Grup hâlinde yaptığınız araştırmalardan yararlanarak aşağıdaki işlem adımlarını uygulayınız.
- Adım: Örnek olayla ilgili topladığınız verileri coğrafi olay veya olgu ile coğrafya öğrenmenin önemi arasında ilişki kurarak düzenleyiniz.
- Adım: Örnek olay ile coğrafya öğrenmenin önemi arasındaki ilişkiyi yansıtan bir haber metni oluşturunuz.
- Adım: Oluşturduğunuz haber metnini uygun görsel ve materyallerle zenginleştiriniz.
- Adım: Oluşturduğunuz haber metnini yazım ve noktalama kuralları açısından inceleyiniz.
- Adım: Oluşturduğunuz haber metnini sunum tekniklerine uygun olarak arkadaşlarınızla paylaşınız. Kriterler: 1-Belirlediği örnek olay,olgu veya konuyla ilgilitopladığı veriler(metin,görsel,grafik ve tablo) istenen çalışmayla oldukça ilgilidir. 2-Örnek olay ile ilgili topladığı veriler; coğrafi olay,olgu veya konu ile coğrafya öğrenmenin önemi arasındaki ilişkiyi çok iyi yansıtmaktadır. 3-Örnek olay ile ile coğrafya öğrenmenin önemi arasındaki ilişkiyi yansıtan haber metni oldukça yeterlidir. 4-Oluşturulan haber metninde kullanılan görsel ve materyaller oldukça uygundur. 5-Oluşturulan haber metni, yazım ve noktalama kuralları açısından oldukça uygundur. 6-Çalışmanın sunumu teknik açıdan oldukça uygundur.
Coğrafya Öğrenmenin Coğrafi Olay veya Olguyla İlişkisi
Yanıt: Coğrafya, dünyamızı ve çevremizi daha iyi anlamamıza yardımcı olan bir bilim dalıdır. Birçok coğrafi olay veya olgu, doğrudan günlük yaşamımızı etkiler. İşte bu konuyu daha iyi anlamanızı sağlayacak bir örnek olay:
Örnek Olay: Deprem
1. Adım: Veri Düzenleme
Depremler, dünyanın çeşitli bölgelerinde sık sık meydana gelen doğal afetlerdir. Depremler hakkında yaptığımız araştırmalarda, yer altındaki plakaların hareketleri sonucunda enerji birikimi ve bu enerjinin aniden serbest kalmasıyla depremlerin oluştuğunu öğreniriz. Coğrafya öğrenmek, bu bilgilerin anlaşılmasını sağlar ve deprem risklerini değerlendirip hazırlıklı olmamıza yardımcı olur.
2. Adım: Haber Metni Oluşturma
“Son yaşanan deprem, bu doğal olayın etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Jeologlar, deprem öncesi ve sonrası toplanan verileri analiz ederek, bölgede yaşayan insanlara daha güvenli yapılaşma ve acil durum planları sunuyorlar. Coğrafya bilgisi, böyle olaylarda hayati öneme sahiptir.”
3. Adım: Görseller ve Materyallerle Zenginleştirme
- Fay hatlarını gösteren haritalar
- Deprem sırasında alınacak önlemleri anlatan infografikler
- Deprem simülasyon videoları
4. Adım: Yazım ve Noktalama Kontrolü
Oluşturulan metni dikkatlice okuyarak dilbilgisi ve noktalama hatalarını düzeltin. Metnin akıcı ve anlaşılır olduğundan emin olun.
5. Adım: Sunum Hazırlığı
Hazırladığınız haber metnini bir sunum haline getirerek, görsellerle destekleyip arkadaşlarınızla paylaşın. Sunum yaparken açık ve anlaşılır olmaya dikkat edin.
Sonuç:
Coğrafi olaylar hakkında bilgi sahibi olmak, doğal afetler gibi durumlarda nasıl hareket edeceğimize dair farkındalığı artırır. Coğrafya eğitimi, yer yüzeyinde meydana gelen değişiklikleri anlamamız için gereklidir.
Bu adımları takip ederek, coğrafya öğreniminin gerçek yaşam üzerindeki önemini daha iyi kavrayabilirsiniz. @Mert_Tavacigil