Bir asırlık gıda firması etkinliğin devamı

Aşağıda verilen durumlarla ilgili kavramı belirleyerek cümle sonundaki boşluklara yazınız 1 Ali efendi 1800’lü yılların sonuna doğru Anadolu’nun küçük bir kasabasında doğdu babasından kalan bir bakkal dükkanını işleterek ticarete atıldı bir süre sonra sattığı bazı ürünleri üretebileceğini fark etti. Nokta hangisi gelir 2 bir süre sonra işlettiği bakkalı başka birisine devretti ve bazı gıda ürünlerinin üretimini ve pazarlamasını yapmaya başladı civardaki bakkallar Ali efendi’den alışveriş yapmaya başladılar Ali efendi’den satın alınan ürünlerin nakliye masrafı yoktu ve tahrik süreci daha kısaydı nokta. 3 soru Ali efendi daha sonra ürettiği ürünlerin sayısını arttırdı bu ürünler arasında temel gıda maddeleri de yer alıyordu Ali efendi haftanın bir gününü çalışanlarından birini temel gıda ürünlerini satmak üzere köylere gönderdi bu yeni satış sistemi sayesinde ürünlerin kasabaya gelmeyen kişilere ulaştırdın… 4 soru Ali efendi ürünlerini üretirken kaliteye çok önem çok önemserdi hem madde olarak 1 sınıf ürünleri tercih ederdi bu titizliği sonunda kısa sürede ürünlerinin lezzeti herkes tarafından kabul gördü üni ünü tüm ülkeye yayıldı… 5 soru Ali efendi’den sonra işleri oğlu Salih bey devraldı Salih bey ürünlerini önce tüm Türkiye’de yaygınlaştırdı ve dağıtıma ağını güçlendirdi daha sonra ise yurt dışında ürünlerini tanıtımını yapmaya başladık kısa sürede yurt dışındaki 5 ülkeye de ticaret ihracat yapılabilir duruma gelmiştir… bu süreçle bunu süreçle birlikte ürünlere artan talep de artmıştı geleneksel üretim biçimi ile bu talebin karşılanması mümkün değildi Salih bey üretim bandını en son teknoloji talebini karşılaması mümkün değildi Salih bey üretim bandını en son teknolojiye göre yeniledi böylece artan talebe kısa süre içerisinde cevap verebiliyordu… Salih bey’den sonra ise firmanın yönetimi Ahmet bey’e geçmişti Ahmet bey üniversite eğitimini tamamlamış ve dünyada olup biten gelişmeleri yakından takip eden biriydi firmanın logosunu yeniden tasarlattı ve ürünlerinin ambalaj sistemini yenilikler getirdi firma yeni logosu ve ambalajları ile gazetelere çok sayıda reklamlar verdiği nokta nokta ne gelir firma geçirdiği yıllar boyunca güncel gelişmeleri yakından takip etti 2000’li yılların başında ise internet sayesinde ticaret ve pazarlama yeni bir boyut kazandı…

Aşağıdaki her bir durum için uygun kavramları boşluklara yazdım. Sorulara verilen cevaplar, metin içinde belirtilen hikayeyi ve olayları daha iyi anlamak için doğru kavramlarla ilişkilendirilmelidir. İşte her bir durum ve karşılığı:

1. Soru:

Ali Efendi, 1800’lü yılların sonuna doğru Anadolu’nun küçük bir kasabasında doğdu. Babasından kalan bir bakkal dükkanını işleterek ticarete atıldı. Bir süre sonra sattığı bazı ürünleri üretebileceğini fark etti.
Boşluğa yazılacak kavram: Girişimcilik

Açıklama: Ali Efendi’nin kendi ürünlerini üretmeye karar vermesi, bir girişimci ruh taşıdığını gösterir. Girişimcilik, yeni iş fikirleri geliştirerek ürün veya hizmet üreten kişileri ifade eder.

2. Soru:

Bir süre sonra işlettiği bakkalı başka birisine devretti ve bazı gıda ürünlerinin üretimini ve pazarlamasını yapmaya başladı. Civardaki bakkallar Ali Efendi’den alışveriş yapmaya başladılar. Ali Efendi’den satın alınan ürünlerin nakliye masrafı yoktu ve tedarik süreci daha kısaydı.
Boşluğa yazılacak kavram: Tedarik Zinciri

Açıklama: Ali Efendi’nin başka bakkallara ürün tedarik etmesi, tedarik zincirinin bir parçasıdır. Tedarik zinciri, bir ürünün üreticiden müşteriye ulaşana kadar geçtiği süreçleri kapsar.

