Aşağıda verilen durumlarla ilgili kavramı belirleyerek yazınız yaratıcılık icat lider yönetici fırsat yenilik inovasyon yenileşme risk bunlar hangi boşluğa geliyorsa doldurunuz
Bir Asırlık Gıda Firması Metnindeki Kavramların Belirlenmesi
Aşağıdaki tabloda, metindeki her bir boşluğa uygun kavramlar sırayla yerleştirilmiştir. Metni dikkatlice inceledim ve her bir bağlama uygun olan kavramı belirledim.
Metindeki Cümleler | Boşluğa Gelmesi Gereken Kavram |
---|---|
Ali Efendi 1800’lü yılların sonuna doğru Anadolu’nun küçük bir kasabasında doğup babasından kalan bir bakkal dükkânını işleterek ticarete atıldı. Bir süre sonra yaptığı bazı ürünleri üretebileceğini fark etti. | Yaratıcılık |
Ali Efendi işleri ilerletip ürünlerin sayısını artırdı. Bu ürünler arasında tereyağı ve çeşitli peynirler bulunuyordu. | İnovasyon (Yenileşme) |
Civardaki bakkallar Ali Efendi’den alışveriş yapmaya başladı. Ali Efendi’nin sattığı ürünlerin taşıma süresi kısa olduğundan nakliye masrafı yoktu. | Fırsat |
Üretimin artışı ile birlikte ürünlerin lezzeti herkesin tercih ettiğini kanıtlar duruma geldi. Ürün tüm ülkeye yayıldı. | Risk (ÜRÜNÜN PAZARA SUNULMASI RİSKİ) |
Salih Bey, kısa süre içerisinde ürünlerin yurtdışına ihracat yapabilir hale geldi. | Lider |
Salih Bey üretim bandını en son teknolojiye göre yeniledi. Böylece artan talebe kısa sürede cevap verebiliyordu. | Yenilik |
Ahmet Bey firmanın logosunu yenileyerek ambalaj sistemlerini modernleştirdi. | İcat |
Firma geçirdiği yıllar boyunca güncel gelişmeleri yakından takip etti ve 2000’li yılların başında internet sayesinde ticaret ve pazarlama yeni bir boyut kazandı. | İnovasyon (Teknolojiye uyum sağlama) |
Açıklamalar
- Yaratıcılık: Ali Efendi’nin kendi ürünleri üretme fikrine sahip olması onun yaratıcı yönünü ortaya koymaktadır.
- İnovasyon (Yenileşme): Ürün çeşitliliğini artırması ve kendi üretimine yönelmesi, yenilikçi bir yaklaşımı ifade eder.
- Fırsat: Civardaki bakkalların ilgisi, Ali Efendi için olumlu bir ticaret fırsatı sunar.
- Risk: Ürünleri pazara sunarken karşılaşılabilecek zorluklara dair strateji oluşturulması (Ürünün geniş pazara yayılma riski).
- Lider: Salih Bey’in ürünleri yurtdışına ihracat yapacak seviyeye getirmesi, onun sektörde liderlik vasfını sergiler.
- Yenilik: Salih Bey’in üretim bandını modern hale getirmesi, yenilik kavramıyla örtüşmektedir.
- İcat: Ahmet Bey’in firma logosunda ve ambalajında yaptığı yenilik, yaratıcı bir icat olarak nitelendirilebilir.
- İnovasyon: Güncel teknolojik gelişmelere uyum sağlayarak internet üzerinden pazarlama yapılması, inovasyon kapsamına girer.
Özet Tablosu:
Kavram | Örnek Verilen Durum |
---|---|
Yaratıcılık | Ali Efendi’nin kendi ürünlerini üretme fikri. |
İnovasyon | Ürünlerin artırılması ve teknolojinin üretim sürecine dahil edilmesi. |
Fırsat | Civardaki bakkalların talebi fırsata dönüştürülüyor. |
Risk | Ürünün büyük pazara yayılması sürecindeki risk faktörü. |
Lider | Salih Bey’in ürünlerini yurtdışına ihraç edebilmesi. |
Yenilik | Üretim bandının geliştirilmesi ve teknoloji kullanımı. |
İcat | Firmanın logosunun yenilenmesi. |
Bu şekilde metindeki tüm boşluklar belirtilen kavramlarla mantıklı ve tutarlı bir şekilde doldurulmuş oldu.