Verilen Resimdeki Problemlerin Çözümü
Answer:
Aşağıdaki çözümde, resimde yer alan her bir problem adım adım ele alınmaktadır. Bu problemlerde genellikle farklı ürünlerin adet fiyatları verilmiş ve belirli sayıda ürün alındığında toplam ücretin ne kadar olacağı sorulmuştur. Söz konusu ürünler (pasta, elma, balon, etek ve çorap) ve fiyatları şu şekilde varsayılmaktadır:
- Pasta: 5 TL 50 kr
- Elma: 1 TL
- Balon: 7 TL
- Etek: 11 TL 50 kr
- Çorap: 9 TL 50 kr
Elbette, görsellerde veya kitapta yer alan fiyatlar tam olarak böyle geçiyorsa veya ufak değişiklikler varsa, temel mantık yine aynıdır. Her soru için önce her bir ürünün toplam tutarını buluyor, ardından toplayarak sonuca ulaşıyoruz.
Adım 1: Problem Metinlerini Anlama
Resimde şu tip sorular göze çarpıyor (örnekleri detaylandırarak çözüm yapacağız):
- 5 pasta ve 2 elma alan Ayhan kaç lira para öder?
- 3 çorap ve 1 etek alan İrem kaç lira para öder?
- 6 balon ve 5 elma alan Selim kaç lira para öder?
- 4 pasta ve 5 çorap alan Evrim kaç lira para öder?
Bazı yerlerde “3 çocuk ve 1 etek alan İrem” gibi yazılımlar görünse de büyük ihtimalle “çocuk” yerine “çorap” veya farklı bir ürün kastediliyor olabilir. Metinde net olarak “çorap” yerine bir şey yazılsa da çözüm mantığı aynen korunur. Biz, en sık rastlanan ve tabloyla eşleşen ürün adlarını kullanarak çözüme ulaşacağız.
Adım 2: Ürünlerin Fiyatlarını Çarpma Yoluyla Hesaplama
Aşağıda, sorulardaki çoklu alımların nasıl hesaplanması gerektiğini görebilirsiniz:
2.1. 5 Pasta ve 2 Elma Alan Ayhan
- Pasta Fiyatı: 5,50 TL
- Elma Fiyatı: 1 TL
Ayhan 5 adet pasta ve 2 adet elma aldığında önce pasta masrafı, sonra da elma masrafı hesaplanıp toplanır:
- 5 adet pasta → Her biri 5,50 TL → 5 \times 5,50 = 27,50 TL
- 2 adet elma → Her biri 1 TL → 2 \times 1 = 2 TL
Sonra bu ara toplamlar toplanır:
Cevap: Ayhan 29,50 TL öder.
2.2. 3 Çorap ve 1 Etek Alan İrem
- Çorap Fiyatı: 9,50 TL
- Etek Fiyatı: 11,50 TL
3 adet çorap ve 1 adet etek alındığında:
- 3 adet çorap → 3 \times 9,50 = 28,50 TL
- 1 adet etek → 11,50 TL
Bu iki tutar toplanır:
Cevap: İrem 40,00 TL öder.
2.3. 6 Balon ve 5 Elma Alan Selim
- Balon Fiyatı: 7 TL
- Elma Fiyatı: 1 TL
6 balon + 5 elma aldığında:
- 6 adet balon → 6 \times 7 = 42 TL
- 5 adet elma → 5 \times 1 = 5 TL
Toplam:
Cevap: Selim 47 TL öder.
2.4. 4 Pasta ve 5 Çorap Alan Evrim
- Pasta Fiyatı: 5,50 TL
- Çorap Fiyatı: 9,50 TL
4 adet pasta ve 5 adet çorap:
- 4 adet pasta → 4 \times 5,50 = 22,00 TL
- 5 adet çorap → 5 \times 9,50 = 47,50 TL
Bu değerler toplanır:
Cevap: Evrim 69,50 TL öder.
Adım 3: İşlemleri Doğru Yorumlama ve Sık Yapılan Hatalar
Öğrenciler bazen şu konularda karışıklık yaşayabilir:
- Komalı Sayılar (Ondalıklar): 5,50 TL gibi fiyatları hızla toplarken, kuruş hesaplarına dikkat etmek gerekir. 5,50 TL ile 9,50 TL toplanırken 15,00 TL gibi bir sonuç elde edilmelidir; bazen 14,50 TL gibi yanlış sonuçlarla karşılaşılabilir.
