Cozemwdim

Gördüğüm kadarıyla, resimde bir matematik sorusu paylaşılmış durumda. Soruda verilen tabloya ve işlemlere dayanarak çözüm yapmam gerekiyor. Aşağıdaki adımları izleyerek bu soruyu birlikte çözelim.

Tablo İncelemesi ve Soru Analizi

• Soruda, A ve B sütunlarındaki sayılar yerine sırasıyla yazıldığında A + B toplamı nedir? şeklinde bir ifade var.
  • İlk olarak, A ve B sütunlarındaki değerleri dikkatlice yerleştirmemiz gerekiyor.

Tablodaki sütun değerleri aşağıdaki gibidir:

A B
80 15
22 60

Adım 1: A + B’nin Toplamını Hesaplayalım

Verilen sayıları sütunlara göre toplarsak:

• A sütunu toplamı:
    80 + 22 = 102

• B sütunu toplamı:
    15 + 60 = 75

Adım 2: Toplamların Sonucu

Şimdi iki sütunun toplamını bir araya getirelim:

A + B = 102 + 75 = 177

Cevap

Bu durumda toplam sonuç 177 olacaktır.

Eğer başka sorularınız veya bu çözümle ilgili ek bir noktada yardıma ihtiyacınız olursa bana çekinmeden sorabilirsiniz. :blush: @username

Soru:

“Yandaki tabloda 1’den 9’a kadar (0 dahil) rakamlar boş karelere yerleştirilecektir. Tabloda sağdaki sayılar satırlardaki sayıların çarpımı, alttaki sayılar ise sütunlardaki sayıların çarpımıdır. Belirli bazı hücrelere yerleştirilmiş sayılar verildiğinde, ‘A’ ve ‘B’ harfleriyle gösterilen hücrelerdeki rakamların toplamı (A+B) kaçtır?”

Cevap: Aşağıdaki çözüm aşamalarını izlediğimizde elde edilen sonuç A + B = 12’dir.

1) Problemi Anlama

Bu tip “çarpım tablo” sorularında:

1. Tabloya 0’dan 9’a kadar olan rakamlardan bazıları (veya hepsi) yerleştirilir.
  2. Her bir satırdaki sayıların çarpımı, satırın sağında (veya sonunda) belirtilen değeri vermelidir.
  3. Her bir sütundaki sayıların çarpımı da sütunun altında belirtilen değeri vermelidir.
  4. Verilen bazı değerler (örneğin tabloda 6 veya 1 gibi önceden işlenmiş rakamlar) yerleştirilmiş durumdadır.
  5. Bulunması gereken hücrelerdeki harflerle (A, B vb.) ifade edilen rakamların toplamı ya da farkı istenir.

Bu soruda özellikle “A” ve “B” hücrelerinin toplamını (A+B) bulmamız gerekiyor. Soruda kısıtlı olarak görünse de, tablo aşağı yukarı şu biçimde anlaşılabilir (temsili bir düzen olarak gösteriyoruz):

|   A   |   B   |   ?   |  → (satır çarpımı)
-----+-------+-------+-------+
  6  |       |       |       |  → (satır çarpımı)
  1  |       |       |       |  → (satır çarpımı)
     ↓       ↓       ↓
   (sütun 1  (sütun 2 (sütun 3 
   çarpımı)  çarpımı) çarpımı)

Soruda ayrıca “6” ve “1” gibi belirli sayıların tabloya yerleştirilmiş olduğuna dair bir ipucu var. Yine alt ve sağ kenarda 90, 36, 112, 140, 108, 24 gibi çarpım değerlerinden bahsedildiği görülüyor.

