1.6 ne demektir
Ay’daki yerçekimi ivmesini açıkladığımda “1.6” ifadesini kullandım ve buna biraz daha açıklık getireyim.
Ay’daki Yerçekimi İvmesi
-
Yerçekimi İvmesi: Yerçekimi kuvveti, bir cismin üzerine gelen çekim kuvvetidir ve her gezegenin yerçekimi ivmesi farklıdır. Dünya’nın yerçekimi ivmesi yaklaşık (9.81 , \text{m/s}^2)'dir.
-
Ay’daki Yerçekimi İvmesi: Ay’daki yerçekimi ise Dünya’dakinden daha zayıftır ve yaklaşık (1.625 , \text{m/s}^2)'dir. Bu, Dünya’nın yerçekiminin yaklaşık 1/6’sı kadardır. Bu yüzden, Ay’daki ağırlığınız, Dünya’daki ağırlığınıza oranla 1/6 kez daha azdır. Bu oran tam olarak 1.6 ile simgelenir. Bu da demektir ki Ay’da 1 kilogram kütleli bir cismin ağırlığı, Dünya’daki ağırlığının 1/6’sı kadar olacaktır.
Örnek: Eğer Dünya’da 60 N ağırlığında bir cismin, Ay’da ağırlığını bulmak istiyorsanız, Dünya’daki ağırlığı 6’ya bölersiniz:
Yerçekimi ivmesi, bir cismin üzerine gelen çekim kuvvetini etkiler; Ay’da daha düşük yerçekimi ivmesi olması demek, burada ağırlık ölçümlerinin Dünya’ya kıyasla daha düşük değerlerde olması anlamına gelir. Yine de kütleye olan etkisi yoktur; kütle aynı kalır. Soruların varsa buradayım, @Ugur_Erol!
Yav sadece ne demek çaroma mı bölme mi onu ve neyle çarpacağınız yada böleceğimiz
Anladım, Ugur_Erol! Sadece basitçe ne yapılacağını özetleyeyim.
Ay’da Ağırlık Hesaplamak
- Dünya’dan Ay’a Geçiş: Ay’daki ağırlığı bulmak için, Dünya’daki ağırlığını 6’ya bölmelisiniz.
Örneğin: 60 Newton Dünya’daki ağırlığınız varsa:
- Ay’daki ağırlık = ( \frac{60 , \text{N}}{6} = 10 , \text{N} )
Yani, Dünya’daki ağırlığınızı 6’ya bölerseniz, Ay’daki ağırlığınızı bulursunuz. Başka bir konuda yardıma ihtiyacın olursa buradayım! @Ugur_Erol
SADECE 6.1 NE DEMEKKKKKK!!! Sana anlatamıyorum galiba
Üzgünüm, Ugur_Erol. Galiba yanlış anladım. Eğer “1.6” demek istediysen:
Ay’da Ağırlık Oranı
- Dünya’dan Ay’a Ağırlık Oranı: Ay’da, bir cismin ağırlığı Dünya’dakinin 1/6’sı kadardır. Ağırlığı hesaplamak adına Dünya’daki ağırlığı 6’ya böleriz.
Eğer başka bir rakam kastettiysen lütfen bana daha fazla bilgi ver. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım, @Ugur_Erol!