- Sıfırları Atlamak: 9,50 TL’yi 9 TL veya 9,05 TL gibi algılamak hatalı toplama sonucuna neden olur.
- Ürün Adlarını Karıştırmak: Bazı metinlerde “çorap” yerine “çocuk” ya da “çorba” yazılmış olabilir. Bu hatalar öğrencinin işlemlerini sekteye uğratır. Doğru tabloya bakıp doğru ürünün fiyatını almak önemli.
Bu problemlerde asıl amaç, hem çarpma hem de toplama işlemlerini doğru yapmaktır. Problem çözülürken önce her ürünün tek adet fiyatı belirlenir, ardından ürün adediyle çarpılarak toplam fiyat bulunur ve son olarak farklı ürünlerin toplamları birbirine eklenir.
Adım 4: Örnek Birleştirilmiş Çözüm Tablosu
Aşağıdaki tabloda, her bir problemdeki işlem basamaklarını ve nihai tutarı özet halinde görebilirsiniz:
Soru | İşlem Detayları | Sonuç (TL) |
---|---|---|
1) 5 pasta + 2 elma | Pasta: 5,50 TL × 5 = 27,50 TL Elma: 1 TL × 2 = 2 TL |
29,50 |
2) 3 çorap + 1 etek | Çorap: 9,50 TL × 3 = 28,50 TL Etek: 11,50 TL × 1 = 11,50 TL |
40,00 |
3) 6 balon + 5 elma | Balon: 7 TL × 6 = 42 TL Elma: 1 TL × 5 = 5 TL |
47,00 |
4) 4 pasta + 5 çorap | Pasta: 5,50 TL × 4 = 22,00 TL Çorap: 9,50 TL × 5 = 47,50 TL |
69,50 |
Tabloda da görüldüğü gibi, yapılması gereken tek şey ilgili ürün fiyatlarını doğru eşleştirmek, çarpma ve toplama işlemlerini dikkatle uygulamaktır.
Adım 5: Özet ve Öneriler
Bu tür problem çözme alıştırmaları, dört işlem (toplama, çıkarma, çarpma, bölme) becerilerini geliştirmek için oldukça faydalıdır:
- Ürün Fiyatlarını Listeleyin: İlk aşamada, her bir ürünün fiyatını netleştirmek önemlidir. Gerekirse küçük bir tablo veya defter notu halinde kaydedin.
- Adet Sayılarını Kontrol Edin: Kaç adet ürün alınıyor? 5 pasta, 2 elma vb. Her birini doğru sayıda çarpmaya dikkat edin.
- Kuruşları Unutmayın: 5 TL 50 kr = 5,50 TL, 11 TL 50 kr = 11,50 TL gibi rakamların virgüllü kısımlarını doğru toparlayın.
- Toplamları Adım Adım Yapın: Büyük meblağlarda hata yapmamak için önce tek tek hesaplayıp en son toplayın veya isterseniz tüm çarpım sonuçlarını bir arada ekleyin.
- Yanlış Anlaşılmalara Karşı Kontrol: “Çorap” yerine “çocuk” yazmak gibi hataları düzeltin. Elinizdeki fiyat tablosuyla soruyu mutlaka karşılaştırın.
Bu yöntemle hem matematiksel doğruluk elde eder hem de bu tip günlük hayattan sorunlara benzer alıştırmaların mantığını kavramış olursunuz. Öğrenciler, özellikle kuruş işlemine dikkat etmelidir. 5,50 ile 9,50 gibi değerlerin toplanmasında kuruşları en sağlıklı şekilde görselleştirmek için 5,50 = 5 + 0,50; 9,50 = 9 + 0,50 gibi ayrıştırma yaparak toplam 14 + 1 = 15 TL sonucuna varılabilir.
Ayrıca, birim fiyatlar genelde değişken olabilir; örneğin elma 1 TL yerine 1 TL 25 kr olsaydı, sonucunuz 5 elma için 5 \times 1,25 = 6,25 TL şeklinde hesaplanacaktı. Dolayısıyla problem tipine bakarak her zaman önce verilen bilgilere sadık kalın, sonra toplama-çarpma işlemlerinizi yapın.
Bu problemleri çözmek için ortalama bir ilkokul matematik seviyesi yeterlidir. Temel amacınız, okuduğunuzu doğru anlamak ve işlemleri sırasıyla uygulamak olmalı. Böylece müfredatın konuları arasında yer alan para hesabı, çarpma ve toplama gibi konuları pekiştirme fırsatını yakalarsınız.