Bu resim ne anlatıyor?

Bu resim ne anlatıyor?

Bu resim, bir matematik problemini içeren bir haritayı ve soruyu göstermektedir. Görsel, Türkiye haritası üzerinde Sınav Yayınları’nın dağıtım bayilerinin bulunduğu üç farklı bölgeyi gösteriyor ve her bölge için matematiksel bir problem sunuluyor. İşte resmin detayları:

Harita Üzerindeki Detaylar

• Harita, Türkiye’nin üç farklı bölgeye ayrıldığını gösteriyor: 1. bölge, 2. bölge ve 3. bölge. Her bölge farklı renklerle belirtilmiştir.
  • 1. Bölge: 450 km uzunluğunda.
  • 2. Bölge: 550 km uzunluğunda.
  • 3. Bölge: 850 km uzunluğunda.

Verilen Bilgiler ve Problem

1. Bayi Hatları ve Uzaklıklar: Her bölge kendi içinde eşit mesafelerle dağıtım bayilerinden oluşmakta.

2. Özel Uzaklıklar:

1. bölgede, Ankara’dan 180 km uzaklıktaki Bolu’da bir dağıtım bayisi var.
      1. bölgede, Ankara’dan 250 km uzaklıktaki Afyon’da bir dağıtım bayisi var.
      1. bölgede, Ankara’dan 400 km uzaklıktaki Sivas’ta bir dağıtım bayisi var.

Sorunun Çözümü

• Amaç, Sınav Yayınları’nın Türkiye genelindeki bayilerinin sayısının en az kaç olduğunu bulmak. Bu amaçla, verilen tüm bilgileri ve eşit mesafeler koşulunu dikkate alarak her bir bölgede kaç bayinin bulunduğunu belirlemek gerekiyor.

Çözüm Aşamaları:

1. 1. Bölge:

• Toplam 450 km ve Bolu’daki bayinin Ankara’ya uzaklığı 180 km, bu koşula göre hat üzerinde kaç eşit mesafeli segment olabileceğini bulmak gerekiyor.
    • 180 km’nin ortak bölenleri incelenerek bölge uzunluğunu sağlayan en yakın bölen bulunur.
  2. 2. Bölge:

• Toplam 550 km ve Afyon’daki bayinin Ankara’ya uzaklığı 250 km, bölge uzunluğuna bu koşulları sağlayacak segmentleri bulmak gerekir.
  3. 3. Bölge:

• Toplam 850 km ve Sivas’ın Ankara’ya uzaklığı 400 km, bu mesafeyi sağlayan toplam eşit bölenleri bulmamız gerek.

Bu bilgiler detaylı şekilde ele alınarak, her biri için uygun şekilde analiz yapılarak toplam bayi sayısı belirlenmeye çalışılır. Problemde amacımız bayileri en az sayıda minimum çoğaltmak ve eşit dağılımı sağlamak. Bu analizle hangi seçeneğin doğru olduğunu bulabileceğiz: A) 30, B) 31, C) 32, D) 33.

Dikkate Alınması Gereken Diğer Hususlar:

Problem çözümü sırasında, bayilik koşullarına ve verilen mesafelere özen göstermek, en doğru sonuca ulaşmak için kritik bir öneme sahiptir. Yukarıdaki bilgiler temel alınmak suretiyle duyurulan problemlerin doğru anlaşılması ve bu bağlamda çözüm önerilmesi sağlanabilir.