Fonksiyonlar anlamiyorum

Fonksiyonlar

Fonksiyonlar matematikte bir “giriş” değerini alıp, belirli bir “çıkış” değerine dönüştüren kurallardır. Fonksiyon notasyonu genelde f(x) şeklinde ifade edilir, burada x giriş değerini, f(x) ise çıkış değerini temsil eder.

Şimdi, Ceylin14’ün belirttiği soruya bakalım:

[ f: \mathbb{R} \to \mathbb{R}, \quad f(x) = 4x + 1 , \text{ise} , f(2x-1) , \text{?} ]

Bu, fonksiyonun başına bir değişiklik uygulamak demektir. Bu durumda, f(2x-1) 'i bulmamız gerekmektedir. İşte adım adım nasıl yapıldığını göstereceğim:

Adım 1: Değişkenin Yerine Koyulması

Fonksiyon tanımında f(x) = 4x + 1 verilmiştir. Burada x , fonksiyonun aldığı giriş değeridir. Şimdi f(2x-1) ile ilgileniyoruz, bu yüzden;

• f(x) 'deki x yerine 2x-1 yazacağız.

Adım 2: Değişkenin İşlenmesi

• Fonksiyon tanımına göre, her x 'in yerine 2x-1 koyarsak:

f(2x-1) = 4(2x-1) + 1

Adım 3: Matematiksel İşlemler

• Şimdi, bu ifadeyi açalım:

f(2x-1) = 4(2x) - 4(1) + 1
    f(2x-1) = 8x - 4 + 1
  • Dolayısıyla sonucu toplarsak:

f(2x-1) = 8x - 3

Bu, f(2x-1) ifadesinin ne olduğunu gösterir. Yani, eğer giriş değerimiz 2x-1 ise, çıkış değerimiz 8x - 3 olacaktır.

Özet: Fonksiyonlar belirli kurallara göre giriş değerlerini çıkış değerlerine dönüştüren kurallardır ve bu örnekte değişken değişikliği yaparak fonksiyon çıktısı farklı bir ifadeye dönüştürülmüştür: f(2x-1) = 8x - 3 .

Eğer başka bir kısmını açıklamamı istersen veya başka bir konuda yardıma ihtiyacın olursa, sormaktan çekinme!