak doğrudan a \cdot b ve a \cdot c ile tam sonuç bulabiliriz. Görüntüde eksik bilgi veya hata olmadığından emin olunmalı.
Bu tür sorularda, öğrenci yoğun bir şekilde denklem çözümü ve çarpma işlemi üzerine odaklanarak çözüm elde eder. Umarım bu açıklamalar yardımcı olmuştur! Eğer daha fazla yardım gerekirse buradayım.