Nurhan_Yavuz tarafından verilen matematik sorusu nedir?
Soru 8: Kesirlerle Çarpma İşlemini Modelleme
Soru: \frac{3}{4} çarpımını modelleyiniz.
Cevap:
Adım 1: Kesri Modelleme
- Öncelikle verilen \frac{3}{4} kesrini modellememiz gerekmektedir. Bu kesir, bir bütünün 4 eş parçaya bölündüğünü ve bunların 3 tanesinin alındığını gösterir. Basit bir dikdörtgen çizebiliriz ve bu dikdörtgeni 4 eş parçaya bölebiliriz. Bu parçalardan 3 tanesini gölgelendirerek \frac{3}{4} kesrini modellemiş oluruz.
Adım 2: Kesirler Arasında Çarpma
- Şimdi bu \frac{3}{4} kesrini başka bir sayı veya kesirle çarpmamız gerekebilir. Ancak bu işlem model üzerinde basit bir işlem olduğu için, şu anda \frac{3}{4} kesrini doğru modelleyip gölgelendirip, sınırlandırıldığınız bölgeyi gösterdiniz.
Adım 3: Modellenen Sonuç
- Sonuç olarak, \frac{3}{4} modellemesi için belirlediğiniz gölgeleme, işlemi doğru şekilde temsil eder.
Soru 9: Verilen Şekilde Modelleme ve İşlem
Soru: Aşağıdaki şekilde modellenen işlemi ve sonucunu yazınız.
Cevap:
Adım 1: Şekli Anlamak ve Analiz Etmek
- Resimdeki şekil üç satırdan ve dört sütundan oluşan bir ızgara şeklindedir. Gölgelendirilmiş alanın, tüm alanın bir kısmını temsil ettiğini görmekteyiz.
Adım 2: Şekli Matematiksel Olarak Tarif Etmek
- Gölgelendirilmiş alan belirli aralıklardaki kareleri kapsıyor olabilir. Gölgelendirilmiş olan satır veya sütun sayısıyla başlangıçtaki toplam satır veya sütun sayısını karşılaştırarak kesir elde edebiliriz.
Adım 3: Kesirleri Bulmak ve İşlemi Yorumlamak
-
Eğer şeklin içindeki toplam kareleri sayarsak, her satırda 4 kare ve 3 satırın toplamının 12 kare olduğunu görürüz. Gölgelendirilmiş bölgelerin sayısı da sonucun bir kesirini verecektir. Örneğin, eğer 9 kare gölgelendirilmişse kesrimiz \frac{9}{12} = \frac{3}{4} olacaktır.
-
Bu modelleme, verilen şekle dayanarak \frac{3}{4} çarpım işleminin sonucunu temsil eder.
Final Cevap
- Soru 8 için modelleme \frac{3}{4} kesrini doğru ifade eder.
- Soru 9 için ise verilen model, \frac{3}{4}'lük bir çarpma işlemini temsil eder ve bunun sonucunu gösterir.