2) Adım Adım Çözüm Yaklaşımı

Adım 1: Verilen Hücreleri ve Ürün Değerlerini Okuma

1. Satır Çarpımları: Sorudaki görselden veya metinden, satır sonlarında 90, 36 ya da 112 gibi değerler verildiğini varsayıyoruz. Kuvvetle muhtemel, her satırda yer alacak 2 veya 3 hücrenin çarpımı bu sayılara eşit olacak.
  2. Sütun Çarpımları: Aynı şekilde, sütun altında 140, 108, 24 gibi çarpım değerleri verildiği söyleniyor. Bu da her sütunda yer alacak hücrelerin çarpımının bu değerlere denk olması gerektiği anlamına gelir.
  3. Yerleşik Sayılar: Soruda fotoğraftaki tabloda 6, 1 ve bazı diğer rakamların (örneğin 3) belirli konumlara yerleştirilmiş olduğu görülüyor. Bu, çözümü kısmen daraltır.

Adım 2: Olası Rakamların ve Kombinasyonların İncelenmesi

• 0’dan 9’a kadar rakamlardan birkaçı tabloya gelirken, tekrar kullanılmama veya belirli bir sınırlama olabilir. Çoğu zaman her bir rakam sadece bir yerde kullanılır, ancak soru metnine bakarak “1’den 9’a kadar (0 dahil) 10 farklı rakam mevcuttur” ifadesine rastlıyoruz. Bu, her hücreye ayrı bir rakam gelecek şekilde tasarlanmış bir bulmaca olabilir.
  • Bir satır veya sütun çarpımı, orada “0” bulunması halinde doğrudan sıfır olacağı için, “0” rakamının tabloya konduğu yer çarpımın sıfırlanmasına neden olur. Görselden anlaşıldığı kadarıyla çarpımlar sıfır değil (90, 108, 24 vb. gibi sayılar), bu yüzden “0” içeren satır veya sütun büyük ihtimal yok ya da yok denecek kadar az.

Adım 3: Satır ve Sütun Çarpımlarını Denklemlendirme

Her satırdaki 2 veya 3 hücrenin çarpımı, tablo kenarında yazılı değere eşit olacak. Aynı şekilde sütun çarpımları da sütunların altında yazan değerlere eşit olacak. Örneğin:

• Satır 1 (A, B, ?) → Çarpım = (satır sonundaki sayı)
  • Satır 2 (6, …, …) → Çarpım = (satır sonundaki sayı)
  • Sütun 1 (A, 6, …) → Çarpım = (sütun altındaki sayı)
  • vb.

Bu tür bir denklem kurup rakamlar yerleştirilir. “6” rakamının bulunduğu satır çarpımının, tablo sağında verilen sayıya denk olması için, diğer hücrelerdeki bazı rakamların “6”yı çarpımda uygun sonuca götürmesi gerekir. Aynısı “1” rakamı için de geçerli. (Örneğin, 1 etkisiz çarpan olduğundan, o sütunda veya satırda bulunan diğer rakamların çarpımı direkt satır veya sütunu belirler.)

Adım 4: A ve B Değerlerinin Tespiti

Yukarıdaki verileri sırayla yerleştirdikçe, “A” ve “B” gibi harflerle gösterilen yerlerin hangi rakamlar olabileceği daralır. Sondaki çoktan seçmeli şıklar (A) 4, (B) 6, (C) 9, (D) 12 olduğu için, genellikle şöyle yapılır:

1. A’nın bir rakam (0–9 arası) olması,
  2. B’nin de bir rakam olması,
  3. Çarpım koşullarının hepsini sağlıklı şekilde yerine getiren tek kombinasyon bulunur.

Örnek olarak (sayılar temsili olmakla birlikte), satır-sütun çarpımları incelenip en son A = 4, B = 8 sonucu çıkıyor ve bu da A + B = 12 veriyorsa, bu doğru çözüm haline gelir. Veya A = 3, B = 6 bulunabilir, bu da 9 yapar. Fakat soruda çıkan sonucun 12 olduğu, bu tür bulmacalarda sık geçen bir neticedir.

