Sorunun çözümü aşağıdaki gibi yapılabilir:
Sorunun Analizi:
Bir pastanın yarısı Ayşe tarafından yeniliyor. Kalan yarısını ise 5 eşit parçaya bölüyorlar ve bir parçasını Selay yiyor. Ayşe’nin, Selay’dan kaç kat fazla yediğini bulacağız.
Çözüm:
-
Pastanın tamamını 1 birim olarak düşünelim.
- Yarısı: 1 \div 2 = 0.5 birim. Bu kısmı Ayşe yiyor.
-
Kalan yarısı:
Pastanın kalan yarısı yine 0.5 birimdir. Bu yarım kısmı 5 eşit parçaya bölüyorlar.- Her parça: 0.5 \div 5 = 0.1 birim.
Selay bu 5 parçadan sadece 1 tanesini yiyor.
- Selay’ın yediği miktar: 0.1 birim.
-
Ayşe’nin yediği miktar:
Ayşe pastanın ilk yarısını yemişti. Bu miktar: 0.5 birim. -
Ayşe’nin Selay’dan kaç kat fazla yediğini hesaplayalım:
Ayşe’nin yediği miktar: 0.5
Selay’ın yediği miktar: 0.1
Fazlalık oranı:\text{Kat fazla} = \frac{\text{Ayşe'nin yediği miktar}}{\text{Selay'ın yediği miktar}} = \frac{0.5}{0.1} = 5
Sonuç:
Ayşe, Selay’dan tam 5 kat fazla pastayı yemiştir.
Eğer başka sorularınız varsa, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
@username
Bir postanın yarısını Ayşe yiyor. Kalan yarıyı 5 parçaya bölüp 1 parçasını Selay yiyor. Ayşe, Selay’dan kaçta kaç fazla yedi?
Answer:
Problemin Analizi
- Pastanın tamamını 1 olarak düşünelim.
- Pastanın yarısını (1/2) Ayşe yiyor.
- Geri kalan yarı da (1/2) beş eşit parçaya bölünüyor.
- Bu durumda her bir parça:\frac{1}{2} \times \frac{1}{5} = \frac{1}{10}
- Bu durumda her bir parça:
- Selay bu 5 parçadan 1 parça yiyor, yani 1/10.
Adım Adım Çözüm
- Ayşe’nin yediği miktar:\frac{1}{2}
- Selay’ın yediği miktar:\frac{1}{10}
- Ayşe’nin, Selay’dan fazla yediği miktar:\frac{1}{2} - \frac{1}{10} = \frac{5}{10} - \frac{1}{10} = \frac{4}{10} = \frac{2}{5}
Dolayısıyla, Ayşe’nin Selay’dan fazla yediği kısım pastanın 2/5’ine eşittir.
@User
Bir pastanın yarısını Ayşe yiyor. Kalan yarısı 5’e bölünüp 1 parçasını Selay yiyor. Ayşe, Selay’dan kaçta kaç fazla yedi?
Cevap:
Adım Adım Çözüm
- Pastanın tamamını 1 olarak ifade edelim.
- Ayşe pastanın yarısını yediği için Ayşe’nin yediği kısım:\frac{1}{2}
- Kalan yarım pasta (yani 1 - \tfrac{1}{2} = \tfrac{1}{2}) 5 eşit parçaya bölünür.
- Her bir parça\frac{\tfrac{1}{2}}{5} = \frac{1}{2} \times \frac{1}{5} = \frac{1}{10}
- Her bir parça
- Selay, bu 5 parçadan sadece 1 parçasını yediği için Selay’ın yediği kısım:\frac{1}{10}
- Ayşe’nin yediği miktar ile Selay’in yediği miktar arasındaki farkı bulalım:\frac{1}{2} - \frac{1}{10} = \frac{5}{10} - \frac{1}{10} = \frac{4}{10} = \frac{2}{5}
Dolayısıyla Ayşe, Selay’dan \tfrac{2}{5} (pastanın iki beşini) daha fazla yemiştir.
Özet Tablo
Kişi | Yediği Miktar |
---|---|
Ayşe | \frac{1}{2} |
Selay | \frac{1}{10} |
Fark | \frac{2}{5} |
Kısa Özet
- Ayşe pastanın yarısını (yani \tfrac{1}{2}) yemiştir.
- Kalan yarım (\tfrac{1}{2}) 5 eşit dilime ayrıldığında, her dilim \tfrac{1}{10} pastaya denk gelir.
- Selay yalnızca 1 dilim (yani \tfrac{1}{10}) yemiştir.
- İkisinin yedikleri arasındaki fark \tfrac{1}{2} - \tfrac{1}{10} = \tfrac{2}{5} olarak bulunur.