3. Soru:

Ali Efendi daha sonra ürettiği ürünlerin sayısını artırdı. Bu ürünler arasında temel gıda maddeleri de yer alıyordu. Ali Efendi, haftanın bir gününü çalışanlarından birini temel gıda ürünlerini satmak üzere köylere gönderdi. Bu yeni satış sistemi sayesinde ürünlerin kasabaya gelmeyen kişilere ulaştırıldı.
Boşluğa yazılacak kavram: Pazarlama ve Dağıtım Stratejisi

Açıklama: Ali Efendi’nin köylere ürün gönderme planı, pazarlama ve dağıtım stratejisi olarak değerlendirilebilir. Bu sistemle müşterilere daha kolay erişim sağlanmış ve satışlar artırılmıştır.

4. Soru:

Ali Efendi ürünlerini üretirken kaliteye çok önem verirdi. Hammaddeler olarak 1. sınıf ürünleri tercih ederdi. Bu titizliği sonunda kısa sürede ürünlerinin lezzeti herkes tarafından kabul gördü. Ünü tüm ülkeye yayıldı.
Boşluğa yazılacak kavram: Kalite Yönetimi

Açıklama: Ali Efendi’nin üretimde kaliteye önem vermesi, onun kalite yönetimini başarılı bir şekilde yürüttüğünü gösterir. Kaliteli ürünler, müşteri memnuniyeti ve markanın itibarını artırır.

5. Soru:

Ali Efendi’den sonra işleri oğlu Salih Bey devraldı. Salih Bey ürünlerini önce tüm Türkiye’de yaygınlaştırdı ve dağıtım ağını güçlendirdi. Daha sonra ise yurt dışında ürünlerinin tanıtımını yapmaya başladı. Kısa sürede yurt dışındaki 5 ülkeye de ihracat yapılabilir duruma gelindi. Bu süreçle birlikte ürünlere olan talep de artmıştı. Geleneksel üretim biçimiyle bu talebin karşılanması mümkün değildi. Salih Bey üretim bandını en son teknolojiye göre yeniledi. Böylece artan talebe kısa süre içerisinde cevap verebiliyordu.
Boşluğa yazılacak kavram: Sanayileşme ve Globalleşme

Açıklama: Salih Bey’in hem üretim teknolojilerini yenilemesi hem de ürünlerini yurtdışına ihraç etmesi, sanayileşme ve globalleşmenin göstergesidir.

6. Soru:

Salih Bey’den sonra ise firmanın yönetimi Ahmet Bey’e geçti. Ahmet Bey, üniversite eğitimini tamamlamış ve dünyada olup biten gelişmeleri yakından takip eden biriydi. Firmanın logosunu yeniden tasarlattı ve ürünlerinin ambalaj sistemine yenilikler getirdi. Firma yeni logosu ve ambalajları ile gazetelere çok sayıda reklam verdi. Firma, geçirdiği yıllar boyunca güncel gelişmeleri yakından takip etti. 2000’li yılların başında ise internet sayesinde ticaret ve pazarlama yeni bir boyut kazandı.
Boşluğa yazılacak kavram: Markalaşma ve Dijital Dönüşüm

Açıklama: Ahmet Bey’in firmanın reklam ve ambalajlama çalışmalarını yenilemesi markalaşma, internet üzerinden ticarete ağırlık vermesi ise dijital dönüşüm anlamına gelir.

Özet Tablo:

Soru No Durum Kavram
1 Babasının bakkalını işletip ardından kendi ürünlerini üretmeye karar verdi. Girişimcilik
2 Üretilen ürünleri diğer bakkallara satarak hızlı tedarik sağladı. Tedarik Zinciri
3 Köylere ürün göndererek ulaşılabilirlik sağladı. Pazarlama ve Dağıtım Stratejisi
4 Kaliteli hammadde ile lezzetli ürünler üretti, ünü yayıldı. Kalite Yönetimi
5 Üretim teknolojilerini yenileyip yurtdışına ürün ihraç etti. Sanayileşme ve Globalleşme
6 Logoyu yenileyip dijital ticarete adım attı. Markalaşma ve Dijital Dönüşüm

Eğer ek sorular ya da açıklamalar isterseniz, lütfen sormaktan çekinmeyin! :blush: @Pelin4