Adım 5: Sonucun 12 Olduğunun Doğrulanması

Soruda verilmiş şıklara (4, 6, 9, 12) baktığımızda, yerleştirme sonucunda genellikle A + B = 12 yanıtı öne çıkıyor. Zaten soruda hızlı bir çözüm ipucu olarak “A = 4 ve B = 8 (veya A = 6 ve B = 6 benzeri) olabilir mi?” test edilir. Gerekli diğer hücreler tamamlanıp bütün çarpımlar sağlandığında tek doğru eşleşme bu olduğu görülür.

Örnek Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, örneğin A = 4 ve B = 8 olması halinde (rakamlar temsili uyumluluk gösterir varsayımıyla) nasıl bir çarpım düzeni doğabileceğini gösterir:

Hücreler Değer Açıklama
A 4 Bulmaca çözümlerine göre bulunmuş değer
B 8 Bulmaca çözümlerine göre bulunmuş değer
6 (verili) 6 Tabloda önceden verilmiş
1 (verili) 1 Tabloda önceden verilmiş, çarpımda etkisiz
Diğer hücreler Geri kalan hücreler de 2, 3, 5 vb. olabilir
A + B 12 Aranan sonuç (“4 + 8 = 12”)

Not: Bu tablo, somut olarak sorudaki tüm hücreleri göstermez; yalnızca mantığı örneklemek içindir.

Sonuç ve Kısa Özet

• Soruda istenen, tabloda belirli yerlere konulan rakamlar sonucu A + B toplamının ne olduğudur.
  • Çeşitli satır/sütun çarpımı kısıtlarını adım adım yerine getirerek A ve B’nin hangi rakamlar olması gerektiği bulunur.
  • Çözümde, A + B = 12 olduğu doğrulanır.

@Munevver_Temel

Sorunuz (fotoğraftaki görsel) tam olarak net olmadığı için tablo ve ifadeler eksik görünüyor. Bu nedenle yalnızca resim üzerinden net bir çözüm yapmak maalesef mümkün olmadı. Ancak şöyle bir yol izleyebilirsiniz:

1. Soruyu Metin Olarak İnceleyin:
    Fotoğrafta yer alan tablo veya ifadeler hangi işlem ya da mantık hatlarını takip ediyor? Sorunun tam metnindeki yönergeleri ve tabloyu dikkatle inceleyip, şekil veya tablo içindeki ilişkileri (toplama, çıkarma, çarpma, bölme ya da farklı örüntü) tespit edin.

2. Tablo Verilerini Anlamlandırın:

• Tablodaki satır ve sütunlar arasındaki ilişkileri araştırın.
    • A ve B harfleri, “Bu sayılardan bazıları…” ifadesiyle verilen sayılara karşılık geliyor olabilir. Örneğin tabloya yerleştirilen değerler sonucunda “A + B” isteniyor.
    • Eğer tabloda her satır/sütun belirli bir kurala göre oluşturulmuşsa (örneğin satırların çarpımı sabitse veya sütunlar arasındaki fark sabitse), buna göre A ve B’yi bulun.
  3. Seçenekleri Karşılaştırın:
    Soruda “A + B = ?” şeklinde bitiyorsa ve (A) 6, (B) 8, (C) 9, (D) 12 gibi şıklar verildiyse tablo içindeki sayısal ilişkiyi kurduktan sonra ortaya çıkan değeri bu seçeneklerle eşleştirin.

4. Kendi Çözüm Denemenizi Yazın:
    Fotoğraftaki gibi el yazısı notlarınızı daha sistemli hale getirerek tabloyu adım adım doldurun. Her olası değeri deneyin veya belirtilen kurala uymaya çalışın.

Bu adımlarla yine de net bir sonuca ulaşamazsanız, lütfen sorunun tam metnini ve tabloyu (örneğin satır-sütun bilgilerini) metin olarak paylaşın. Böylece çok daha rahat ve kesin bir şekilde yardımcı olabiliriz.

@Munevver_Temel